Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päättäjät haluavat muutoksia Lahden keskustan parkkimaksuihin - "Maksullisen ajan pidentäminen oli ihan älytön veto"

"Lauantain maksullisen pysäköinnin pidentäminen on suorastaan häpeällistä", sanoo teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron (kok.). Joukko lautakunnan jäseniä perää nyt muutoksia Lahden keskustan parkkimaksuihin. Millaisia muutoksia he ehdottavat?

Lahden keskustan maksullinen pysäköintiaika pidentyi keväällä arkisin kello 20:een ja lauantaisin kello 16:een. Samalla maksullinen alue laajeni. Kuva: Rebecca Lapveteläinen

Lahden on tarkistettava parkkimaksuja keskustan vetovoimaisuuden lisäämiseksi, katsoo joukko teknisen ja ympäristölautakunnan vaikuttajia.

Päättäjät moittivat erityisesti keväällä toteutettua muutosta, jossa maksullinen pysäköintiaika piteni kahdella tunnilla eli arkisin 20:een ja lauantaisin kello 16:een.

Lautakunnan puheenjohtajan Francis McCarronin (kok.) mukaan pidennys oli erittäin huono asia keskustan yrityksille.

- Muutos on näkynyt myös kaupanteossa. Lauantain maksullisen pysäköinnin pidentäminen on suorastaan häpeällistä.

Asiakkaat eivät ole yleensä sanoneet pysäköinnistä mitään, mutta nyt palaute on ollut tyrmäävää. Toni Putula (kok.)

Rautatienkadulla yrittäjänä toimivan Toni Putulan (kok.) mukaan asiakkaat ovat panneet merkille maksullisuuden pidentämisen.

- Asiakkaat eivät ole yleensä sanoneet pysäköinnistä mitään, mutta nyt palaute on ollut tyrmäävää. Pidennys ei varmaan ole toiminut niin kuin on ajateltu.

Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja Sari Alén arvioi äskettäin, että muutokset ovat lisänneet pysäköintituloja noin 20 000 eurolla kuussa.

- Lisätuloja ei ole tullut niin paljon kuin on toivottu, kokonaisuus voi jäädä miinukselle, Putula epäilee.

"Euron tuntihinnalla"

Lautakunnan jäsenet ehdottavat, että pysäköintimaksuja alennettaisiin ainakin kokeiluluontoisesti.

- Kadunvarsipysäköinti voisi kokeiluluontoisesti olla lauantaisin maksutonta. Yrittäjiä on kuunneltava. Maksullisen ajan pidentäminen oli ihan älytön veto, Maarit Tuomi (ps.) katsoo.

McCarronin mukaan lautakunnassa on väläytelty lauantain pysäköintiin euron tuntihintaa. Muitakin keinoja hänen mukaansa olisi.

- Saksassa on hyviä esimerkkejä siitä, että kauppojen edessä on ilmainen vartti. Yrittäjällä pitäisi olla mahdollisuus ostaa firmansa edestä ruutu asiakkaidensa käyttöön.

Putulan mielestä euron tuntihinta pitäisi ottaa käyttöön myös arkipäivinä.

- Uskon, että käyttöaste saataisiin nousemaan niin paljon, että tuotto ei välttämättä jäisi yhtään pienemmäksi. Mitä enemmän on käyttöä, sitä enemmän saadaan virhemaksuja. Virhemaksua voitaisiin nostaa. Toriparkki on erinomainen sijainniltaan ja saavutettavuudeltaan, että sen hintaa ei tarvitse muuttaa.

Edellinen lautakunta oli pakkoraossa

Maksullisen pysäköinnin pidentämisestä päätti edellinen lautakunta alkuvuodesta. Vaihtoehtoina olivat sataman parkkialueen muuttaminen maksulliseksi tai taksojen korottaminen.

- Keskustan asukaspysäköinti saattoi helpottua, kun paikat eivät täyty kello 18:n jälkeen. Teknisellä puolella ei ole hirveästi pelivaraa, Heikki Moilanen (sd.) huomauttaa. Minna Lampisen (sd.) mielestä nykyiset parkkimaksut eivät houkuttele keskustan yrityksiin.

- Ihmiset helpommin kurvaavat Karismaan tai muualle.

"Keskusta menossa parempaan suuntaan"

Toriparkki ja Aleksanterinkadun uudistaminen ovat lautakunnan jäsenten mukaan piristäneet keskustaa.

- Keskusta on koko menossa koko ajan parempaan suuntaan. Olisin valmis laajentamaan kävelykeskustaa ja tarjoamaan yrittäjille mahdollisuutta pop up -terasseihin. Minulle on tärkeää, että autot olisivat vaikka toriparkissa eivätkä pitkin poikin katuja, sanoo Nelli Nevala (vihr.).

- Keskustassa on jo nyt paljon enemmän ihmisiä kuin 3-4 vuotta sitten. Ihmisiä pitäisi saada vielä enemmän, Putula toteaa.

Moilasen mukaan keskustan uudistamista on jatkettava Vapaudenkadun remontilla. Putulan mielestä asiassa olisi edettävä kokeilujen kautta.

- Jos ratkaisut osoittautuvat hyviksi, ne voidaan tehdä pysyviksi.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi