Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Perusopetuksen säästöt torpattiin yhteisymmärryksessä Lahden sivistyslautakunnassa

Lahden perusopetukseen kaavaillut säästöt saivat tyrmäyksen sivistyslautakunnassa. Kuva: Mirja Hussain

Sivistyslautakunta haluaa torpata Lahden perusopetuksen ja lukio-opetuksen suursäästöt. Opettajien ja koulunkäyntiavustajien määrää perusopetuksesta ei vähennetä ja lukioiden kurssitarjonta pidetään ennallaan, lautakunta päätti.

Alkuperäisen talousarvioesityksen mukaan perusopetuksesta olisi pitänyt löytää leikattavaa 1,2 miljoonaa euroa. Tämä olisi tarkoittanut muun muassa 20 opettajan ja 30 koulunkäyntiavustajan vähentämistä syksyllä 2018.

Lautakunta päätti yksimielisesti perusopetuksen henkilöstömenoihin miljoonan lisäyksestä.

Lukiokoulutuksen henkilöstömenoihin esitetään lisärahaa 140 000 euroa. Ilman lisärahaa lukioiden kurssien määrää jouduttaisiin vähentämään 138:llä.

Puheenjohtaja Anneli Viinikan (sd.) mukaan SDP, vasemmistoliitto ja vihreät olivat valmiita satsaamaan perusopetukseen koko tarvitun summan eli 1,2 miljoonaa euroa.

- Arvioimme kuitenkin, että säästöjä on löydettävissä 200 000 euroa. Se jää nyt etsittäväksi tukipalveluiden puolelta. Opetukseen ei kosketa.

Lautakunnan varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) on tyytyväinen lautakunnan yhteisymmärryksessä tekemistä satsauksista perusopetukseen ja lukio-opetukseen.

- Pystymme turvaamaan näillä päätöksillä toimintaa nykyisellään. Toiminnan turvaaminen näytti olevan tärkeää kaikille.

Varhaiskasvatukseen lisää rahaa

Varhaiskasvatukseen lautakunta esittää niin ikään lisärahaa. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamista varten lautakunta haluaa 458 000 euroa lisää rahaa. Ryhmäperhepäiväkotien säilyttämiseen lisämäärärahaa vaaditaan 607 000 euroa.

Määrärahojen lisäämisen puolesta äänestivät SDP:n Viinikka, Kimi Uosukainen, Minna Lampinen ja Eemeli Salomäki, vihreiden Sami Metsäranta, vasemmistoliiton Elisa Lientola ja keskustan Henni Hyytiä-Ilmonen. Määrärahan lisäämistä vastaan olivat kokoomuksen Niinistö, Minna Kyllinen ja Markus Vierumäki sekä kristillisdemokraattien Marjo Loponen ja perussuomalaisten Martti Mäkelä.

Varhaiskasvatuksen palvelusetelijärjestelmän käyttöönottamisen lautakunta torppasi ja päätti samalla poistaa talousarviosta sille varatut 709 000 euroa. Lautakunta äänesti asiasta päätyen tasatilanteeseen. Puheenjohtaja Viinikan ääni ratkaisi.

Lisäksi lautakunta päätti äänestysten jälkeen esittää nuorten työllistymisyksikölle 80 000 euron ja Wellamo-opistolle 50 000 euron määrärahalisäystä.

Viinikka tyytyväinen, Niinistö harmissaan

Miten lisäykset sivistyspuolella sitten rahoitetaan? Verojenkorotukset vaikuttavat päivä päivältä todennäköisemmältä, tunnustaa Viinikka. Hän haluaa, että säästöjä etsitään kautta kaupunkikonsernin, jotta isoilta veronkorotuksilta vältyttäisiin. Mitään konkreettista esimerkkiä hän ei halua esittää.

- Muualta kaupunkikonsernista on syytä etsiä säästöjä. Emme me verojen nostamisesta tykkää, mutta peruspalveluista on pidettävä huolta.

Niinistön mukaan verojen korottamiselta olisi voitu välttyä, jos "vasemmistopuolella olisi ollut halua uudistaa rakenteita". Niinistön mukaan lautakunnan enemmistö katsoi liikaa vain yhtä vuotta ja unohti pitkäjänteisen kehittämisen. Erityisen käärmeissään hän on subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisesta ja varhaiskasvatuksen palvelusetelijärjestelmän torppaamisesta.

- Ensi vuonna on edessä entistä suuremmat ongelmat. Kaikki kivet olisi pitänyt kääntää nyt, jotta veronkorotuksilta olisi voitu välttyä. Nyt ne kivet jäivät kääntämättä, valitettavasti, Niinistö sanoo viitaten esimerkiksi palvelusetelijärjestelmän torppaamiseen.

Viinikka ei tuuleta vielä

Lautakunnan päätöksiin luonnollisesti tyytyväisesti suhtautuva Viinikka ei uskalla lähteä vielä tuulettamaan.

- Toivon, ettei kaupunginhallitus käytä otto-oikeutta ja valtuusto päätyy lopulta samoille linjoille kuin lautakunta.

Niinistö sen sijaan toivoo, että muutoksia lautakunnan päätöksiin tehdään.

- Tuntuu, että osa päätöksistä muuttuu kaupunginhallituksessa. Mutta mitä tapahtuu lopulta valtuustossa, jää nähtäväksi.

Ensi vuoden talousarviosta päättää lopulta kaupunginvaltuusto loppusyksystä.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi