Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kymmenet lapset Lahdessa jäävät koululaisten iltapäivätoiminnan ulkopuolelle

Lahden kaupungin järjestämissä iltapäiväkerhoissa on tänäkin vuonna liian vähän paikkoja. Koulua edeltävällä viikolla jonossa oli 60-70 lasta. Steinerkoululla kerho on jo ehditty aloittaa. Lahtelaisissa kerhoissa korostuu liikunta.

Keinussa kovat vauhdit ottava Peppi Reinsaari on odottanut innoissaan ensimmäisen luokan alkua. Kuva: Viena Kytöjoki

Koululaisten iltapäivätoiminnan ulkopuolelle jää tänäkin vuonna suuri joukko lahtelaisia lapsia.

Koulun alkua edeltävällä viikolla iltapäivätoiminnan jonossa on kuutisenkymmentä lasta, kertoo Lahden sivistyksen palvelualueen palvelupäällikkö Merja Keskiväli.

- Jonkin verran jono saattaa vielä lyhentyä, mutta kaikki eivät valitettavasti tule mahtumaan mukaan ryhmiin. Tässä vaiheessa vuotta jonoon on jäänyt aiempinakin vuosina 60-70 koululaista. Emme pystyneet lisäämään paikkoja tänä vuonna, Keskiväli sanoo.

Kaupunki järjestää iltapäivätoimintaa ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaille. Toimintaa on 29 paikassa ympäri Lahtea.

Yhteensä iltapäivätoimintaan on saanut paikan 780 lasta, joista 570 on ekaluokkalaisia ja 160 kakkosluokkalaisia. Kaupunki järjestää toimintaa myös kolmasluokkalaisille erityislapsille. Heitä on toiminnassa mukana noin neljäkymmentä.

Keskiväli kertoo, että ryhmiä on viime vuosien aikana suurennettu noin viidessä paikassa kysynnän takia. Pääsääntöisesti iltapäiväryhmissä on 30 lasta, joissakin ryhmissä 45 ja yhdessä 60.

- On vaikea kartoittaa etukäteen eri alueiden kysyntää. Joissakin ryhmissä on tilaa ja toiset ovat täynnä.

Koululaisten tarve ryhmille on erilainen. Osa on mukana koko iltapäivän ajan säännöllisesti, toiset lapset tarvitsevat ryhmiä vain joinakin päivinä.

- Paikat eivät jää käyttämättä, eikä niitä pidetä varattuina varmuuden vuoksi. Ne tulevat kaikki tarpeeseen, Keskiväli toteaa.

Vaje on ollut aiemminkin tiedossa

Iltapäivätoiminta rahoitetaan kaupungin budjetista ja palvelusta perittävillä kuukausimaksuilla. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Anneli Viinikka (sd.) kertoo, että iltapäivätoimintaa ei ole vielä ehditty käsitellä lautakunnassa. Uuden lautakunnan ensimmäinen kokous on 15. elokuuta.

- Nostan asian esiin lautakunnan seminaarissa tiistaina, ja perään vähän sitä, voisiko jotain tehdä paikkojen lisäämiseksi, Viinikka sanoo.

Viinikalla on meneillään neljäs kausi sivistyslautakunnassa. Hän muistaa, että iltapäiväkerhojen paikkojen vajausta on käsitelty aina jollain tavalla joka syksy. Viinikan mukaan kaupungilla ei vain ole viime vuosina ollut resursseja lisätä ohjaajia ja kerhopaikkoja.

- Ymmärrän vanhempien huolen. On lautakunnan käsissä päättää, mitä asialle yritetään tehdä, hän sanoo.

Liikunnallisuutta entistäkin enemmän

Iltapäiväryhmien ohjelmassa on tänä vuonna painotettu vielä aiempaa enemmän liikunnallisuutta. Merja Keskiväli kertoo, että ohjattu ryhmätoiminta on paitsi pelien pelaamista, niin myös kädentaitojen harjoittamista ja muuta vapaa-ajan toimintaa. Rentouttavia lepohetkiä sijoitetaan esimerkiksi ennen tai jälkeen välipalan.

- Lahtelainen iltapäivätoiminta on liikkuvaa. Voimme tehdä lasten hyvinvoinnille paljon liikunnan avulla. Meillä on 190 koulupäivää aikaa. Se on aikamoinen resurssi liikuttaa lapsia.

Ryhmissä käytetään monipuolisia keinoja lasten aktivointiin.

- Esimerkiksi piirustuspaperin voi ostaa kolmella kyykkyhypyllä. Välillä nostetaan sykettä, mennään vähän mukavuusalueen ulkopuolelle ja opitaan uusia taitoja.

Kärpäsen iltapäiväryhmässä korostuu luonnossa liikkuminen.

- Voisin sanoa, että Kärpäsessä mennään metsään. Siellä tutustutaan luontoon ja toimitaan laajasti luonnossa.

Lahdessa on tarjolla lapsille myös ruotsinkielinen ryhmä. Englanninkielisiä iltapäiväryhmiä ei ole.

- Maahanmuuttajalapsia on mukana paljon, ja ryhmät tukevat heidän kielenoppimistaan ja kotoutumistaan, Keskiväli kertoo.

Steinerkoulussa aloitettiin muita aiemmin

Lahden Jalkarannassa steinerkoulun pihapiirissä aloitettiin iltapäiväkerho jo keskiviikkona samaan aikaan kuin koulukin alkoi.

Kakkosluokkalaiset Paavo Mattila ja Valtteri Rastas ottavat vauhtia keinussa, osa kerholaisista pelaa hiekkakentällä pallopeliä.

Kakkosluokkalaiset Paavo Mattila (kirjava paita) ja Valtteri Rastas (punainen paita) pitävät urheilullisesta iltapäivätoiminnasta. Kuva: Viena Kytöjoki

- Parasta on ollut tähän mennessä futiksen pelaaminen. Kiva, kun on urheilua, Paavo Mattila sanoo.

Iltapäiväkerhon ohjaaja Teija Braun kertoo, että ensimmäisinä päivinä ryhmäydytään ja tietysti liikutaan paljon.

- Alku on mennyt tosi hienosti. Kukaan ei ole jäänyt yksikseen.

Braun on vetänyt iltapäiväkerhoja seitsemisen vuotta. Jalkarannan ryhmässä on 22 lasta ja kaksi ohjaajaa. Kaikki lapset käyvät Lahden Rudolf Steiner -koulua.

- Meillä on joka päivä hetki aikaa keskustella jokaisen lapsen kanssa. He tulevat kaikki huomatuiksi. On sääli ja suru, jos kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuutta tähän. Tämä on niin riemuisaa puuhaa, Braun kertoo.

Kännyköitä kerhossa ei saa käyttää. Kerhossa on mukana ykkös- ja kakkosluokan oppilaita. Liikuntatuokion jälkeen kerholaiset muodostavat parijonon ja menevät koululle välipalalle.

- Mukavinta on ollut piirtäminen, toista luokkaa käyvä Senja Häkkinen sanoo pizzaa syödessään.

Pizzaperjantaina välipalaa nauttiva tokaluokkalainen Senja Häkkinen nauttii erityisesti piirtämisestä. Kuva: Viena Kytöjoki

Jos lapsen energia hiipuu iltapäivän mittaan, heillä on myös mahdollisuus levätä.

Lahden Rudolf Steiner-koulu on yksi iltapäivätoiminnan järjestäjistä kaupungin ja viiden muun tahon rinnalla. Steinerkoulun kerhon tukikohta on koulun takapihalla sijaitsevassa pientalossa.

- Meillä on mahtavat mahdollisuudet liikkua luonnossa. Teemme myös retkiä Vesijärven rantaan, Teija Braun kertoo.

Muilla paikkakunnilla parempi tilanne

Orimattilassa iltapäiväryhmiin on ilmoittautunut 144 lasta ja kaikki ovat mahtuneet ryhmiin, kertoo sivistystoimenjohtaja Timo Ahvo. Myös Orimattilassa liikunnallisuus korostuu. Kaupunki järjestää toimintaa kello 12-17.

Heinolassa iltapäivätoiminnassa on mukana noin 100 lasta.

- Kaikki ykkösluokkalaiset pääsivät ryhmiin, mutta joitakin kakkosluokkalaisia ei mahtunut mukaan. Tilanne elää vielä, ja olemme yrittäneet järjestää myös kakkosluokkalaisille paikkoja mahdollisuuksien mukaan, kertoo Heinolan iltapäivätoiminnan koordinaattori Anu Kauppinen.

Myös Heinolassa toiminta ajoittuu pääosin kello 12-16 välille.

- Ryhmät ovat olleet hyvin suosittuja. Lapset eivät jää niistä kesken vuotta pois, Kauppinen sanoo.

Asikkalassa iltapäivätoiminnassa on mukana viitisenkymmentä lasta. Kaikki halukkaat pääsivät mukaan ryhmiin, kertoo Asikkalan varhaiskasvatuspäällikkö Hillevi Anttila.

Asikkalan kerhoja järjestetään kello 12-17.

Koululaiset

Iltapäiväkerhoja järjestää moni toimija

Lahti järjestää eka- ja tokaluokkalaisille iltapäivätoimintaa kello 12-16. Kuukausimaksu on 100 euroa.

Toiminnan kokonaisbudjetti on tänä vuonna 920 200 euroa. 2015 budjetti oli 704 700 euroa. Kasvu selittyy entisen Nastolan kunnan osuudella ja myös sillä, että kehitysvammaisten oppilaiden toiminta siirtyi sivistyksen palvelualueen vastuulle.

Valtionosuus tälle vuodelle on 819 620 euroa.

Kunta voi järjestää toimintaa itse tai ostaa palvelun julkiselta tai yksityiseltä tuottajalta.

Lahden kaupungin lisäksi iltapäivätoimintaa järjestävät Lahden Seurakuntayhtymä, Kansallinen Lastenliitto, Suomen Nuorisoseurat ry, Rudolf Steiner -koulun kannatusyhdistys, Folkhälsan Välfärd ab ja Lahden seudun kristillisen koulun kannatusyhdistys.

Lapsille tarjotaan päivän aikana välipala.

Ryhmää vetää vähintään kaksi ohjaajaa. Ohjaajaa kohden saa olla enintään 15 oppilasta.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisestä säädetään perusopetuslaissa. Kunta päättää järjestettävän toiminnan määrän ja laajuuden.

Toimintaa hallinnoi Lahden sivistyksen palvelualue.

Iltapäivätoiminnan tarkoitus on tarjota lapsille turvallinen ympäristö ja virkistävää toimintaa koulupäivän jälkeen.

Lähde: Lahden kaupunki, Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma
Leo Autere

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen