Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeen Ankkuritiimi etsii ja auttaa rikoksiin sortuneita nuoria - koulujen alkamisviikonloppu yksi vuoden vilkkaimmista

Päijät-Hämeen Ankkuritiimin vanhemman rikoskonstaapelin Emilia Savolaisen mukaan erilaiset vahingonteot ovat yleisintä nuorison häiriökäyttäytymistä. Ajattelemattomuuden lisäksi häiriökäytöksen taustalla on toisinaan vakavampia syitä. Savolaisen mukaan kannabiksen käyttö on nykynuorten keskuudessa jo melko yleistä.

Ankkuri-ryhmä kiertää vilkkaina viikonloppuina, kuten koulujen alkamisviikonloppuna, nuorten suosimia alueita. Lahdessa näihin lukeutuvat esimerkiksi Pikku-Vesijärven puisto. Arkistokuva. Kuva: Vesa Tapiola

Myrskyiseksi muuttunut keli piti tänä vuonna koulujen alkamisviikonlopun tavallista hiljaisempana.

Lahden yössä partioineen Ankkuri-tiimin mukaan nuoria illanviettäjiä ei ulkona juuri näkynyt. Yleensä koulujen alkamista edeltävä viikonloppu pitää nuorison sekaan jalkautuvan ryhmän kiireisenä.

Päijät-Hämeessä vuodesta 2011 toimineen Ankkuri-tiimin johtoajatus on moniammatillinen yhteistyö: ryhmä on poliisin, sosiaalityöntekijän ja nuorisotyöntekijöiden yhteenliittymä. Toiminnan tarkoituksena on ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja katkaista nuorten rikoksentekijöiden kierre alkuunsa

Vilkkaina viikonloppuina ryhmä kiertää nuorten illanviettäjien suosimia alueita. Näitä ovat Lahdessa perinteisesti Pikku-Vesijärven puisto ja Kisapuiston alue. Hyvillä keleillä myös uimarannat ovat suosittuja paikkoja.

Kun teon seuraukset huomataan, nuoret usein itsekin ymmärtävät, että tämä ei ollut hyvä ajatus. Se on meidän kannaltamme hedelmällisin tilanne. Rikoskonstaapeli Emilia Savolainen

Ankkuri-toimintamalli on lähtöisin Hämeenlinnan seudulta, jossa se sai alkunsa vuonna 2004.

- Siellä tämä todettiin hyväksi toimintatavaksi, jonka jälkeen malli levisi muualle Hämeeseen. Tavoite on saada malli kaikkialla Suomessa käyttöön mahdollisimman pian. Keväällä järjestettiin esimerkiksi ensimmäinen valtakunnallinen seminaari aiheesta, kertoo vanhempi rikoskonstaapeli Emilia Savolainen, joka on ollut mukana Päijät-Hämeen Ankkuri-toiminnassa keväästä lähtien. Sitä ennen hän teki samaa työtä Riihimäellä.

Ajattelemattomat vahingonteot yleisiä

Ryhmä kohtaa henkilöitä, joilla nuoruuden oireilu purkautuu ensimmäisinä rikoksina. Ne ovat tilanteita, joissa kelkka pyritään kääntämään. Nuoren elämäntilanne selvitetään, ja tarvittaessa hänet ohjataan tarkoituksenmukaisen avun piiriin.

Savolaisen mukaan yleisintä häiriökäyttäytymistä ovat erilaiset vahingonteot.

- Nuoret ovat kovin kekseliäitä: joskus sotketaan tai poltetaan jotakin, toisinaan rikotaan.

Hänen mukaansa suuri osa teoista tehdään hetken mielijohteesta tai ryhmäpaineen alaisena.

- Kun teon seuraukset huomataan, nuoret usein itsekin ymmärtävät, että tämä ei ollut hyvä ajatus. Se on meidän kannaltamme hedelmällisin tilanne.

Nuoruuden ajattelemattomuuden lisäksi häiriökäyttäytymisen taustalla on Savolaisen mukaan moninaisia syitä. Mielenterveys- ja päihdeongelmia esiintyy alaikäisilläkin.

Myös kovia huumeita

Ankkuri-ryhmä törmää nuorten parissa liikkuessaan myös huumausaineisiin.

- Kannabis on laittomista päihteistä tavanomaisin ja voi sanoa, että sen käyttö on jo melko yleistä. Alkoholikokeilujen sijaan nuoret tarttuvat nykyään kannabikseen aiempaa useammin. Ikävä kyllä myös kovia huumeita tavataan alaikäisten, jopa alle 15-vuotiaiden, keskuudessa huolestuttavissa määrin, Savolainen sanoo.

Hänen mukaansa nuorison suhtautuminen on pääosin positiivista.

- Nuoret tietävät aika hyvin toiminnastamme. Monet tulevat kyselemään kuulumisia.

Savolaista kuitenkin harmittavat juoksukilpailut, joita poliisi monesti joutuu käymään iltaa viettävien alaikäisten kanssa.

- Jos nuorilla on alkoholia hallussaan ja saavumme paikalle, ensimmäinen ajatus on monella lähteä karkuun. Juoksemme heidät yleensä kiinni. Meillä on tapana näissä tapauksissa myös selvittää, ketkä pakoon lähtivät. Helpompaa olisi kaikkien kannalta vain nostaa käsi ylös virheen merkiksi.

Juttua päivitetty 12.8.2017 kello 21:57: Alkuun lisätty tieto säätiedosta.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X