Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sisäilmaoireet jatkuvat Jalossa, mutta syytä ei löydy - tutkimuksiin palanut jo kymmeniätuhansia euroja

Kaksi vuotta vanhassa monitoimitalossa on vieläkin kosteita lattiarakenteita. Tänä kesänä irrotettiin muovimatto isolta alalta.

Kaksi vuotta sitten valmistuneessa Lahden monitoimitalo Jalossa kärsitään yhä sisäilmaongelmista. Betonilattian kosteutta on kuivatettu, ja pintamateriaaleja on vaihdettu, mutta selkeätä syytä sisäilmaoireiluun ei ole löytynyt. Sisäilmatutkimuksiin on palanut rahaa jo useita kymmeniä tuhansia.

Jalkarannan koulun rehtori, Jalon toiminnanjohtaja Joni Luuri kertoo, että huonosta sisäilmasta saa oireita noin viidennes talon henkilökunnasta. Ala-asteen lisäksi rakennuksessa toimii päiväkoti, kirjasto ja alle kouluikäisten kerho.

- Ei tässä mitään muutosta ole tapahtunut, vaikka korjaukset aloitettiin jo vuosi sitten.

Luuri katselee remontin jälkiä koulun käytävillä. Koulun alkuun on enää reilu viikko ja iso ylätasanne kaipaa vielä maalia. Tänä kesänä toisen kerroksen tasanteelta on irrotettu muovimatto, koska maton alta mitattiin kohonneita kosteusarvoja. Tilalle tulee maalipinta.

Jatkuvaa kipuilua on ollut ilmanvaihdon kanssa. Liipolan koulun Maritta Turunen

Tutkimukset maksaneet yli 50 000 euroa

Siellä täällä muovimatossa näkyy myös vaaleampia linjoja, joilla on vesihöyryä läpäisevä maalipinta. Näiltä niin sanotuilta deltapalkkilinjoilta irrotettiin muovimatto vuosi sitten, koska maton alla olevassa betonissa oli kosteutta.

NCC:n rakennuspäällikkö Jarmo Saviranta kertoo, että osa deltapalkkilinjoista vaatii vielä kuivumista. Deltapalkki on teräspalkki, joka täytetään betonilla.

- Monin paikoin kosteus oli jo poistunut rakenteista, mutta siirrämme pinnoitusta yhteisestä sopimuksesta vielä ensi vuoteen.

Sisäilmatutkimuksissa ei Savirannan mukaan ole ilmennyt mitään selkeätä syytä ihmisten oireiluun. Ensimmäiset tutkimukset tehtiin jo viime vuoden keväällä, eikä silloinkaan ilmennyt mitään erikoista. Tänä kesänä tutkimuksia on tehty lisää yhtä laihoin tuloksin. Tutkimuksia ovat tehneet Suomen Sisäilmakeskus ja VTT.

Saviranta kertoo, että tutkimukset ovat maksaneet jo yli 50 000 euroa. Kulut on jaettu NCC:n ja Lahden Tilakeskuksen kesken. Korjauksia NCC tekee takuutyönä - rakennuksella on viiden vuoden takuu.

"Ilmaa ei ole riittävästi"

Viime vuoden alussa rehtori Luuri alkoi pitää oirepäiväkirjaa henkilökunnan sisäilmaoireista. Päänsärky, silmä- ja hengitystieoireet, kuumeilut ja poskiontelotulehdukset ovat jatkuneet, mutta nyt niiden seurannasta vastaa kaupungin työterveyshuolto.

Pelkästään kosteusvauriot eivät aina ole syynä sisäilmaoireiluun. Myös uudet materiaalit ja kalusteet tuovat usein sisäilmaan haitallisia päästöjä. Jalossa työskentelee paljon sellaisia, jotka ovat erityisen herkkiä saamaan oireita. He ovat aiemmin tehneet töitä tiloissa, joissa on ollut vakavia sisäilmaongelmia.

Jalossa ilma on myös hyvin kuivaa, koska ilmanvaihtoa on pidetty jatkuvasti täysillä.

- Tästä huolimatta täällä tulee usein tunne, että ilmaa ei ole riittävästi, Luuri kuvailee.

Ilmanvaihto on huolestuttanut myös Liipolan monitoimitalo Onnissa, joka Jalon tapaan valmistui vuonna 2015.

- Jatkuvaa kipuilua on ollut ilmanvaihdon kanssa. Erityisesti matalapaineen sattuessa tuntuu siltä, että ilma ei vaihdu ollenkaan. Vakavia sisäilmaoireita ei täällä ole onneksi ollut, rehtori Maritta Turunen sanoo.

Uusi rakennus

Jalkarannan monitoimitalo Jalo

Rakennus valmistui syksyllä 2015 ja maksoi noin 22 miljoonaa euroa.

Jalossa käy alakoulua noin 300 lasta ja päiväkodissa on 160 lasta. Rakennuksessa on myös kirjasto ja alle kouluikäisten kerho.

Rakennuksen urakoitsija on NCC ja sillä on viiden vuoden takuu.

Viime vuonna talossa aloitettiin kosteuden poistaminen lattian deltapalkkilinjoilta ja vaihdettiin pintamateriaali muun muassa henkilökunnan taukotilan lattiaan.

Koulua rakennettiin kolme vuotta ja tänä aikana ala-aste ja päiväkoti toimivat väliaikaistiloissa.

Vanhassa koulutalossa yli puolet henkilökunnasta ja 70 prosenttia oppilaista oireili. Monet lapsista sairastuivat myös astmaan.

Jalon kanssa samana vuonna valmistui Liipolaan monitoimitalo Onni, jossa on alakoulu ja muun muassa päiväkoti ja kirjasto.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi