Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sosiaalityöntekijöitä yritetään houkutella Päijät-Hämeeseen - palkankorotus oli vain hätäapua

Sosiaalityöntekijät tekevät erilaisia päätöksiä. Kuvituskuva. Kuva: Kai Sinervo

Päijät-Häme on kiinnostanut sosiaalityöntekijöitä työpaikkana hieman enemmän sen jälkeen kun yhtymä päätti nostaa sosiaalityöntekijöiden palkkoja 3 500:aan ja 3 300:aan euroon. Pätevistä sosiaalityöntekijöistä on kuitenkin edelleen jatkuva pula ja asiakkaita on työntekijöillä reilusti suosituksia enemmän.

Pahimmillaan avoimia paikkoja oli keväällä 20 ja tällä hetkellä avoimia paikkoja on noin kymmenen.

- Tilanteessa on valoa tunnelin päässä. Palkkojen nostaminen oli taisteluvoitto, ja tällä ratkaisulla tyrehdytettiin osaajien lähteminen muualle. Työntekijöiden arkinen aherrus ei ole varmasti silti kovin paljon muuttunut, viisi tai kuusi täytettyä virkaa ei ole siihen vielä vaikuttanut, sosiaali- ja perhepalveluiden toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo.

Avoimia paikkoja on kaikilla sosiaalityön alueilla. Toiset paikat ovat herättäneet enemmän kiinnostusta kuin toiset.

Päijät-Häme kilpailee pätevistä sosiaalityöntekijöistä muiden maakuntien kanssa, sillä pulaa on muuallakin. Tilanne vaikeutui entisestään, kun pätevyysvaatimuksia kiristettiin viime keväänä. Aiemmin määräaikaisina työntekijöinä on voinut olla koulutukseltaan epäpäteviäkin työntekijöitä, mutta nyt määräaikaisiinkin töihin tarvitaan pätevyys. Hyvinvointiyhtymässä mietitään nyt, miten sosiaalityöntekijöitä saadaan houkuteltua tänne.

- Parhaillaan tehdään markkinointisuunnitelmaa. Markkinointia on tarkoitus tehdä somessa ja yliopistoissa, Forsberg sanoo.

Vaikka Lahti on lähellä pääkaupunkiseutua, yliopistokaupungeista ei helpolla muuteta Lahteen asumaan. Etenkin naisvaltaisella sosiaalialalla perheen asuinpaikka määräytyy helposti miehen töiden mukaan.

Kiire uuvuttaa

Loppujen lopuksi työn sisältö ratkaisee kuitenkin sen, kiinnostaako se hakijoita.

- Työtä halutaan tehdä laadukkaasti. Jos siihen ei ole mahdollisuuksia, työntekijä väsähtää ja lähtee, kun valitakin voi. Kun paikkoja oli auki 20, työmäärä oli työntekijöille kohtuuton. Jokainen voi miettiä, onko se vetovoimatekijä, Forsberg sanoo.

Palkan lisäksi työltä odotetaan kehittymismahdollisuuksia, hyviä työtiloja, työhyvinvointia ja kouluttautumismahdollisuuksia.

- Laki velvoittaa tarjoamaan täydennyskoulutusta, mutta budjetista ohjataan euroja myös pieniin investointeihin sen mukaan, mitä toiveita kentältä tulee, Forsberg sanoo.

Sosiaalityön kokonaiskustannukset ovat noin 190 miljoonaa euroa ja palkkojen nosto lisäsi kuluja puolella miljoonalla eurolla. Lapsiperhepalveluissa sosiaalityöntekijän palkka on nyt 3 500 euroa kuussa ja vammaispalveluissa ja työikäisten palveluissa 3 300 euroa kuussa.

- Nyt palkat ovat sillä tasolla, ettei niitä voi sanoa huonoiksi. Eivät ne ole vetovoimatekijä, mutta työnhakija ei käänny palkan kuullessaan heti toiseen suuntaankaan, Forsberg sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen