Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Palkatta työskennelleiden turvapaikanhakijoiden tapaus yhä kesken - "Olen vähän pettynyt, sillä en ole kuullut, että tähän olisi jotenkin tartuttu"

Arkistokuva. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahdessa toukokuussa paljastunut tapaus, jossa ravintolassa oli palkattomassa työssä turvapaikanhakijoita, ei ole edennyt ainakaan vielä poliisille.

- Laki- ja esimiehemme harkitsevat, tehdäänkö tapauksesta ilmoitusta poliisille. Tarkastuskertomus on mennyt työnantajalle, emmekä ole olleet yhteydessä sen lähettämisen jälkeen, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja Katja-Pia Jenu.

Jenu ei osaa vielä sanoa, täyttääkö tapaus kiskonnantapaisen työsyrjinnän ehdot.

- Sellainen edellyttää aina työsuhteen olemassaoloa. Voi olla muitakin nimikkeitä, mutta meille kuuluvat työrikokset ja poliisi voisi saada muitakin nimikkeitä tapaukseen.

Ongelmana on se, miten voidaan varmistaa, että harjoittelu ei korvaa palkkatyötä. Katja-Pia Jenu

Jenun mukaan vastaavanlaisia tapauksia ei ole ilmennyt lisää toukokuun jälkeen.

- Tästä tuli iso juttu, ja olen vähän pettynyt, sillä en ole kuullut, että tähän olisi jotenkin tartuttu. Toivon, että asiaan tulee jokin selvyys. Ei tämä ilmiö varmaan häviä, vaan jatkossakin varmaan on ulkomaalaisia, jotka ovat valmiita tekemään ilmaista työtä.

"Jos työnantajat täyttelevät omia sopimuksiaan, se ei perustu mihinkään"

Suomen Punainen Risti vetää hanketta, jonka avulla turvapaikanhakijat pääsevät tet-jaksolle, eli tutustumaan työelämään. Tet-harjoittelu on palkaton, ja sen pituus on 1-3 viikkoa.

Toukokuussa tehdyn tarkastuksen yhteydessä ilmeni, että työnantaja oli täyttänyt työkokeilusopimuksen, ja paperissa oli SPR:n logo. SPR:n mukaan kyseessä oli väärennetty paperi, sillä heidän hankkeessaan on kyse nimenomaan lyhyestä tutustumisesta työelämään.

- Jos työnantajat täyttelevät omia sopimuksiaan, se ei perustu mihinkään, Jenu sanoo.

Etelä-Suomen Sanomat ei tavoittanut keskiviikkona ketään SPR:stä kommentoimaan, onko tapaus aiheuttanut muutoksia ohjeistuksiin tai käytäntöihin.

"Ongelmana on se, miten voidaan varmistaa, että harjoittelu ei korvaa palkkatyötä"

Jenun mielestä turvapaikanhakijoiden työelämään tutustumista pitäisi säädellä lailla, jos järjestelmä halutaan säilyttää.

- Kukaan ei kontrolloi tätä mitenkään, vaan tämä on mennyt täysin villiksi. Esimerkiksi te-toimiston palkaton työkokeilu on määrätty laissa. Niin kauan kuin turvapaikanhakijoiden harjoittelun takana ei ole lakia, järjestelmä on riskialtis. Ongelmana on se, miten voidaan varmistaa, että harjoittelu ei korvaa palkkatyötä.

Jenu kertoo, että työsuhteen tunnusmerkeistä täytyy antaa ohjeita yleisestikin tarkastuksilla erityisesti ravintoloissa.

- Jos esittäytyy tarkastajana ja tilausta vastaanottava kertoo olevansa vain apuna, eikä töissä, annamme heille samat ohjeet. Laki ei tunne epämääräistä auttamista. Joko ollaan asiakkaana tai töissä.

Ira Mellberg
ira.mellberg@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi