Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Näkökulma: Lahden sivistyslautakunnassa nähtiin blokkiutumisen ensiaskeleet

Pekka Komun hyvä tahto valtuuston jakautumisen estämiseksi ei välttämättä riitä.

Pekka Komu (sd.). Kuva: ESS-arkisto

Lahtelainen kunnallispolitiikka on jakautumassa blokkeihin, vaikka kärkipoliitikot ainakin puheiden tasolla haluavat sitä välttää. Sekä SDP:n että kokoomuksen poliitikot viestittävät, etteivät he halua neljää vuotta kestävää hallitus-oppositio-jakoa lahtelaiseen päätöksentekoon.

Esimerkiksi SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Sirkku Hildén sanoo, ettei valtuuston jakautuminen ole toivottavaa. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Rahkonen sanoo luottavansa yhteisen sävelen löytymiseen yli ideologiarajojen.

- Ehkä olen sinisilmäinen, mutta suhtaudun tähän optimistisesti.

Niinpä.

Jos poliitikkojen energia menee jokaisessa asiassa ideologisten nyanssierojen hinkkaamiseen ja keskinäiseen kinasteluun, jää kokonaisuus näkemättä.

Puheet yhteistyöstä ja yhteisen näkemyksen etsimisestä ovat varmasti vilpittömiä, mutta äänestysnappia painettaessa puheet eivät välttämättä konkretisoidu teoiksi.

Blokkiutumisesta saatiin kouriintuntuva esimerkki tiistaina, kun sivistyslautakunta kokoontui käsittelemään ensi vuoden talousarvioesitystä. Vaikka perusopetuksen ja lukiokoulutuksen säästöjen torppaamisesta kaikki poliittiset ryhmät olivat yhtä mieltä, käytiin lautakunnassa muilta osin suoranaiset äänestystalkoot.

SDP, vihreät ja vasemmistoliitto täydennettynä keskustan toisinajattelijalla Henni Hyytiä-Ilmosella äänestivät yhdessä rintamassa esimerkiksi subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisen puolesta ja pyyhkivät porvariblokilla kokoushuoneen pöytää.

Jos ja kun lautakunnan linjaukset pitävät joulukuun budjettivaltuustossa, syksystä 2018 alkaen jokaisella lahtelaislapsella perheen tilanteesta riippumatta on oikeus täysipäiväiseen varhaiskasvatukseen.

Sirkku Hildén (sd.). Kuva: Mirja Hussain

Kun ylivoimaisesti merkittävimmässä lautakunnassa, eli sivistyslautakunnassa sekä kaupunginvaltuustossa on ”punavihreän blokin” enemmistö, voi kaupunginhallitus joutua syksyn väännöissä nöyryytetyksi. Vaikka porvarienemmistöinen kaupunginhallitus muuttaisi omalta osaltaan sivistyslautakunnan linjauksia esimerkiksi subjektiivisen päivähoito-oikeuden suhteen, valtuustosalissa on erittäin suurella todennäköisyydellä luvassa isku vasten kasvoja.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) on puun ja kuoren välissä. Hän haluaa ilmeisen tosissaan rakentaa luottamusta kaikkien valtuustopuolueiden välillä. Komu kuitenkin paalutti keskiviikkona hänelle harvinaisen suorasanaisesti, ettei SDP ole valmis leikkaamaan opetuksesta tai luopumaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisesta.

- Jos SDP lupaa vaaleissa, se myös pitää lupauksensa. Tämä on täysin selvää.

Hannu Rahkonen (kok.). Kuva: Mirja Hussain

Vaikka Komu on sinänsä tyytyväinen suurimpaan osaan sivistyslautakunnan tiistaina tekemistä päätöksistä, hän vihjaa, ettei tarjolla välttämättä ole kaikkea sitä, mitä lautakunta talousarviopaperiinsa kirjasi.

Komu sanoo, että myös SDP joutuu syksyn aikana tekemään ”kipeitä päätöksiä”, eikä selvästikään tarkoita vain veronkorotuksia. Mitä Komu sitten tarkoittaa? Kaupungin talouden tasapainottamiseksi on kuitenkin löydettävä aika paljon muitakin keinoja kuin veronkorotukset. Vastaukset ovat kaupunginjohtajan budjettiesityksen alla vielä kovin varovaisia. Omaisuuden myynti, yhtiöiden uudelleenjärjestely, tilaratkaisut, kouluverkko, joidenkin investointien lykkääminen tai peruminen. Iskusanalista tulee kuin apteekin hyllyltä, mutta ilman konkretiaa.

- Korostan, että jättimäisiä veronkorotuksia emme missään halua toteuttaa. Jonkinlainen veronkorotus on kuitenkin nopein tapa korjata suuntaa. Tämä on äärettömän vaikea palapeli, ja ratkaisuideat ovat tiukassa, Komu sanoo.

Juha Rostedt (kok.). Kuva: Mirja Hussain

Kokoomuksessa ajatellaan, että SDP ja muu valtuuston vasen laita yrittävät veroja korottamalla välttää uudistamisen. SDP:ssä ajatus luonnollisesti tyrmätään.

- Kun veroja on korotettu, hanskat tippuvat liian usein. Ajatellaan, ettei rakenteita tarvitse muuttaa ja kehittäminen voidaan lopettaa. Niin ei saa käydä. Koko kaupungin kokonaisuutta pitää arvioida jatkuvasti kriittisesti riippumatta siitä, nousevatko verot vai eivät, sanoo kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok.).

Jos Komu pitää toimenpidemappinsa vielä visusti kiinni, ei Rostedtkaan suostu sanomaan konkreettisia keinoja, joilla kaupungin talous saataisiin korjattua. Hän luettelee miltei tismalleen saman iskusanalistan kuin Komu. Miksi konkreettisista keinoista on niin vaikea puhua? Rostedt sanoo, ettei poliitikkojen ole syytä mennä viranhaltijoiden tontille.

- Odotetaan, mitä virkamiehet esittävät. Heiltä odotetaan nyt konkretiaa ja paljon.
 

SDP sanoo, ettei veronkorotuksilta voida mitenkään välttyä ja kokoomus tyytyy jankuttamaan, ettei veroja saisi nostaa.

Yritä siinä sitten hieroa yhteistä näkemystä ja koko poliittisen värikartan laajuista konsensusta.

Isossa kuvassa blokkipolitiikka ei välttämättä ole kenenkään etu, vaikka yksittäisissä päätöksissä poliittiset ideologiat jakavatkin puolueet luonnostaan. Jos poliitikkojen energia menee jokaisessa asiassa ideologisten nyanssierojen hinkkaamiseen ja keskinäiseen kinasteluun, jää kokonaisuus näkemättä.

Lahtelaiset äänestivät kevään vaaleissa muutoksen puolesta, ja nyt politiikan suunta on todella muuttumassa. Veronkorotusten vastineena subjektiivinen päivähoito palaa ja opetuksesta ja koulutuksesta ei säästetä.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi