Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päättäjät toiveikkaita Kisapuistosta - uintikeskus näyttää lykkääntyvän, vaikka 50 metrin allasta kiirehditään

Lahdessa on vajaan parin vuoden ajan selvitetty uuden jalkapallostadionin rakentamista Kisapuistoon. 50 metrin uimahallista tarpeesta kaupungissa on keskusteltu jo vuosikymmeniä. Etelä-Suomen Sanomat kysyi liikunta- ja kulttuurilautakunnan jäseniltä, uskovatko he isojen liikuntahankkeiden etenevän tällä valtuustokaudella.

Kisapuiston uusi tekonurmi valmistui kesällä, mutta katsomorakennuksen toteutustapa on avoinna. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden Kisapuiston uusi jalkapallostadion voi toteutua lähivuosina, jos hankkeeseen saadaan mukaan yksityistä rahaa. Huomattavasti kallimman uintikeskuksen toteutusmahdollisuudet sen sijaan jakavat päättäjien mielipiteitä.

Etelä-Suomen Sanomat kysyi Lahden liikunta- ja kulttuurilautakunnan jäseniltä, uskovatko he Kisapuiston stadionin ja uimahallihankkeen etenevän tällä valtuustokaudella.

Kumpikin hanke kaipaa kipeästi ulkopuolista rahoitusta, sillä kaupungin investointimenot ovat jo tapissa kouluhankkeiden, kaupunginsairaalan uudistamisen ja kehätien rakentamisen takia.

Kokoluokkansa takia Kisapuisto on uintikeskusta helpompi tapaus. Stadionin hinta-arvio on liikkunut 5-12 miljoonan euron välillä. 50 metrin altaalla varustetun uintikeskuksen kustannusarvio pyörii 30 miljoonan euron tietämillä.

"Yksityistä rahaa etsittävä"

Lautakunnan puheenjohtaja Marju Markkanen (sd.) toivoo isojen liikuntahankkeiden etenevän tiukasta taloustilanteesta huolimatta.

- Mietimme erilaisia keinoja rahoittaa investointeja. Työtä tehdään koko ajan sen eteen, että hankkeet voitaisiin toteuttaa. Yksityistä rahaa on aktiivisesti etsittävä.

Myös varapuheenjohtaja Helena Salakka (kok.) pitää tärkeänä, että asioita saadaan eteenpäin.

- Näytimme juuri lautakuntana vihreää valoa Kisapuiston kehittämiselle.

Kisapuiston stadionin toteuttajaksi on kaavailtu esimerkiksi toimitilayhtiö Spatiumia. Yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimiva liikunta- ja kulttuurilautakunnan jäsen Marko Varjonen (kok.) uskoo toteutuskelpoisen ratkaisun löytyvän.

- Alustavia keskusteluita on jo aloitettu, vaikka virallista mandaattia ei ole vielä tullut. Elinkeinoelämä voidaan saada usealla eri tavalla mukaan. Uskon, että yhdessä Ladecin kanssa löydämme ratkaisuvaihtoehdon, jonka valtuusto hyväksyy.

"Ei yhtään vastustavaa mielipidettä"

Pertti Arvaja (kd.) sanoo, ettei ole kuullut uudessa valtuustossa yhtään Kisapuisto-hanketta vastustavaa mielipidettä. Hän katsoo, että toteutuksesta voisi vastata Urheiluhalliyhdistys, joka jo pari vuotta sitten tarjoutui rakentamaan stadion elinkaarimallilla.

- Halliyhdistys on toiminut aika hyvin ja rakentanut muun muassa Sol Areenan.

Moni lautakunnan jäsen kaipaa vielä lisätietoja Kisapuiston hankkeesta ja Spatiumin roolista.

- Jostain raha tulee Spatiumiinkin, eli kunta kuitenkin maksaa, Hannu Kaasinen (kok.) toteaa.

Päättäjät korostavat, että stadion oheistiloineen on toteutettava laadukkaasti.

- Puolittaista mallia ei kannata lähteä toteuttamaan, Salla Palmi-Felin (vihr.) sanoo.

- Tärkeää on, että lopputulos on toimiva sekä myös muunneltavissa, katsoo Nina Laihanen (ps.).

"Pelkään pahoin, ettei ole varaa"

Uintikeskusta on kaavailtu Ranta-Kartanon alueelle mahdollisen uuden hotellin yhteyteen. Asia ei ole edennyt alustavia neuvotteluita pidemmälle. Toisena vaihtoehtona on uimahallin sijoittaminen Launeelle.

Markkanen arvelee, ettei kaupunki pystyy laittamaan uimahalliin 30 miljoonaa euroa.

- Uintikeskus olisi tosi tärkeä hyvinvoinnin kannalta. On mietittävä, mitä muita vaihtoehtoja olisi.

50 metrin altaan tarvetta ei kiistetä, mutta sen saamista investointiohjelmaan epäillään.

- Pahoin pelkään, että siihen ei ole varaa, Pasi Kousa (vas.) toteaa.

Uintikeskus olisi tosi tärkeä hyvinvoinnin kannalta. On mietittävä, mitä muita vaihtoehtoja olisi. Marju Markkanen (sd.)

- Olisi aikalailla välttämätöntä, että Lahden kokoisessa kaupungissa olisi 50 metrin allas. Kouluihin tehtäviä investointeja pidän vielä tärkeämpinä, Markku Karjula (kesk.) sanoo.

- Uimahallin toivoisin etenevän, mutta tosiasia on, että kaupungilla ei ole rahaa sitä rakentaa. Ranta-Kartanon hotellihanke on yksi mahdollisuus, Tomi Sairomaa (sd.) toteaa.

Laihasen mielestä uimahallihankkeeseen voidaan palata, jos kaupungin taloutta saadaan tasapainotettua.

- Jos uimahalliin saataisiin mukaan tuntuvasti yksityistä rahoitusta voisi se olla mahdollinen.

"Ikääntyvä väestö tarvitsee uimahallia"

Osa lautakunnan jäsenistä pitää uintikeskusta tulevaisuuteen tähtäävänä investointina, joka kannattaa terveyshyötyjen ja kaupungin vetovoiman takia toteuttaa.

- Ikääntyvä väestö tarvitsee uimahallia. 50 metrin allas olisi tärkeä sekä kilpa- että kuntouimareille. Meillä on työ ja tuska saada ikäihmiset kodeistaan liikkumaan. Siihen täytyy olla fasiliteetit, Ulla Koskinen-Laine (sd.) katsoo.

- Uimahalli mahdollistaisi kynnyksettömän liikunnan. Uinti on kaikenikäisille sopiva harrastusmuoto, sanoo Roosa Rusanen (sd.).

- Tämä on pitkän tähtäimen ajattelua. Ei voida aina jumittua lyhytnäköisiin säästöihin, Palmi-Felin toteaa.

Kaasinen tekisi Launeelle uimahallin lisäksi myös tekojääradan.

- Velkaa joudutaan tekemään, se on selvä juttu. Uimahallin kohdalla puhutaan hyvinvoinnista ja ongelmien ennaltaehkäisystä.

Varjonen korostaa, että uintikeskuksen kaltaiset "elinvoimaisuusinvestoinnit" tuo asukasvirtaa ja sitä kautta verotuloja.

- Jos Lahti tarjoaisi vain peruspalvelut, koko Päijät-Häme olisi kulttuurillisesti aika köyhä maakunta. Täällä olisi vähemmän asukkaita, eikä kaupunki kiinnostaisi niin paljon kuin nyt.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi