Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Spatium ottaa kopin Kisapuistosta - "Haaste otetaan vastaan hyvällä mielellä, työt alkavat heti tiistaina"

Pääkatsomo rakentuu, jos hankkeeseen löydetään vähintään 40 prosenttia ulkopuolista rahaa. "Kova, muttei mahdoton tavoite", Lahden kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) sanoo. Jos ulkopuolinen rahoitus löytyy, on uuden stadionin oltava valmis viimeistään valtuustokauden loppuun mennessä, sanoo jaoston varapuheenjohtaja Alettin Basboga (sd.).

Kisapuistoon nousee uusi pääkatsomo, jos hankkeeseen saadaan vähintään 40 prosenttia kaupunkikonsernin ulkopuolista rahoitusta. "Me haluamme haastaa alueen yksityistä sektoria ja jalkapalloväkeäkin. Nyt on näytön paikka. Kaupunki lähtee projektiin mukaan, muttei yksin", sanoo Lahden kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) Kuva: Mirja Hussain

Lahden kaupungin omistama toimitilayhtiö Spatium ottaa Kisapuiston stadionhankkeen vetovastuun. Kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaosto päätti asiasta maanantaisessa kokouksessaan.

Spatiumin tehtävänä on paitsi johtaa projektin etenemistä, myös jatkojalostaa hankesuunnitelmaa.

Stadionin rakentamispäätöksen edellytyksenä on, että hankkeeseen saadaan kaupunkikonsernin ulkopuolista rahaa vähintään 40 prosenttia. Ulkopuolisen rahan hankkimisessa vastuuta kantaa Spatiumin ohella kehitysyhtiö Ladec. Pääkatsomorakennus voisi rahoituksen järjestyttyä valmistua aikaisintaan keväällä 2020.

Kesällä esitellyssä hankesuunnitelmassa Kisapuiston pääkatsomon kustannusarvioksi esitettiin noin 7,1 miljoonaa euroa. Täten kaupunkikonsernin ulkopuolista rahaa tulisi löytää vähintään 2,8 miljoonaa euroa.

Me haluamme haastaa alueen yksityistä sektoria ja jalkapalloväkeäkin. Nyt on näytön paikka. Konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.)

- Ulkopuolinen raha voi olla sekä yksityistä että julkista, sanoo jaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.).

Ladecin ottaminen mukaan hankkeeseen on Mäntylän mielestä järkevää yhtiön valmiiden verkostojen vuoksi.

- Ladec tuntee meidän yhtiöistä parhaiten lahtelaisen yrityskentän.

Yksityisen rahoituksen lisäksi stadionhankkeeseen on mahdollista hakea tukea valtiolta ja EU:lta.

Mäntylä ei sano juuta tai jaata varmoista ulkopuolisista rahoittajista. Hänen mukaansa alustavaa kiinnostusta on ollut, mutta mahdollisten yksityisten rahoittajien nimiä hän ei mainitse. 40 prosentin rahoitusosuuden saaminen ulkopuolelta ei ole yksinkertaista, Mäntylä myöntää.

- 40 prosenttia on kova, muttei mahdoton tavoite. Me haluamme haastaa alueen yksityistä sektoria ja jalkapalloväkeäkin. Nyt on näytön paikka. Kaupunki lähtee projektiin mukaan, mutta emme lähde siihen yksin. Erilaisia juttuja ulkopuolisesta rahoituksesta kuulee siellä sun täällä. En lähde niitä sen enempää aukomaan. Lopullisesti rahoittajat ratkeavat, kun nimet ovat pantu paperiin, Mäntylä sanoo.

Jos 40 prosentin ulkopuolinen rahoitusosuus saadaan kasaan, vastaa Spatium stadionhankkeen toteuttamisesta ja valmistumisen jälkeisestä kiinteistönpidosta.

Kaavamuutos mahdollinen

Jaosto päätti maanantaina, että asemakaavamuutos Ranta-Kartanon alueella on mahdollista toteuttaa stadionhankkeen yhteydessä. Nykyinen kaavamerkintä ei salli alueelle pysyvää kaupallista toimintaa. Nykykaavan on arvioitu karkottavan potentiaalisia yksityisiä rahoittajia.

- Jos kaavamuutos nähdään tarpeelliseksi, se voidaan tehdä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mahdolliset valitukset voivat pidentää valmistumisaikaa. On myös mahdollista, että asemakaavan muutosta voidaan hakea vasta pääkatsomon valmistumisen jälkeen, Mäntylä sanoo.

Konserni- ja tilajaoston varapuheenjohtaja Alettin Basboga (sd.) on tyytyväinen, että jaosto päätti avata mahdollisuuden kaavamuutokselle.

- Se oli ehdottomasti oikea ratkaisu. Kaavamuutoksen mahdollisuus tuo joustavuutta koko hankkeeseen. Uskon, että tämäkin päätös parantaa mahdollisuuksia löytää ulkopuolista rahoitusta helpommin.

Basbogan mukaan olisi järkevää rakentaa stadion ensin olemassa olevalla kaavalla, jonka jälkeen voidaan lähteä kaavamuutosprosessiin, jos tarvetta on.

- Tällä tavalla voisimme varmistaa, ettei hanke veny ja myöhästy.

Basboga myöntää, että 40 prosentin rahoitusosuuden saaminen kaupunkikonsernin ulkopuolelta voi olla hankalaa.

- Kun olemme tosipaikan edessä, niin tietysti prosenttiosuudesta voidaan vielä neuvotella. Jos saamme ulkopuolista rahoitusta esimerkiksi 36 prosenttia, kannattaako meidän silloin sanoa ei.

Basbogan mukaan konserni- ja tilajaosto osoitti maanantaisilla linjauksillaan, että kaupunki on tosissaan mukana hankkeessa.

- Kaupunki ojentaa tässä kättään nyt muille potentiaalisille rahoittajille. Jos ulkopuolinen rahoitus löytyy, kaupunki on mukana. Se on ihan selvä juttu.

Aikataulu ratkeaa syksyn aikana

Jaoston puheenjohtaja Mäntylä ei halua tässä vaiheessa spekuloida toteuttamisaikataululla. Aikatauluja voidaan alkaa miettiä syksyn aikana, jos ulkopuoliset rahoittajat innostuvat hankkeesta, Mäntylä sanoo.

- Aikataulu määrittyy, kun tiedämme, tehdäänkö alueelle kaavamuutosta ja missä aikataulussa konsernin ulkopuolinen rahoitusosuus saadaan täyteen.

Varapuheenjohtaja Basbogan mukaan uuden stadionin pitää olla valmis viimeistään valtuustokauden loppuun mennessä, eli vuonna 2021.

"Haluan uskoa, että se on mahdollista saada kasaan"

Spatiumin toimitusjohtaja Jouni Kanervo sanoo olevansa tyytyväinen, että stadionhanke on lopulta saanut "kodin".

- Haaste otetaan vastaan hyvällä mielellä. Tiedämme, että edessä on paljon töitä, ja työt alkavat heti tiistaina. Istumme Ladecin kanssa alas ja katsomme, mitkä ovat askelmerkit tästä eteenpäin.

Kanervo myöntää, että konserni- ja tilajaoston vaatima 40 prosentin ulkopuolinen rahoitus on kova rasti. Rahoituksen löytämiseksi Spatium tarvitsee kehitysyhtiö Ladecin tukea. Kanervo toivoo, että alueen yksityiset rahoittajat innostuvat Kisapuiston uudistamisesta tosissaan.

- Haluan uskoa, että se (ulkopuolinen rahoitusosuus) on mahdollista saada kasaan. Uskon, että lahtelaiset [yritykset] ymmärtävät, kuinka tärkeä Kisapuisto tälle kaupungille on. Emme me lähtisi tähän, jos emme uskoisi hankkeen mahdollisuuksiin.

Spatiumilla on Kanervon lisäksi kaksi työntekijää. Riittävätkö Spatiumin resurssin suuren hankkeen toteuttamiseen?

- Haemme ulkopuolisia alan ammattilaisia apuun, kun tarvetta on.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X