Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

McCarronin lääke taloustilanteeseen: "Koko konsernia koskevat yt-neuvottelut"

Francis McCarronin (kok.) johtama tekninen ja ympäristölautakunta komensi viranhaltijat selvittämään, voitaisiinko investointeja tehdä toteuttaa tehokkaammin. Kuva: Viena Kytöjoki

Lahden kuluvan vuoden budjetti on pettämässä arviolta 10 miljoonalla eurolla. Ensi vuodelle on luvassa palveluiden heikennyksiä ja todennäköisesti myös nykyistä korkeampia veroja.

Teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtajan Francis McCarronin (kok.) mielestä tilanteeseen olisi reagoitava aloittamalla koko kaupunkikonsernia koskevat yt-neuvottelut.

- Yt-neuvotteluita ei pidä käsittää vain irtisanomisina. Rakenteellisia uudistuksia ei voi tehdä ilman yt-neuvotteluita, jotka koskevat jokaista työntekijää.

Lahden ja Nastolan yhdistymisen tuoma irtisanomissuoja rajoittaa irtisanomisia.

Varmaan Lahti joutuu korottamaan veroja, mutta toivottavasti ei molempia. Maarit Tuomi (ps.)

- Asioita voidaan järjestellä uudelleen. Jos ihmiset eivät hyväksy uudelleenjärjestelyä, he eivät myöskään kuulu turvan piiriin, McCarron toteaa.

"Investoinneista ei kannata säästää"

Kaupunkiympäristön toimiala on useina vuosina joutunut etsimään säästökeinoja. Parhaillaan pohditaan, löytyisikö yli 200 investoinnin listalta kohteita, joita voitaisiin siirtää eteenpäin ja toteuttaa tehokkaammin. Säästömahdollisuudet ovat kuitenkin rajalliset, sanoo lautakunnan varapuheenjohtaja Sanna Mäkinen (sd.).

- Helposti syntyy mielikuva, että investointien lykkäämisellä erityisesti säästettäisiin jotain. Paljon enemmän on kiinnitettävä huomiota siihen, miten kaupungin tulopohjaa kasvatetaan. Miten saadaan uusia asukkaita ja yrityksiä ja matkailutuloja. Nämä ovat olennaisia asioita. Kadunrakennuksella vaikutetaan näihin asioihin.

Lautakunta käsittelee talousarviotaan keskiviikkona pidettävässä kokouksessa. Minna Lampinen (sd.) sanoo, että investointilistan perkaamisessa on kyse lähinnä eleestä ja kosmetiikasta.

- Lautakunnan säästöillä ei taloustilannetta pelasteta. En näkisi, että meidän on tällä hetkellä järkevää lähteä säästämään investoinneista.

Jos esimerkiksi katuremontteja lykätään, ne voivat tulla tulevaisuudessa entistä kalliimmiksi.

- Vuosituhannen molemmin puolin valtuusto halusi näyttää hyvää taloudenpitoa. Korjausinvestoinneista tingittiin, ja nyt ongelmat räjähtivät käsiin, Heikki Moilanen (sd.) toteaa käsillä olevaan kouluremonttien sumaan viitaten.

- Perusinfrasta on pidettävä huolta, oli taloustilanne mikä tahansa, McCarronkin myöntää.

"Ei yli 20,75:een"

Lahden viranhaltijajohdon mukaan verotuksessa on jopa 20 miljoonan euron korotuspaine.

- Tulopuolesta tulee varmaan kova vääntö. Korotetaanko veroja, myydäänkö omaisuutta vai millä tuloja keksitään lisää. Jos vaihtoehtoina on veronkorotus tai palveluiden alasajo, valitsen korotuksen, lautakunnan jäsen Jari Hartman (sd.) toteaa.

Maarit Tuomen (ps.) mielestä tiukassa taloustilanteessa on otettava "luupin alle" kaikki, mikä ei ole kaupungin ydintoimialaa ja koske ihmisten henkeä ja terveyttä. Hän kyseenalaistaa esimerkiksi Green city -panostusten mielekkyyden.

- Varmaan Lahti joutuu korottamaan veroja, mutta toivottavasti ei molempia (tuloveroa ja kiinteistöveroa).

Tuloveroprosentti ei Tuomen mielestä voi missään tapauksessa voi nousta korkeammaksi kuin Hämeenlinnassa ja Kouvolassa eli yli 20,75:een. Lahden nykyinen veroprosentti on 20,25.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi