Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Onko tämä Suomen hienoin purettava talo?" Tuomas Hietala ehti saada 10 vuoden remontin valmiiksi, sitten kehätien suunnitelmat muuttuivat

Lahtelainen Tuomas Hietala haravoi juuri leikattua nurmikkoa Sokeritopan rinteessä sijaitsevan talonsa pihalla. Vieressä kulkee Uudenmaankadulle rakennetun kiertotien liikenne, mutta autoilijat eivät erota siniharmaata omakotitaloa kasvillisuuden takaa.

Hietala muutti Sokeritopan rinteeseen 12 vuotta sitten. Runsaan kymmenen vuoden aikana hän on peruskorjannut 1937 rakennetun pystyhirsirunkoisen talonsa perusteellisesti.

Vuonna 2008 Tuomas Hietala tutki kehätiekarttaa naapurinsa Pertti Aittakallion kanssa. Kuva: Katja Luoma

Talossa on kolme erillistä asuntoa ja asuinpinta-alaa 324 neliötä. Suurissa huoneissa on kaksi tulisijaa, makuuhuoneissa pieni kakluuni ja keittiössä puuhella. Yhteensä tulisijoja on yhdeksän. Remontti on tehty vanhaa säilyttäen ja korostaen. Esimerkiksi osa hirsiseinistä on valaistu kohdevaloilla ja suojattu lasituksella.

Kun lähden tästä, vien talot mennessäni. Tulee totaalinen muutto. Tuomas Hietala

Asuinrakennuksen lisäksi kiinteistöllä on talousrakennus, autotalli, puuliiteri, pihasauna ja grillikatos. Kaikki on purettava pois uuden kehätien takia.

"Sielunelämän taisteluita"

Sokeritopan rinteen kolmen omakotikiinteistön tilanne oli pitkään epävarma, koska viereen rakennetaan eteläisen kehätien ja Uudenmaankadun liittymä. Viime syksyyn saakka suunnitelmat lähtivät siitä, että talot voivat säilyä.

Pystyhirsirunkoinen talo on tarkoitus siirtää uuteen paikkaan. Kuva: Leevi Vähälä

Tilanne muuttui, kun Launeen liittymän tasoa päätettiin nostaa pohjaveden takia kahdella metrillä. Melusuojauksen järjestäminen kävi entistä hankalammaksi.

- Kaikki suunnitelmat olivat valmiina, että talot jäävät tähän. Tielinja säilyi samana, mutta pelkästään melun takia talot haluttiin pois, Hietala toteaa.

"Jos taloa on kymmenen vuotta tehnyt, miten sen pystyy rahalla mittaamaan", sanoo Tuomas Hietala. Kuva: Leevi Vähälä

Kaupunki käynnisti kiinteistöomistajien kanssa neuvottelut lunastamisesta. Hietala päätti lähteä hakemaan sopuratkaisua.

- Jos taloa on kymmenen vuotta tehnyt, miten sen pystyy rahalla mittaamaan? Sielunelämän taisteluita on joutunut välillä käymään.

"Tulee totaalinen muutto"

Tiesuunnitelman mukaan Sokeritopan talot ovat valtioneuvoston ohjearvon eli 55 desibeliä ylittävällä melualueella. Kaupunki haluaa kiinteistöt suojaviheralueeksi.

Sokeritopan rinteessä Mäkelänkadulla sijaitsevassa talossa on kolme asuntoa ja yli 300 neliötä. Vuonna 1937 valmistunut rakennus puretaan, koska se jää kehätien melualueelle. Kuva: Leevi Vähälä

Hietala huomauttaa, että valtateiden varsilla voi nähdä taloja, jotka ovat lähempänä tietä kuin Sokeritopalla.

- Ainahan kaupungissa ääntä on. Miljöö täällä on kuin herran kukkarossa. Lahti on sellainen, että kaikki vanha koitetaan saada pois, hän moittii.

Yksi Sokeritopan rinteen kolmesta omakotitalosta on jo purettu. Hietalan omistaman kiinteistön ostamisesta päätettiin teknisessä ja ympäristölautakunnassa helmikuussa. Kaupunki lunastaa kiinteistön markkinahintaan rakennukset purettuina ja maapohja siistittynä.

- Kaupunki on aika iso taho, jos rupeaa riitelemään. Onko parempi iso riita, vai laiha sopu, vai mikä on järkevintä. Kun lähden tästä, vien talot mennessäni. Tulee totaalinen muutto.

Talon uusi paikka ja siirron tarkka aikataulu eivät ole vielä tiedossa.

- Siirto on haasteellinen, mutta osittain talo ainakin siirtyy.

Hietalasta näkee, ettei purkaminen ole helppo pala varsinkaan, kun on juuri saanut peruskorjauksen valmiiksi.

- Voisi kysyä, onko tämä Suomen hienoin purettava talo?

Valtiokin lunastaa kehätien kiinteistöjä

Lahden kaupunki joutuu ostamaan Sokeritopan rinteen kiinteistöt, koska niiden lunastaminen ei sisälly liikenneministeriön tekemään rakentamispäätökseen. Kehätien takia puretaan neljä muutakin asuintaloa. Näiden kiinteistöjen hankkimisesta vastaa valtio.

Naapuritontilta on jo purettu rintamamiestalo. Kuva: Leevi Vähälä

Porvoonjoentien varressa kaksi kaupungin omistuksessa ollutta omakotikiinteistöä, joiden vuokrasuhteet on irtisanottu päättymään tämän vuoden lopussa. Okeroisten liittymän vierestä ely-keskus on hankkinut kiinteistön, jolla on kaksi asuinrakennusta.

- Valtio on päässyt vapaaehtoiseen kauppaan omakotirakennuksista. Lunastustoimitus on menossa kahdella Apilakadulla sijaitsevalla teollisuuskiinteistöillä. Maanmittausinsinööri ja kaksi uskottua miestä määrittelevät korvaustason. Maanomistaja voi riitauttaa asian maaoikeuteen, Lahden kaupungingeodeetti Juha Helminen kertoo.

Sokeritopan rinteessä, kuten muuallakin kehätielinjalla kiinteistöjä on arvioinut maanhankinnan asiantuntijapalveluita tarjoava LandPro.

- Kiinteistöt on lunastettu markkinahinnalla. Hietalan kiinteistö on poikkeuksellinen, koska se käsittää kolme erillistä asuntoa, jotka oli juuri remontoitu.

Yhden Topankujalla sijaitsevan kiinteistön omistajien kanssa ei ole vielä päästy sopimukseen

- Heidän kanssaan katsotaan etenemistä prosessin myötä. Tekeillä olevassa asemakaavassa kiinteistö tulee olemaan suojaviheraluetta. Jollain aikajänteellä asumistoiminta vääjäämättä väistyy, Helminen ennakoi.

Puutarhatyöt vaihtuvat purkutöihin Tuomas Hietalan kiinteistöllä kehätien Launeen liittymän vieressä. Kuva: Leevi Vähälä

 

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi