Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tiina Vainikainen ponnahti tuntemattomuudesta hittilistoille ja Nikke Ankaran feattaajaksi: "Alun perin nauroin unelmilleni, mutta pian niistä tuli totta"

Tiina Vainikainen nauraa ja hymyilee paljon, mutta tässä kuvassa näkyy hänen pohtiva puolensa. Vainikainen sanoo olevansa erityisen herkkä aistimaan ihmisten tunnetilat. Hän myös ajattelee paljon omia tunteitaan, mikä auttaa biisien tekemisessä. Kuva: Sami Kuusivirta

Tätä neuvoa voisi itse kukin soveltaa. Ole hyvä tyyppi, jotta ihmiset haluavat tehdä kanssasi töitä. Kunnioita kollegoidesi tekemää työtä. Äläkä unohda kehittyä, sillä muuten jäät jälkeen.

Siinä lahtelaisen Tiina Vainikaisen evästys heille, jotka haaveilevat urasta raa’an kilpailun musiikki-alalla. Hän itse kertoo tehneensä sessioita ”elukan lailla” saatuaan sopimuksen lahtelaisen studion M-Eazy Musicin kanssa ja huomattuaan biisiensä keikkuvan Spotifyn listaykkösenä tai TOP5:ssa.

Listahittejä sellaisille artisteille kuin Nikke Ankara, Evelina, Arttu Lindeman, Diandra ja Laura Närhi. Vainikaisen ääntä olet saattanut kuulla esimerkiksi Nikke Ankaran Mona Lisa -kappaleen kertosäkeessä. Vainikainen on tehnyt biisin myös Kaija Koolle Vain elämää -ohjelmaan ja työstää parhaillaan seuraavaa sinkkua virolaiselle naisartistille nimeltä Maian.

Syyskuun alussa Taiteen edistämiskeskus Taike myönsi Vainikaiselle kolmivuotisen apurahan.

- Mitään ei tapahdu sattumalta, vaikka minulla oli varmasti onneakin matkassa. Pitää olla hullun usko ja tavoitteet kirkkaana mielessä, jotta saa tuloksia, Vainikainen sanoo.

Opinnot jäivät kesken, kun lahtelaisstudiosta näytettiin vihreää valoa

Kaikki tapahtui yhdessä rysäyksessä. Viime vuonna Vainikainen tajusi, että kaikki hänen edellisvuonna ylös kirjoittamansa tavoitteet olivat toteutuneet. Ne joita kirjoittaessaan hän nauroi, että on minulla suuruudenhullut kuvitelmat.

Hän keskeytti jatko-opintonsa Tampereella ja muutti miehensä kanssa Lahteen. Piti tarttua kiinni tilaisuuteen, nyt tai ei koskaan.

- Olen kirjoittanut tavoitteeni tulevalle vuodelle ylös 10-vuotiaasta asti, ja kirjoittanut vuoden lopussa myös menneen vuoden onnistumiset ylös. Jotta näen, miten olen kehittynyt ja tapahtuuko edistystä.

Vainikaisen perheessä moista tavoiteorientoituneisuutta ei mitenkään iskostettu lapseen. Ammattimuusikkojakaan hänen suvussaan ei ole, musikaalisia kylläkin.

Vainikainen uskoo, että yksi hänet nykypisteeseen tuonut asia on monipuolisuus musiikkimaussa. Klassisen taustan omaava Vainikainen on aina rakastanut listahittejä ja kuunnellut niitä koko ikänsä.

- Se on vaikuttanut siihen, että melodian tajuni on kehittynyt sellaiseksi kuin se on. Ja mitä enemmän tekee, sitä paremmaksi kehittyy.

Koulukiusausta ei voi unohtaa, mutta sen vangiksi ei tarvitse jäädä

Vainikainen sanoo, ettei ole koskaan ollut niin onnellinen kuin nyt.

- Olen täynnä tätä onnen tunnetta. Joka aamu ajattelen aamukahvia juodessani sitä, miten kiitollinen saan olla tästä kaikesta. Että enää ei tarvitse tehdä kompromisseja. Saan keskittyä vain musiikin tekemiseen, mutta olematta itse esillä. En kaipaa lavaesiintymistä.

Tähän arkuuteen saattaa vaikuttaa se, että Vainikainen kärsi nuorempana vakavasta koulukiusaamisesta ja yksinäisyydestä. Vainikainen muutti pois Iisalmesta vuonna 2004, eikä ole nähnyt kiusaajiaan sen jälkeen, eikä koe tarvetta näyttää kiusaajilleen. Hän on saanut rauhan menneisyyden kanssa.

- Haluan uskoa, että kiusaaminen kulkee taakkana heidänkin mukanaan vielä tänäkin päivänä. En ole katkera tai vihainen.

Ei Vainikainen osaa silti ylpeilläkään. Hän sanoo, ettei kerta kaikkiaan osaa leijua, se solu puuttuu. Hän saattaa tuntea jopa syyllisyyttä menestymisestään. Että mitä ne muut ajattelevat.

Vaikka olisi pikemminkin syytä onnitella itseään.

- Jos saisin tehdä jotain uudelleen, olisin armollisempi itselleni. Välillä voisi taputtaa itseään olalle, että hyvin hoidettu. Mutta en kerta kaikkiaan halua, että minusta tulee sellainen hirveä koppava eukko. Parempi ruoskia itseään.

Epäonnistuminen on ihan ok - sen oppivat monet menestyjät

Vainikainen luki paljon muiden artistien ja taiteilijoiden elämäkertoja eläessään sitä vaihetta elämässä, kun usko omaan tekemiseen oli loppua. Tarinoissa toistui epäonnistuminen ja siitä nouseminen. Vainikainen ymmärsi, ettei hänenkään tarvitse hävetä, vaikka välillä rämpisi syvissä vesissä. Sitä rypemistä riitti ennen breikkaamista, kun Vainikainen lähetteli demobiisejä toisensa jälkeen levy-yhtiöihin ja ne tulivat bumerangina takaisin.

- Otin senkin sillä asenteella, että mitä pitäisi tehdä toisin. Ja lopulta onnisti.Jare Tiihonen kertoo Mikko Aaltosen kirjoittamassa JHT-kirjassa (2016), ettei mielestään pystynyt tekemään yhtä hyvää musiikkia parisuhteessa kuin sinkkuna. Vainikaisen mielestä biisin tekoon ei tarvita angstisuutta tai muutakaan alakuloa.

- Rankemmat kokemukset, joita minullakin on ollut, auttavat kyllä pääsemään oikeaan tunnetilaan esimerkiksi erobiisiä tehdessä. Mutta yleensä nauran ja puhun paljon, olen tällainen savolainen läpättäjä.

Studiossa syntyi maaginen yhteys

Ne, ketkä eivät tunne musiikkialaa, saattavat kuvitella, että Vainikainen liihottaa nyt bileistä toisiin glitterin pöllytessä ja samppanjan kuohuessa. Mutta niin tylsältä kuin se kuulostaa, biisien tekeminen on ennen kaikkea raakaa työtä. Vainikainen istuu pianon ääreen tai ottaa kitaran syliinsä ja alkaa tapailla sointuja. Jos oikein hyvin käy, studiossa on mukana joku, esimerkiksi tuottaja Kalle Mäkipelto, jonka kanssa syntyy Vainikaisen sanoin ”maaginen yhteys”.

- Ne ovat tämän työn tähtihetkiä. Sen tuntee heti aloittaessa, että tänään kemiat toimivat hyvin, nyt biisi lähtee tulemaan. Se on kerta kaikkiaan - wow.

Kaiken hyvän keskellä Vainikaisella on yksi käytännön ongelma. Kun on aina harrastanut musiikkia, joka muuttuu yhtäkkiä työksi, mitä pitäisi harrastaa?

- Kaivo pitää täyttää aina jollain, hakea se vastapaino. Käyn salilla ja lenkillä, neulon villasukkia ja huiveja ja luen.

Mutta lukeminenkin liittyy biisin tekoon. Vainikainen kävelee kirjastoon ja siellä satunnaisesti valitsemalleen osastolle, silmäilee kirjojen niteitä ja ottaa umpimähkään joitakin teoksia mukaansa. Niitä hän sitten lehteilee ja poimii teksteistä ideoita biiseihinsä.

- Välillä käteen osuu kirjoja, joista en pidä, mutta sekin on tärkeää. Tekee hyvää tutustua sellaiseenkin ajatusmaailmaan, joka ei itseä miellytä.

Hittibiisien tekijä

Tiina Vainikainen

Asuu Lahdessa, kotoisin Iisalmesta.

Koulutukseltaan muusikko.

Sai syyskuussa Taiteen edistämiskeskus Taikelta kolmivuotisen apurahan.

Ehdolla Vuoden kevyen musiikin tekijä -palkinnon saajaksi tänä vuonna. Palkinnon jakaa Suomen Musiikkikustantajat.

Muusikko jatkaa viittä lausetta

Jos tekisin biisin Lahdesta, siinä kerrottaisiin... Kesäpäivästä Pikku-Veskulla ja elämästä nauttimisesta.

Hetki, jona tajusin, että minusta tulee muusikko oli... Äitini sanoi, että ilmoitin jo 5-vuotiaana aikovani laulajaksi. Soitin poikkihuilua 6-vuotiaasta ja musiikki on aina ollut osa elämääni. En voi erottaa siitä tiettyä hetkeä.

Eniten tykkään kuunnella artistia nimeltä... Jazmine Sullivan. Hänen äänensä on kerta kaikkiaan hunajaa korvilleni! Voimaa ammennan Beyoncén biiseistä, ja surullisena kuuntelen akustista folk-musiikkia. Akustinen kitaramusiikki on yksi ehdottomista suosikeistani.

En osaa... Laittaa ruokaa. Mieheni hoitaa sen meillä. Syön liikuntaharrastukseni takia säännöllisesti ja säädöstellysti, mutta jos menen ravintolaan, tilaan mehevän pihvin.

Mieheni kosi minua... En muista, miten ja missä! Olimme ensin ystäviä samoissa opiskelupiireissä, ja aloimme seurustella vuonna 2010. Vuoden päästä siitä menimme jo naimisiin. Ehkä kosinta oli jo niin selkeänä molempien mielessä, etten siksi muista... en kyllä miettinyt sekuntiakaan, vastaanko kyllä.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X