Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Junat eivät kulje tänään - ESS listasi vaihtoehtoiset kulkutavat

Junaliikenne seisahtuu vaiheittain maanantaina kello 18 alkaen. Kuva: Anna-Kaisa Kojo

Koko Suomen junaliikenne seisahtuu maanantai-iltana Veturimiesten liiton lakon takia. Mielenilmaus koskee kaikkia VR:n ja HSL:n lähijunia sekä VR:n kauko- ja tavarajunia. Tiistaiaamuna junaliikenne on kokonaan poikki Venäjän-junia lukuun ottamatta.

Kuljettajien on määrä palata töihin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, ja VR:n mukaan junaliikenne yritetään käynnistää normaalisti keskiviikkoaamuna.

Veturimiesten liitto vastustaa poliittisella mielenilmauksellaan rautateiden henkilöliikenteen avaamista kilpailulle.

VR:n mukaan mielenilmauksen ajalle osuvat etukäteen ostetut VR:n liput voi peruuttaa tai vaihtaa käytettäväksi toisena ajankohtana.

Mitä vaihtoehtoja junamatkustamiselle on mielenilmauksen aikana?

1. Pendelöijät

Useat tuhannet lahtelaiset käyvät töissä muualla kuin kotikunnassaan, ja junalakko vaikuttaa myös työmatkaliikkumiseen. Vuonna 2014 Lahdesta pääkaupunkiseudulle pendelöiviä oli yli 2 700, ja Lahden kaupungin tutkija Irja Henriksson uskoo määrän lisääntyneen vielä viime parin vuoden aikana. Vuonna 2014 Lahdesta Kouvolaan pendelöi noin 350 ihmistä.

2. Tieliikenne

Tieliikenteen ohjausyksikön päällikkö Sami Luoma Liikennevirastosta arvioi, että tieliikenne lisääntyy lakon aikana, ja tiistai on ruuhkaisin päivä. Luoman mukaan henkilöauto kannattaa jättää kotiin, jos siihen on mahdollisuus. Luoman mukaan Lahti-Helsinki-väli on yksi pahiten ruuhkautuvista tieosuuksista. Hän kehottaa ihmisiä muistamaan rauhallisuuden liikenteessä.

- Olisi hyvä, jos autoilla kulkevat pystyisivät liikkumaan pahimpien ruuhka-aikojen ulkopuolella ja esimerkiksi lähtemään töihin hieman normaalia aikaisemmin tai myöhemmin. Myös etätöiden teko, muun joukkoliikenteen käyttö sekä pyöräily ja kävely mahdollisuuksien mukaan helpottavat tilannetta.

3. Bussivuorot

Matkahuollon nettisivujen reittivalinta näyttää, että esimerkiksi tiistaina kello 4-18 on yli 30 bussivuoroa Lahden Matkakeskuksen ja Helsingin linja-autoaseman välillä molempiin suuntiin.

Lahti-Kouvola-välillä liikennöi kolme vuoroa kumpaankin suuntaan tiistain aikana Matkahuollon reittivalinnan mukaan.

Nettilipun voi ostaa etukäteen, jos tietää tarkan lähtöpäivän ja -ajan. Nettilippu on voimassa vain sinä päivänä ja siinä vuorossa, johon se on ostettu.Etelä-Suomen Sanomat uutisoi torstaina, että esimerkiksi Koiviston Auto varautuu Veturimiesten liiton mielenilmaukseen ottamalla vara-autoja käyttöön tarvittaessa.

4. Taksit

Suomen Taksiliitosta kerrotaan, että lakko- ja poikkeustilanteissa taksit yrittävät yleensä saada koko mahdollisen kaluston liikkeelle.

Lahden Aluetaksi oy tarjoaa asiakkaille kiinteähintaisia taksikyytejä. Kyydit suuntautuvat Helsinkiin, Kouvolaan ja Riihimäelle.

- Lakko ajoittuu juuri koulujen alkuun, kun joukkoliikenteessä on muutenkin painetta, Lahden Aluetaksin toimitusjohtaja Timo Ahokanto sanoo.

Lahden matkakeskuksen ja Helsingin rautatieaseman välisen matkan kiinteä poikkeushinta on 160 euroa, kun kyydissä on 1-4 henkilöä. Kouvolaan ja Riihimäelle pääsee 100 eurolla. Taksin tarjouskampanja alkaa huomenna klo 17 ja päättyy keskiviikkona 16.8. klo 10.00.

5. Oppilaitokset

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu on tiedottanut veturinkuljettajien mielenilmauksesta verkkosivuillaan ja neuvoo opiskelijoita käyttämään matkojen suunnitteluun esimerkiksi Reittiopasta. Uusien opiskelijoiden orientaatioviikko alkaa maanantaina.

- Koska junalakko on ajoissa tiedossa, lähdemme siitä, että opiskelijat pystyvät organisoimaan liikkumisensa jollakin toisella tavalla kuin junalla. Useimmat opiskelijoista ovat jo valmiiksi pääkaupunkiseudulla ja pääsevät koululle muilla liikennevälineillä, kertoo ammattikorkeakoulun rehtori Teemu Kokko.

Kokon mukaan ammattikorkeakoulun työntekijöistä muutama matkustaa toiselta paikkakunnalta töihin. Opiskelijan mahdolliseen myöhästymiseen suhtaudutaan ymmärryksellä lakon takia.

- Pidämme myös huolen, että kaikki saavat tarvittavat perehdytystiedot. Kenenkään opinnot eivät kärsi tästä lakosta.

6. Etätyöt

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan järjestöjohtajan Risto Kauppisen mukaan työn luonne ja työpaikalla noudatettavat pelisäännöt vaikuttavat eniten siihen, millaiset mahdollisuudet etätyön tekemiseen on.

- Jos töihin on pitkä matka ja tehtävät voi hoitaa omalla paikkakunnalla, työnantajan olisi järkevää antaa joustoa, ettei töihin tarvitsisi välttämättä tulla.

Yli 30 prosenttia akavalaisista tekee etätöitä.

- Jos on tapaamisia ja kokouksia, joissa täytyy olla paikalla, menee hankalaksi. Suunnittelu- ja kirjoitustyöt onnistuvat monesti muuallakin kuin työpaikalla.

Ira Mellberg
ira.mellberg@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen