Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sisäilmasta yhteydenottoja lähes viikoittain Orimattilassa: "Se on valitettavasti tätä päivää"

Orimattilan yhteiskoululla sisäilmakorjaukset saatiin tehtyä juuri ennen lukuvuoden alkua. Nyt edessä on seurantavaihe. Kuva: Pertti Louhelainen

Orimattilan sisäilmakorjauksissa eletään parhaillaan suvantovaihetta. Toimitilajohtaja Ismo Aallon mukaan korjauksia tehdään tällä hetkellä lähinnä vanhalla terveysasemalla, joka on sivistyspalveluiden käytössä. Siellä remontissa on muutama huone.

Tilanne voi muuttua, kun Vuorenmäen koululla Artjärvellä tehdyn kuntotutkimuksen tulokset valmistuvat. Koulun henkilökunta ja oppilaat ovat oireilleet ja koululla päätettiin tehdä kesällä perusteellisempi kuntotutkimus.

- Se on meillekin vähän vieras kiinteistö, joten tilannetta lähdettiin selvittämään kuntotutkimuksella, jossa avattiin rakenteita, sanoo Orimattilan kiinteistöpalvelupäällikkö Jarmo Rantalainen.

Vuorenmäen koulun rehtorin Outi Aallon mukaan oireilu koululla ei ole ollut niin laajamittaista, että pelkästään sen takia kuntotutkimuksiin olisi tarvinnut lähteä.

- Oireita on ollut parissa luokassa. Huoli on osalla huoltajista ollut iso, joten siksikin tutkimus päätettiin tehdä.

Aallon mukaan kuntotutkimusten lopullista raporttia odotetaan edelleen. Alustavien tietojen mukaan korjaustarvetta ei olisi.

- Kun raportit tulevat, ne ovat koululla avoimesti nähtävissä, Aalto sanoo.

Sisäilmaselvityksiä neljässä paikassa

Sisäilmaselvityksiä on Rantalaisen mukaan tehty Orimattilassa myös yhteiskoululla, Jokivarren koulun D-osassa ja vanhassa terveyskeskuksessa. Vuorenmäellä tutkimukset ovat kesken, mutta esimerkiksi yhteiskoululla sisäilmakorjaukset saatiin valmiiksi juuri ennen lukuvuoden alkua.

- Nyt edessä on seurantavaihe, jossa katsotaan, miten korjaukset tehoavat ongelmatiloihin ja tuleeko henkilökunnalta tai oppilailta ilmoituksia, kertoo rehtori Olli-Matti Selin.

Yhteiskoulu on ollut sisäilman suhteen yksi Orimattilan ongelmatiloista. Nyt päättyneessä yhteiskoulun sisäilmaremontissa on muun muassa poistettu lattiapinnoite, liima ja tasoitekerros. Viime vuonna tehdyissä sisäilmatutkimuksissa yhteiskoulusta löytyi ongelmia opetustilojen alapohjarakenteista ja kellarikerroksen varastotiloista. Myös kellarikerroksen ongelmat on Rantalaisen mukaan korjattu.

- Yhteiskoulu on sen ikäinen, että ei osaa sanoa, mitä jatkossa on tulossa. Jotakin voi tulla taas vastaan. Tilannetta seurataan koko ajan, Ismo Aalto sanoo.

Mittavia sisäilmakorjauksia on tehty myös Jokivarren koululla. Koulun D-osasta on poistettu muun muassa välipohjien vanhoja materiaaleja.

- Toistaiseksi Orimattilassa ei ole jouduttu turvautumaan viipalekouluihin väistötiloina, mutta sekin saattaa tulla ajankohtaiseksi, jos isompia korjauksia tulee, Aalto sanoo.

Yhteydenottoja lähes viikoittain

Jarmo Rantalaisen mukaan yhteydenottoja sisäilmaolosuhteista tulee lähes viikoittain.

- Se on valitettavasti tätä päivää. Sisäilma-asia koskettaa lähes kaikkia kiinteistöjä jollain tavalla. Joku ilmoitus johtaa siihen, että asiaa lähdetään tutkimaan pidemmälle ja joissakin paikoissa löytyy helppojakin ratkaisuja.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n Orimattilan paikallisyhdistyksen työsuojeluvaltuutetun Päivi Hallikaisen mielestä sisäilmaongelmat vaikuttaisivat Orimattilassa olevan tällä hetkellä kohtuullisessa hallinnassa.

- Työsuojelun näkökulmasta asiat otetaan vakavasti ja niihin pyritään vaikuttamaan, mutta prosessi on tosi hidas. Joitakin ongelmakohteita on saatu korjattua hyvinkin, ja osassa ongelmat jatkuvat, vaikka korjauksia tehdään.

Hallikaisen tiedossa ei ole suurempia sisäilmaongelmia, mutta hän arvioi, että syksyn mittaan uusia tapauksia voi ilmaantua.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi