Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Yli 80 teräsrakenteisesta hallista löytynyt riskirakenteita - Lahdessa hallit korjattu, Kärkölässä ei vielä

Vironmäen ponitallilla Orimattilassa vahvistettiin kesäkuussa ratsastusmaneesin teräsrakenteita. Kuva: Sami Kuusivirta

Ympäristöministeriö ja turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ovat kehottaneet varmistamaan yhteensä lähes 400 teräsrakenteisen hallin turvallisuuden, koska niiden rakenteet saattavat olla turvallisuusriski.

Ympäristöministeriön Rakennukset ja rakentaminen -yksikön päällikön Teppo Lehtisen mukaan lista lähetettiin huhtikuun alussa.

Asiasta ensin kertoneen Ylen mukaan tähän mennessä yli 80 hallista on löytynyt riskirakenteita, jotka on kuitenkin suurelta osin korjattu tai korjausta suunnitellaan. Listalla on jäähalleja, maneeseja sekä teollisuus- ja varastokäytössä olevia halleja eri puolilta maata.

Yli 160 hallin tiedot puuttuvat vielä.

Lahdessakaan emme tiedä, kuinka laajasti lakia on noudatettu. Rakennustarkastaja Raimo Luukka

- Osaa halleista saattaa koskea niin sanottu hallilaki, jos hallin tai eläinsuojan jänneväli on riittävän pitkä ja pinta-ala on tarpeeksi suuri tai kyseessä on maneesi, Lehtinen sanoo.

Listalla olevien tarkastettavien hallien toimittajana on ollut konkurssiin päätynyt Nordic Hall/Korato tai Muotopeite Oy. Lehtisen mukaan näiden valmistajien halleissa on ollut selkeitä ongelmia.

Päijät-Hämeestä 15 hallia riskilistalla

Päijät-Hämeestä listalla on 15 hallia, joista on löytynyt riskirakenteita. Näistä valtaosassa on korjaukset jo tehty.

Lahdessa on kunnostettu Starkin rautakaupan varasto, Muovi Rinteen teollisuushalli Nastolassa ja Takkulan ratsastusmaneesi jo vuosia sitten. Listalle on eksynyt Lahdesta myös kaksi hallia, jotka on jo purettu.

- Halleja tutkittiin, kun tuli tieto Nordic Hallin toimittamien hallien ongelmista. Parissa hallissa oli kestävyysvajetta ja ne korjattiin, kertoo rakennustarkastaja Raimo Luukka Lahden kaupungin rakennusvalvonnasta.

Lahdessa halleja alettiin tutkia sen jälkeen, kun Järvenpään urheiluhalli romahti 2010. Sitten Laukaassa sattui 2013 maneesiturma, jossa kuoli 10-vuotias tyttö. Sen jälkeen säädettiin hallilaki, joka velvoittaa arvioimaan laajarunkoisten hallien rakenneturvallisuutta.

Hallien tarkastaminen on omistajan vastuulla. Lain ongelmana on se, ettei omistajan tarvitse raportoida kunnan rakennusvalvontaan, jos vakavia ongelmia ei ole.

- Lahdessakaan emme tiedä, kuinka laajasti lakia on noudatettu. Enemmin olen silti huolestunut koko maan tilanteesta, eli siitä, onko kaikki rakenteet tarkastettu. Aika vähän on halleja on koko maassa korjattu, Luukka sanoo.

Kärkölästä riskirakenteiden listalle löytyi neljä Koskisen oy:n sahatavarahallia. Kartoitukset on tehty, mutta korjauksia ei vielä.

- Olen lähettänyt viestin, että ilman turvallisen käytön varmistusta hallit menevät käyttökieltoon ennen talvea, kertoo valvontainsinööri Hermanni Heikkilä Lahden rakennusvalvonnasta.

Hän tietää, että korjaukset ovat ensi vuoden investointilistalla. Hallien turvallinen käyttö täytyy silti selvittää rakennusvalvonnalle, eli esimerkiksi se, ettei hallien katoille jää lumikuormaa.

- Vaihtoehtona on tietysti sekin, ettei halleja käytetä talvella, jos niitä ei tarvita, Heikkilä sanoo.

Yle: Kymmenistä halleista löytyi turvallisuuspuutteita - Katso listasta, onko lähihallisi turvallinen

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
STT
toimitus@stt-lehtikuva.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen