Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Opiskelijalle riittää Lahdessa asuntoja joista valita - ainakin jos raha riittää

Opiskelija-asunnot: Lahden Oppilastalon puhelinvaihde oli maanantaina ruuhkainen ja yhtiön tarjoamat opiskelijayksiöt olivat löytäneet jo uudet asukkaansa. Yksiön saa kuitenkin vielä helposti, jos on valmis maksamaan hieman enemmän tai odottamaan edullisen vapautumista.

Toista tutkintoaan suorittava Timo Könönen on nykyään tyytyväinen opiskelijayksiöasukas Lahden Ankkurista. Könösen tapaan myös muiden opiskelijoiden laatuvaatimukset asunnoissa ovat kasvaneet. Kuva: Viena Kytöjoki
Puhelinvaihteemme on ruuhkautunut, emmekä valitettavasti pysty vastaamaan kaikkiin puheluihin. Olettehan yhteydessä sähköpostitse.Tätä viestiä kuunteli maanantaina moni Oppilastalo-yhtiön puhelinpalveluun jonottava opiskelija.

- Hirveä kiire meillä täällä on. Puhelinlinja on tosiaan tällä hetkellä tukkeutunut, kertoi kymmeniä yhteydenottoja selvitellyt myyntineuvottelija Sarianna Nenonen, yksi toimiston kolmesta puheluihin vastaavasta työntekijästä.

Opiskelija-asukkaat tuntuvat haluavan joka vuosi aiempaa palavammin yksiöön, ja nämä olivatkin maanantaina menneet.

- Yksiöitä on vapautumassa muutama, mutta ne menevät ihan saman tien. Moni ottaa asunnon katsomatta, Nenonen kertoi kiireen keskeltä.

Runsaasti tarjontaa - opiskelijat kranttuina

Oppilastalon ohimenevästä ruuhkasta huolimatta Lahdessa vuokra-asuntotilanne vaikuttaa hyvältä opiskelijoille - ja muillekin.

Esimerkiksi Aleksanterinkadulle valmistuu loppuvuodesta Nuorisosäätiön kuudes Lahden kohde. Haut ovat käynnissä, ja valmistuessaan talo tarjoaa Lahteen taas 256 pientä vuokra-asuntoa lisää.

Vaikka Nuorisosäätiö onkin suunnattu opiskelijoiden sijaan ensisijaisesti nuorille työssäkäyville ja työelämään hakeutuville, laajentaa tämäkin rakennus opiskelijan mahdollisuuksia.

Opiskelijoista onkin alkanut tulla entistä krantumpia tarjonnan lisäännyttyä.

- Esimerkiksi Malskin alueelle on tehty taloja, joissa on pieniä asuntoja, ja niistä on sitten yksityiset asuntoja hankkineet. Kun tulee siistiä ja uutta, niin totta kai se vaikuttaa vaatimustasoonkin, kertoo vuokravälittäjä Susanne Haapsaari LIT-Vuokrahuoneistoista.

Hän viittaa siihen, että omistusasunnot siirtyvät myös vuokrattaviksi.

- Asunnon kunnolla on opiskelijoillekin merkitystä. Nyt tietysti vielä, kun tarjontaa on, on mahdollisuus valita siisteimpiä päältä, Haapsaari selventää.

Samaan uskoo Oppilastalon Nenonen.

- Ollaan entistä laatutietoisempia. Halutaan, että asunto on viimeisen päälle kunnossa ja keskustassa, ja mielellään halpa, Nenonen sanoo tarkoittaen noin 350-400 euron hintahaarukkaa.

"Yksiöitä edelleen vuokrattavana"

Edellä mainittua haarukkaa hintavampia kohteita vuokraavalla LIT:llä on vielä yksiöitä saatavilla.

- Yksiöitä on edelleen vuokrattavana, eli jos nyt lähtee etsimään, ei vielä mitenkään myöhässä ole, Haapsaari lupaa.

Oppilastalon kohteista 350-400 euron hintahaarukan ylittävät kaksiot, joita on heti vapaana muun muassa Mukkulan kohteissa. Myös Asemantaustassa Ruopankadulla on tarjolla kaksioita, mutta niissä vuokra kohoaa yli 600 euron.

Kaksion voi ottaa vastaan pariskunnan lisäksi yksin asuva tai esimerkiksi kaksi kaverusta.

- Jos kahdestaan muuttaa kaksioon, vuokra jää matalaksi, Nenonen huomauttaa.

Tällaisten kimppakämppien suosio näyttää kuitenkin laskeneen. Näin on näkevinään ainakin LIT:n Haapsaari.

- Jos miettii uusia sopimuksia, niin minun mielestäni kimppakämppä on selkeästi asumismuotona vähentynyt. Ehkä juuri sen takia, että yksiötarjontaa on näinkin hyvin ollut.

Asumistuen muutos vaikuttaa kimppa-asumiseenkin

Kimppakämppään haikailevien kannattaa huomioida se, että elokuusta alkaen opiskelijat ovat oikeutettuja yleiseen asumistukeen opintotuen asumislisän sijaan.

Tämä tarkoittaa toisaalta lisää tukea yksin ja kalliisti asuville, kuten Helsingin Sanomat kirjoitti sunnuntaina. Toisaalta Kela katsoo nyt ainakin yhteisellä vuokrasopimuksella asuvat kämppäkaverit yhdeksi taloudeksi.

Siksi esimerkiksi opiskelijapariskunnat ovatkin järjestelleet asioita niin, että toinen vuokraa asunnon ja alivuokraa sitä puolisolleen.

- Pistää miettimään, että minkälaista sopimusta kimppakämppään kannattaa ylipäänsä tehdä, vuokravälittäjä Haapsaari pohtii.

Soluasunnossa voi vain käväistä

Opiskelijoihin keskittyneellä Oppilastalo-yhtiöllä on tällä hetkellä vapaana lähinnä soluasuntoja ja kaksioita.

Yhtiö pyytää hakijoita ottamaan tarjotun kohteen vastaan mahdollisimman nopeasti, jotta paikka ei ehdi siirtyä seuraavalle jonossa.

Yksiöitä vapautuu muutamia syksyllä ja alkuvuodesta, kun opiskelijat lopettavat opiskelunsa tai muuttavat.

Yksi ratkaisu saada asunto on ottaa nyt vastaan solu ja jäädä jonottamaan myöhemmin vapautuvaa yksiötä.

Lahden Taloihin kuuluva Oppilastalo on suurin opiskelija-asuntojen vuokraaja Lahden seudulla. Sillä on tarjolla noin 650 asuntoa ja noin 900 asukaspaikkaa.

Suosituimmat kohteet ovat lähellä keskustaa: Fellmanni-kerrostalo Vapaudenkadulla, Borupinraitin talo Ankkurissa ja Konduktööri Helkalankadulla Lahden aseman vieressä.

"Ei oikein solussa enää viitsi asua"

Lahden suosituimpiin kohteisiin hakeutui parin mutkan kautta myös yhdyskuntasuunnittelua opiskeleva Timo Könönen, 29. Hän on eräs soluasumista kokeilleista ja siihen pettyneistä.

Timo Könönen jaksoi soluasunnossa asumista eli oman kodin jakamista tuntemattomien kanssa puolitoista vuotta. Kuva: Viena Kytöjoki

Kolmannen vuotensa Lahden ammattikorkeakoulussa aloittava mies asui vielä viime vuonna Lahden Ruopankadulla kolmen hengen asunnossa. Hän jaksoi oman kodin jakamista tuntemattomien kanssa puolitoista vuotta.

- Sitten rupesi olemaan kämppiksen kanssa vähän ongelmaa. Ei meinannut oikein yhteiselo onnistua kunnolla, Könönen kertoo.

- Muutenkin, kun ikää alkaa kolmekymmentä olemaan, ei oikein solussa enää viitsi asua.

Ankkurin opiskelijataloon Borupinraitilla Könönen pääsi viime vuoden lopulla. Hän on ratkaisuun tyytyväinen.

- Minulle se riittää kyllä. Asunto on isokin, 35-neliöinen.

Vuokraa opiskelija maksaa käyttömaksuineen noin 450 euroa.

Puoliso on töissä Könösen aiemmassa asuinpaikassa Joensuussa, joten autoa tulee käytettyä jonkin verran. Autopaikasta tulee 11 euroa lisää.

- Ei ole kovin kummoinen maksu, Könönen huomauttaa.

Könönen on jo ennestään maatalous- ja metsätieteiden maisteri, mutta hän päätti työttömyyden kyllästämänä kartuttaa vielä osaamistaan.

- Pakko on jotain keksiä, ettei tarvitse vain aikaa tappaa kotona, mies perustelee.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Päijät-Häme

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen