Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Entisen varuskunnan kaikki rakennukset on myyty - Hennalan kasarmialue huokuu historiaa

Hennalan alueen portti on auki pysyvästi. Seppo Toivosen mukaan sähkötkin on katkaistu ja puomi pystyssä pysyvästi. Kuva: Eeva Ristkari

Hennalassa sijaitsevan entisen varuskunta-alueen puomi on nykyisin pysyvästi ylhäällä. Lahden varuskunta lakkautettiin vuoden 2014 lopussa. Nyt alue on vapaasti kuljettavissa, kunhan ei mene yksityisiin pihoihin.

- Laskujeni mukaan Hennalassa on palvellut yli 300 000 asepalvelijaa, Lahden seudun oppaiden Seppo Toivonen kertoo Radio Voiman Rakkaudella Lahesta -juttusarjan Hennala-jaksossa.

Lahden varuskunta oli itsenäisen Suomen koulutuspaikkoja. Sen synkempään historiaan liittyy sotavankila, jossa oli vuonna 1918 sisällissodan aikaan noin 11 000 sotavankia. Vankeja pidettiin pienissä selleissä ja yhdessä sellissä saattoi olla jopa 17 vankia.

- Vankien piti nukkua vuoroissa.

Rakennus vitosen seinässä on luodinreikiä. Kuva: Eeva Ristkari

Seinät kertovat väkivaltaisesta historiasta

Hennalan historian väkivaltaisin aika näkyy tiilirakennusten luodinrei'issä. Luodinreikiä on tilausravintolana toimivan Lahden upseerikerhon rakennuksen seinässä Toivosen laskelmien mukaan jopa 50.

- Rakennus vitosen seinässä luodinreiät ovat punakaartin hyökkäyksen ajoilta. Myös vanginvartijat ovat ampuneet ikkunoihin, kun vangit kurkkivat ikkunoista.

Hennalan kasarmialueeseen kuuluu 35 punatiilirakennusta. Puolustusvoimien entisen harjoitusalueen kanssa se käsittää noin 60 hehtaaria.

- Hennalan luonto on todella rikas ja täällä voi nähdä kasveja, joita ei muualla Lahdessa kasva.

Sotilaskotiyhdistyksen toiminta siirtyi vuoden 2014 jälkeen Lahden Kymintielle. Kuva: Eeva Ristkari

Kaikki alueen rakennukset on myyty ja toimijoita on aina pakohuonekonseptista lähtien. Tällä hetkellä rakentuu valtion virastotalo, johon Lahden pääpoliisiasema muuttaa ensi vuonna.

Entisessä sotkussa kirkon mäellä toimii lounasravintola Hennalan Päämaja. Vastaanottokeskus toimii kahdessa ensimmäisessä pitkässä kasarmirakennuksessa.

- Näillä näkymin vastaanottokeskus on toiminnassa tämän vuoden loppuun.

Lahden poliisitalo valmistuu Hennalaan tammikuussa 2018. Kuva: Eeva Ristkari

Musiikki iso osa alueen toimintaa

Seppo Toivosen mielestä yksi Hennalaan kuuluva asia on musiikki, joka on ollut läsnä vuodesta 1912 lähtien. Ensimmäinen soittokunta oli venäläinen.

- Myös sotavangeilla oli oma soittokunta. Pappi hankki heille soittimet.

Tampereen rykmentti jatkoi soittoa vuonna 1919 ja sotilassoittokunta sitten vuoteen 2014 asti. Musisoinnin laatu on hivenen muuttunut, mutta viime vuonna avautunut Apulandia hoitaa nyt alueen musiikkipuolen.

Vuonna 1983 avautunut sotilaslääketieteen museo muuttaa Helsinkiin ensi vuoden aikana. Tämän kesän museoissa on vielä mahdollista vieraille elokuuhun asti lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12-16.

Rakkaudella Lahesta -sarja Radio Voiman taajuudella 98,6 tiistaisin ja torstaisin kello 15.30, uusinnat keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 8.30.

Rakkaudella Lahesta -sarja on kuunneltavissa myös Radio Voiman kotisivuilla osoitteessa www.radiovoima.fi

Lahden seudun oppaiden Seppo Toivonen toimii oppaana myös Lahti sodassa 1918 -linja-autokierroksella, joka järjestetään perjantaina 11. elokuuta kello 17-19. Kuva: Eeva Ristkari
Eeva Ristkari
eeva.ristkari@radiovoima.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Päijät-Häme

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen