Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kunnat inventoivat rakennuksia verotulojen toivossa – Heinolassa löytyi 10 000 ”pimeää” kiinteistöä

Hartolassa selvityshanke alkaa syksyllä, tarkoituksena on keskittyä pääasiassa vapaa-ajan asuntojen ja kesämökkien rakennusten kartoittamiseen. Asikkalassa ja Hollolassa selvityshankkeet ovat parhaillaan käynnissä. Heinolan päättyneen selvityksen seurauksena 10 000 kiinteistäveron välttänyttä rakennusta saa maksulapun.

Taneli Rasmuksen mukaan kiinteistöjen inventointi alkaa Hartolassa syksyllä. Monen kesämökin pihassa on aittoja ja saunarakennuksia, jotka saattavat joutua tulevaisuudessa verolle. Kuva: Katja Luoma

Hartola aloittaa syksyllä hankkeen, jonka aikana inventoidaan kunnan alueella sijaitsevat kiinteistöt. Tarkoituksena on täydentää kunnan ja verottajan kiinteistörekisteri ajan tasalle.

Hartolan teknisen johtajan Taneli Rasmuksen mukaan kunta menettää joka vuosi suuren määrän kiinteistöverotuloja, kun osa rakennuskannasta on jäänyt rekisterin ulkopuolelle.

- Menetettyjen verotulojen määrää on hankalaa arvioida ennen kuin selvitys on valmistunut. Heinolassa vastaavassa hankkeessa löytyi 10 000 kiinteistöä, jotka eivät ole rekisterissä. Uskoisin, että määrä on Hartolassa samaa luokkaa. Teemme myös Hartolassa selvityksen projektiluonteisesti.

Kiinteistörekisterin tiedossa puutteita

Hartolassa suurin ongelma on rakennusluvalliset rakennukset, joiden rakennustietoja ei ole tallennettu kunnan tietoihin. Rasmus arvioi, että Hartolassa kunnan kiinteistörekisterin tiedoissa on puutteita 50 vuoden ajanjaksolta.

- Rakennuslupa on saatettu hakea aivan asianmukaisesti, mutta valmis rakennus on jäänyt kirjaamatta kunnan järjestelmiin. Osa kiinteistöjen omistajista on saattanut myös ilmoittaa kiinteistöstään verottajalle, mutta kuntaan saakka tieto ei ole tullut, Rasmus sanoo.

Hartolassa inventointi painottuu loma- ja vapaa-ajan asuntoihin, mutta jokaista rantaa ei ole mahdollisuutta käydä läpi.

- Loma-asuntojen yhteydessä on myös paljon aittoja, saunoja ja varastoja, joille ei ole välttämättä ymmärretty hakea rakennuslupaa ja jotka eivät ole kiinteistörekisterissä. Osa on saattanut jäädä ilmoittamatta tahattomasti, sillä myös piharakennusmarkkinoilla liikkuu paljon väärää tietoa. Markkinoija saattaa sanoa kevyttä rakennusta myydessään, että tähän ei tarvitse rakennuslupaa, vaikka oikeasti lupa olisi tarvittu.

Rasmuksen mukaan kiinteistöjen inventointi on kunnalle työläs ja kallis hanke.

- Saimme inventointiin tälle vuodelle lisämäärärahaa. Arvion mukaan kustannukset ovat kompensoituneet verotuotoilla 2-3 vuoden kuluttua.

Verotuloja jää saamatta

Kuntaliitto ja kiinteistöverotuksen asiantuntijat ovat arvelleet, että kunnilta jää saamatta kiinteistöverotuloja vuosittain jopa 200-300 miljoonaa euroa. Hartolan lisäksi useat muut Päijät-Hämeen kunnat ovat selvittäneet tai inventoivat parhaillaan kuntansa alueella olevia kiinteistöjä.

Heinolassa rakennuskantaa selvitettiin vuosina 2010-2016 perusteellisesti, jonka seurauksena kiinteistö- ja huonerekisteriin merkittiin 10 000 uutta kiinteistöä, joista ei aikaisemmin oltu maksettu kiinteistöveroa. Myös Asikkalassa, samoin kuin Hollolassa, selvitetään parhaillaan kaikki kunnan alueella olevat rakennukset.

- Meillä on palkattu erillinen projektityöntekijä toteuttamaan selvitystä. Hän käy paikan päällä jokaisessa kohteessa. Kunnan pinta-ala on suuri ja siksi myös urakka on valtava. Todennäköisesti se valmistuu vasta ensi vuoden puolella, Hollolan talousjohtaja Hanna Hurmola-Remmi sanoo.

Orimattilassa ja Padasjoella todellista kiinteistöjen määrää ei ole selvitetty.

- Seuraamme mielenkiinnolla millaisia kokemuksia naapurikuntien selvityksistä saadaan, Padasjoen kanslisti Sari Airiainen sanoo.

Heidi Nikunen
heidi.nikunen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi