Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Säästöleikkuri iskee jälleen Lahden kouluille - "Aika inhottavia asioita päättäjät joutuvat käymään läpi"

Lahti käyttää perusopetukseen ja lukiokoulukseen yhtä vähän rahaa kuin Vantaa, kertoo sivistyksen palvelualuejohtaja Tiina Granqvist. Kuva: Katja Luoma

Lahti valmistelee uusia leikkauksia sivistyspalveluihin. Opettajien ja koulunkäyntiavustajien määrää saatetaan joutua vähentämään, samoin lukiokursseja ja Wellamo-opiston opetusta.

Sivistyspalveluiden on karsittava menojaan noin 4,8 miljoonalla eurolla, jos kaupunginhallituksen antamaa raamia noudatetaan. Pääosan ylityspaineesta aiheuttavat väistötilaratkaisuiden takia kohoavat vuokrakulut, jotka lisäävät menoja lähes 3,4 miljoonalla eurolla. Varhaiskasvatuksen maksujen alentaminen pienentää kaupungin tuloja 1,3 miljoonalla eurolla.

Lahden opetusmenot ovat jo alhaiset verrattuna muihin suuriin kaupunkeihin. Uudet säästöt heikentäisivät perusopetuksen ja lukioiden tilannetta entisestään.

- Vantaa on hoitanut koulutuksen kaikkein halvimmalla jo vuosikausia. Alamme olla jo Vantaan tasolla, sivistyksen palvelualuejohtaja Tiina Granqvist toteaa.

"Mistä rahat otetaan?"

Sivistyslautakunta käsitteli ensi vuoden talousnäkymiä seminaarissaan tiistaina.

- Minkään sektorin osalta ei kuulostanut hyvältä, varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) sanoo.

Niinistön mukaan rahaa tarvittaisiin esimerkiksi digitaalisen opetuksen kehittämiseen.

- Mistä se otetaan? Aika inhottavia asioita päättäjät joutuvat käymään läpi, ja kipeitä päätöksiä tulee olemaan.

Lautakunnan jäsenet huomauttavat, että Lahden lukioissa opiskellaan jo nyt ahtaasti.

- On tietysti huono asia, jos luokkakoot ja ryhmät kasvavat, Martti Mäkelä (ps.) toteaa.

- Häiritsee opintojen etenemistä aika paljon, kun lukiokursseja ei ole tarjolla. Ei ole kenenkään etu, että opinnot venyvät, ja ryhmäkoot ovat ihan vallattomia, Elisa Lientola (vas.) huomauttaa.

Mäkelän mielestä säästöjä pitäisi pystyä lykkäämään lukukaudelle 2018-19.

- Tässä vaiheessa kouluvuotta säästöjä ja äkkinäisiä liikkeitä on vaikea tehdä.

Veronkorotus helpottaisi

Sivistyspalveluiden talousarviossa ei ole otettu huomioon mahdollisesta veronkorotuksesta saatavia lisätuloja. Kaupungin viranhaltijajohdon tekemän luonnoksen mukaan veroja nostamalla voitaisiin saada ensi vuonna jopa 20 miljoonan euron lisätulot.

- Jos mahdollisen verotuksen kautta saatavia tuloja kohdistettaisiin sivistystoimialalle, tottakai se helpottaisi tilannetta. Isoin juttu on, kuinka paljon ollaan valmiita edelleenkin leikkaamaan opetusta ja vähentämään päivähoitopaikkoja, Granqvist toteaa.

Lientolan mukaan palveluiden turvaaminen edellyttää veronkorotusta.

- Jos lapsista halutaan pitää huolta, meidän on panostettava enemmän.

Niinistö pitää veronkorotusta viimeisenä vaihtoehtona.

- Jos kerta kaikkiaan ei löydy muuta keinoa, tottakai siihen on pakko lähteä. Haluaisin ensin kaivaa kaikki muut kivet ja kannot. Tarvitaan rohkeita rakenteellisia muutoksia.

Nastopolin tulevaisuutta mietitään

Niinistön mielestä kaupungin on palveluverkkoa on tarkasteltava kriittisesti.

- Vaikka se tuntuu poliittisesti vaikealta, olisin itse valmis tarkastelemaan esimerkiksi Nastopolin lukion tilannetta. Opetus on siellä verraten kallista. Oppilasmäärät ovat pienet. Esimerkiksi Fellmannian tilojen vuokraaminen olisi edullisempi ratkaisu kuin Nastopolin ylläpito.

Nastopolin lukiossa on noin 160 opiskelijaa. Granqvistin mukaan määrän pitäisi olla kaksinkertainen, tai ainakin reilusti yli 200 opiskelijaa.

- Nastopolin lukion vetovoimaisuuden lisäämistä mietitään työryhmässä. Nykyisen kokoisena lukiona se on kallis. Lukio on pidetty, ja opiskelijat ovat erittäin tyytyväisiä, mutta hakijoita oli taas vähemmän kuin on paikkoja.

Mäkelän mielestä lukiopalvelut voitaisiin tarjota Lahden keskustassa.

- Eihän Hollolallakaan ole enää omaa lukiota. Nastolassa varmasti nousisi iso haloo, että taas ollaan viemässä palveluita pois.

Etelä-Suomen Sanomat ei tavoittanut sivistyslautakunnan puheenjohtajaa Anneli Viinikkaa (sd.).

Sivistyspalveluiden tilanteesta keskustellaan Pints & Politics -tilaisuudessa ravintola Bryggassa torstaina kello 19 alkaen. Keskustelussa ovat mukana sivistyslautakunnan jäsenet Elisa Lientola (vas.) ja Marjo Loponen (kd.).

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi