Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Asikkalan uusi kunnanjohtaja ei pelkää ristiriitoja

Asikkalan kunnanjohtajana tänään aloittanut Rinna Ikola-Norrbacka on mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä heti ensimmäisenä työpäivänä on kunnanhallituksen kokous. Kunnanhallituksen puheenjohtajana istuu edellinen kunnanjohtaja, joka jätti tehtävänsä varsin myrskyisissä merkeissä.

Rinna Ikola-Norrbacka sanoo olevansa yhteistyöhenkinen ihminen. Kuva: Mirja Hussain

Asikkalan uusi kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka aloitti työnsä maanantaina innostuneena, mutta vähän jännittyneenä. Päivällä oli aikaa käynnistellä tietokonetta ja etsiä kahvikupille paikkaa kahvihuoneesta, mutta heti illalla edessä oli Asikkalan kunnanhallituksen ensimmäinen kokous.

- Ensimmäisenä aloitetaan myös kunnan strategiatyö ja tarkoitus on kokoustaa johtoryhmän kanssa tiiviisti, jotta tutustumme toisiimme, Ikola-Norrbacka sanoo.

Sulkavan kunnanjohtajana toiminut Ikola-Norrbacka ei tuntenut Asikkalaa ennestään, mutta tutustuttuaan kuntaan hän päätti hakea sen johtoon. Ikola-Norrbackaa ei säikäyttänyt se, että Asikkalan kuntapolitiikassa on viime vaalikaudella ollut melkoista kuohuntaakin. Uuden hallituksen puheenjohtajana istuu entinen kunnanjohtaja Juri Nieminen, jonka lähtö johtajan huoneesta sujui riitaisissa merkeissä.

- Juri on hyvin kokenut henkilö, ja molemmat tiedämme omat nykyiset roolimme. Uskon, että yhteistyö sujuu hyvin, Ikola-Norrbacka sanoo.

Ikola-Norrbacka huomauttaa myös, että riidatonta kuntaa ei olekaan, kaikkialla on omat vääntönsä. Paras tulos saadaan, kun luottamushenkilöt ja viranhaltijat saadaan ohjaamaan kuntaa samaan suuntaan, mutta se vaatii kaikilta kompromisseja.

- Jos Asikkala on näyttäytynyt ulospäin ristiriitoina, toivoisin tietysti että tulevaisuudessa Asikkala näkyy positiivisesti.

Vahvuuksien pitää realisoitua

Ikola-Norrbacka oli Sulkavan kunnanjohtajana kolme vuotta mutta hyppy suurempiin saappaisiin houkutteli.

- Asikkalassa on selvästi enemmän mahdollisuuksia ja todella paljon parempi sijainti.

Asikkalan vahvuuksiksi Ikola-Norrbacka luettelee luonnon, liikuntamahdollisuudet, matkailumahdollisuudet ja hyvän palvelutason.

- Ei kuitenkaan riitä, että vahvuudet mainitaan, vaan niiden eteen pitää tehdä töitä. On oltava näyttöä siitä, että Asikkala todella on hyvä paikka asua ja elää.

- Etelä-Savoon verrattuna välimatkat ovat täällä paljon lyhyemmät, en aina ymmärrä, miksi ihmiset kokevat ne ongelmaksi, Ikola-Norrbacka sanoo.

Ikola-Norrbackan oma perhe muuttaa kuntaan aluksi vuokralle, sillä sitä oikeaa kotia ei ole vielä tullut vastaan. Perhe tahtoo yhdistää kunnan vahvuudet ja löytää kodin Vääksystä palveluiden läheltä, mutta kuitenkin niin, että pihaa ja omaa rauhaa on riittävästi.

Sulkava on alle 3 000 asukkaan kunta, ja kunnanjohtajan töitä hoideltiin myös maitokaupassa, jos kuntalaisella sattui olemaan asiaa. Asikkalalaiset saavat myös mielellään tulla nykäisemään hihasta, mutta ainakaan vielä kukaan ei ole tunnistanut Ikola-Norrbackaa kadulla.

- Sulkavalla kun parkkeerasin auton ensimmäistä kertaa kunnanviraston pihaan, joku jo juoksi puhuttelemaan, Ikola-Norrbacka naurahtaa.

Pohjanmaalaiset ja savolaiset ovat nyt Ikola-Norrbackalle tuttuja, mutta hämäläisten kanssa toimimisesta pitää vielä kerätä kokemuksia.

Oppi ei kerry pelkästään kirjoista

Asikkalan haasteet ovat samat, jotka mietityttävät muissakin pikkukunnissa. Väki vanhenee ja nuoremmat muuttavat pois. Erottuminen on vaikeaa kun kaikki kunnat mainostavat luontoa ja hyvää asumista. Tällä hetkellä kunnat odottavat kuumeisesti tietoja tulevasta sote- ja maakuntauudistuksesta, joka siirtää kuntien valtaa maakunnille.

- Elinvoiman ja peruspalveluiden kehittäminen onnistuu silti jo nyt. En pelkää uudistusta, se on vain erilaista edunvalvontaa. Toivon, että kuntia kuullan valmistelussa, sillä meilläkin on annettavaa.

Ikola-Norrbacka on johtamisen ammattilainen sillä hän on myös väitellyt eettisestä johtamisesta.

- Minulla on korkein mahdollinen oppiarvo johtamisesta, mutta kyllä totuus on se, ettei se auta käytännössä paljoakaan. Oikean elämän tilanteisiin ei voi varautua ennalta. Ihmiset ovat persoonia ja jokainen reagoi omalla tavallaan.

Kuka?

Rinna Ikola-Norrbacka

Syntynyt vuonna 1973 Turussa, kotoisin Pohjanmaalta.

Hallintotieteiden tohtori. Väitellyt johtamisen eettisyydestä ja hallinnon ja esimiestyön arvoista vuonna 2010.

Työskennellyt Vaasan yliopistossa tutkijana ja opettajana 15 vuotta.

Valittiin Sulkavan kunnanjohtajaksi vuonna 2014.

Puoluepoliittisesti sitoutumaton.

Perheeseen kuuluu aviomies ja 11-, 5- ja 4-vuotiaat lapset.

Harrastuksina liikunta, muun muassa hiihto ja suunnistus sekä lukeminen ja musiikki.

Hiihtänyt kilpaa. Saavutuksina muun muassa kaksi SM-viestihopeaa ja yksi pronssi.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi