Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden joulukylästä halutaan tunnelmallinen ja entistä intiimimpi - haaveissa myös hehkuviinialue kylän sisällä

Viime vuoden joulukylässä päävieras jakoi lapsille kaikkiaan 21 kiloa suklaakarkkeja. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden joulukylä on tänä vuonna totuttua lyhyempi, mutta siellä on aiempaa enemmän ohjelmaa. Joulukylä on torilla 16.-22. joulukuuta eli tasan viikon.

Yleensä kylä on tuonut joulutunnelmaa torille noin kymmenen päivän ajan. Tänä vuonna itsenäisyyspäivä osuu keskiviikkoon, joten kuukausimarkkinat siirtyvät joulukuun 13. päivään. Siksi joulukyläkin avautuu myöhemmin.

- Avajaiset halutaan lauantaille, koska ne ovat nyt poikkeuksen suuret. Näkyvässä tapahtumassa on tarjolla monenlaista juttua. Siellä muun muassa vihitään käyttöön uudet esiintymislavat ja tekojäärata, kertoo kyläisäntä Raimo Ylä-Soininmäki.

Esiintymislavat tulevat jatkossa muidenkin kylä- ja toritapahtumien käyttöön. Jäärataa on tarkoitus hyödyntää myös paikallisten urheiluseurojen ja talvikylän käytössä.

Aukioloaika pitenee iltaisin

Joulukylä on avoinna kello 10-20 eli aukioloaika pitenee iltaisin kahdella tunnilla. Aamuisin on ohjelmaa lapsille kello 10-12 ja iltaisin nuorille aikuisille kello 17-20. Toki lapsetkin voivat olla torilla ilta-aikaan.

Yhteistyötä tehdään paikallisten oppilaitosten kanssa, joten joulukylässä nähdään muun muassa opiskelijoiden ohjelmaa.

Koska joulukylän päivä pitenee, järjestäjät kaavailevat kauppiaiden avuksi kylätonttuja. Nämä voisivat tuurata myyntikojuissa, jotta kauppiaat ehtivät käydä tauoilla.

Myyntikojuja on tulossa 27, saman verran kuin vuosi sitten. Tänä vuonna kojut ryhmitellään taas kehään, sillä viime vuonna joulukylää kritisoitiin sekavaksi.

- Haluamme, että joulukylä on mahdollisimman tunnelmallinen ja entistä intiimimpi. Kojut tulevat kehään esiintymislavan ympärille. Valaistukseen kiinnitetään huomiota ja nuotiopaikkakin tulee, sillä tuli kuuluu osana jouluun, Ylä-Soininmäki kertoo.

Viime joulukylässä nuotioita myös moitittiin savun vuoksi, mutta toisaalta elävä tuli sai kaikkein eniten positiivista palautetta.

Nuotiopaikkojen tuli sai kiitosta, mutta savu herätti ärtymystä. Nyt aiotaan polttaa puuta puhtaammin ja käyttää välillä grillihiiliäkin. Kuva: Silja Puttonen

Hehkuviinin tilanne taas avoin

Joulukylässä halutaan myydä myös hehkuviiniä ja toiveissa on, että lupa heltiäisi tällä kertaa kylän sisälle.

Viime vuonna hehkuviiniä saatiin myydä ensimmäisen kerran joulukylän yhteydessä. Sitä myytiin ravintola Santa Fén terassilla, jossa oli yksi myyntikojuista. Sen vieressä oli joulukylän sisäänkäynti.

- Oli hienoa, että yrittäjä lähti mukaan, mutta jouduimme levittämään kylää niin kauas. Nyt toivomme kylän sisään hehkuviinipistettä tai -aluetta, jossa olisi useita toimijoita. Hehkuviini kuuluu eurooppalaiseen joulukyläkulttuuriin, Ylä-Soininmäki sanoo.

Tänä vuonna joulukylä ei laajene niin pitkälle arkitorin puolelle kuin viime vuonna, vaan sijoittuu kuuselta alatorille päin.

Viime vuonna kojut olivat useilla eri käytävillä. Tänä vuonna palataan kehämuotoon, joka koetaan tunnelmallisemmaksi. Kuva: Sami Kuusivirta
Nina Räty
nina.raty@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X