Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Majoitettavien ihmisten määrä tulee olemaan huikea" - tuhannet MotoGP-vieraat lahtelaisille kouluille?

Yrittäjäpariskunta Virpi ja Markku Yli-Kaitala ovat varautuneet mökkiensä KymiRing-kysyntään jo jonkin aikaa. Kuva: Mirja Hussain

Iitin KymiRingillä kahden vuoden päästä järjestettävä ratamoottoripyöräilyn MotoGP-kilpailu täyttää Lahden ja Kouvolan alueiden majoituspaikat. Tapahtuman arvioidaan houkuttelevan paikalle noin 100 000 katsojaa.

- Ensimmäinen varaus tuli tunnin kuluttua siitä, kun tieto julkaistiin. Positiivisen vireen tapahtuma nostaa ilman muuta, Yli-Kaitalan Lomamökkien isäntä Markku Yli-Kaitala kertoo.

Iitin Yrittäjien puheenjohtajana toimiva Yli-Kaitala toivoo, että suurtapahtuma edesauttaisi investointien tekemistä.

- On hyvä, että tapahtumaan on vielä pari vuotta aikaa. On aikaa panna paikkoja kuntoon. Tarkoitus on, että mahdollisimman moni satsaisi. Näin isoa massaa varten joudutaan ottamaan kaikki hetekat.

Jopa 20 000 vuodepaikkaa

Matkailuyhtiö Lahti Region on selvittänyt KymiRingin lähialueilla olevaa majoituskapasiteettia yhdessä Kouvolan kanssa. Selvityksen mukaan järjestettävissä on jopa 20 000 vuodepaikkaa. Luvussa on mukana monenlaisia vaihtoehtoja yksityismajoituksesta koulumajoituksen.

- Erittäin tärkeitä ovat leirintäalueet. Moni liikkuu moottoripyörillä ja majoittuu kaupungin ulkopuolella mökeissä. Kansainväliset ihmiset ovat tottuneita yksityismajoitukseen, Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman toteaa.

Yksityismajoituksen määräksi on arvioitu 2 500 vuodepaikkaa. Kouluilla voisi laskennallisesti olla jopa 6 000 yösijaa.

- Koulut on nostettu esiin yhtenä vaihtoehtona. Enemmän lasken pop up -hotelleihin, joita on toteutettu onnistuneesti.

Vierumäki majoittaa suuren joukon

Vierumäki Heinolassa ja Liikuntakeskus Pajulahti Lahdessa majoittavat todennäköisesti suuren joukon MotoGP-vieraita. MotoGP-sarjan promoottorin Dorna Sportsin kävi tutustumassa Vierumäen tarjontaan, kertoo Vierumäen Country Clubin myynti- ja markkinointijohtaja Petri Raatikainen.

- Kävimme paikkoja läpi ja kerroimme, mitä pystymme tarjoamaan. Kävimme läpi testiasemat ja sen, millä tavalla pystyisimme palvelemaan esimerkiksi Dornan vip-asiakkaita. Saimme erittäin positiivista palautetta.

Raatikainen pitää MotoGP-tapahtumaa loistavana asiana.

- Vierumäki on vähän yli puolen tunnin matkan päässä Iitistä. Majoitettavien ihmisen määrä tulee olemaan toivottavasti huikea. Olemme erittäin halukkaita ja valmiita majoittamaan porukkaa.

Lahden MM-hiihtojen aikana Vierumäki majoitti noin 1 400 kisavierasta.

- Petejä on enemmän, mutta paljon mökkejä on yksityisessä omistuksessa. Teemme yhteistyötä omistajien kanssa. Silloin, kun tilanne on päällä, pyrimme rakentamaan mahdollisimman laajaa ja monimuotoista majoitustarjontaa. Pystymme tarjoamaan kaikille vähän kaikkea.

KymiRingin lähialueilla on selvityksen mukaan järjestettävissä jopa 20 000 vuodepaikkaa. Kuva: Lehtikuva

"Majoitusrakentaminen pöydällä"

Pajulahdessa vuodepaikkoja on noin 800. Toimitusjohtaja Lasse Mikkelsson pitää mahdollisena, että määrä on parin vuoden päästä suurempi.

- Majoitusrakentaminen on koko ajan pöydällä. Suurin kysymys on, kunnostetaanko vanhaa vai rakennetaanko uutta. Hintaero näin välillä on aika pieni.

Majoitettavien määrä tulee olemaan toivottavasti huikea. Vierumäen Country Clubin myynti- ja markkinointijohtaja Petri Raatikainen

Mikkelssonin mukaan MotoGP-tapahtumaan liittyvää yhteistyötä on jo tunnusteltu.

- Lisäämme sitä, kun asia alkaa realisoitua. Tapahtuma on tosi hieno homma meidän kannaltamme. KymiRing on valtakunnallisesti yksi suurimmista urheiluhankkeista.

Yksi viikko tapahtuma ei riitä

Matkailuyrittäjä Markku Yli-Kaitala huomauttaa, että muutaman päivän MotoGP-tapahtuma ei ratkaise kannattavuutta, vaan lisäksi tarvitaan muuta liiketoimintaa.

- Yksi viikko ei lyö leiville vaan tarvitaan pitkäjänteisyyttä. On rakennettava montaa eri juttua. MotoGP säteilee laajalle alueelle koko Etelä-Suomeen. Rata poikii erilaisia tilaisuuksia ja pienempiä juttuja. Sitähän ei tiedä, onko Madonnan konserttia tai muita vastaavia isoja tapahtumia.

Yli-Kaitalassa on 11 lomamökkiä. Yrittäjä pohtii, kannattaisiko mökkejä vuokrata yksityisiltä tapahtuman ajaksi.

- Meillä on käynyt ihmisiä sadasta maasta ja osaamme bisneksen. Ihmiset, jotka eivät ole alalla toimineet, eivät ehkä rohkene lähteä itse vuokraamaan. Mietimme rauhassa eri vaihtoehtoja.

Lahden hotellihankkeet etenevät hitaasti

Lahdessa vireillä olevat hotellihankkeet tuskin ehtivät valmistua kahdessa vuodessa eli Iitin KymiRingin ensimmäiseen MotoGP-kilpailuun mennessä. Matkakeskuksen vieressä vireillä oleva hotellisuunnitelma törmäsi kaavavalitukseen.

Ranta-Kartanon alueella on selvitetty uimakeskuksen ja hotellin yhdistelmää, jonka rakentaminen edellyttää kaavamuutosta. Sibeliustalon vastapäisen tontin Lahti Suites -hanke pysähtyi, koska varauksia ei saatu riittävästi.

Teivaan ja Mukkulan hotellisuunnitelmat ovat lähinnä tulevaisuuden aluevarauksia.

- Kyllä minä joka ilta kädet ristiin laitan, naurahtaa Lahti Regionin Forsman, kun häneltä kysyy mahdollisuudesta lisätä kaupungin hotellikapasiteettia.

- MotoGP:llä pitää olla nopeuttava vaikutus. Kaikkien on oikeasti otettava tilanne tosissaan ja reagoiva siihen.

MM-hiihtojen vaikuttavuustutkimuksen mukaan kuutisenkymmentä prosenttia kisavieraista majoittui seudun ulkopuolella.

- Pystyisimme esimerkiksi kymmenisen prosenttia parempaan. Mikään kaupunki ei pysty yksin majoittamaan näin suuren tapahtuman yleisöä, mutta entistä enemmän on saatava hyötyä irti.

MotoGP-sarjaa hallinnoiva Dorna Sport kertoo olevansa valmis järjestämään Iitissä kisoja ainakin viiden vuoden ajan vuodesta 2019 alkaen. Ehkäpä vuoteen 2023 mennessä Lahteen saadaan uusi hotelli.

- Vuonna 2019 Lahdessa Ironman-kisat, esperanton maailmankongressi, MotoGP ja Kuninkuusravit. Uusi hotelli alkaisi olla paikallaan.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi