Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Von Hausenit isännöivät Mukkulan kartanoa 164 vuotta - entisen omistajasuvun edustajat vierailivat kartanolla ja kertoivat nimiuutisen

Annika Björk asui pikkutyttönä kartanossa huoneessa, joka on nykyisin hotellikäytössä. Ikkuna on paikallaan, mutta muuten vanha lastenhuone on täysin muuttunut. Björk ja hänen perheensä haluavat vaalia suvun nimeä ja tarinaa, vaikka kartanosta jouduttiin taloudellisista syistä luopumaan. Björkin tytär ja hänen miehensä ihastelivat kartanomiljöötä, mutta pidetäänkö siellä uudet häät?

Fredrik ja Anna-Lie von Hausen Mukkulan kartanossa. Kuva: Mirja Hussain

Kun mies menettää liian monta läheistä peräjälkeen, se voi koitua hänelle kohtaloksi. 1940-luvulla Lahden Mukkulan kartanon omistajasukua kohtasi useampi suru - Rolf von Hausenin vaimo, heidän ainoa poikansa sekä anoppi kuolivat.

Tämän kaiken kerrotaan olleen Rolf von Hausenille liikaa, ja hän kuoli vuonna 1951. Tyttäret Giseke Björk ja Maryela Wadstein miehineen sekä miniä Marion von Hausen saivat pidettyä kartanon omistuksessaan vielä kahdeksan vuotta tämän jälkeen, vaikka Lahden kaupunki tarjoutui ostamaan komean paikan heti kartanon isännän kuoltua.

Mukkulan kartanon isäntä Rolf von Hausen (1888-1951) kuvattuna kartanon puutarhassa vuonna 1943. Kuva: Tuntematon

Viimein vuonna 1959 omaisuusvero kävi suvulle liian raskaaksi, ja perikunta myi Mukkulan kartanon Lahden kaupungille. Kauppahinta oli 285 miljoonaa markkaa.

Vuoden paperityöt Ruotsista käsin

58 vuotta myöhemmin Anna-Lie von Hausen (ent. Cederberg) ja hänen äitinsä Annika Björk astelevat Mukkulan kartanon pihamaalla ja kartanon käytävillä käyden Annika Björkin vanhassa huoneessakin. Se on nyt hotellihuone.

Annika Björk vanhassa lastenhuoneessaan Mukkulan kartanossa. Kartanon nykyinen emäntä Anu Kärkkäinen esittelee paikkoja. Kuva: Mirja Hussain

Björk ei muista huoneestaan eikä elämästään kartanossa juuri mitään, sillä perhe muutti siitä pois Björkin ollessa vasta kaksivuotias.

Björk kuitenkin tuntee sukunsa vaiheet hyvin, sillä hän kuuli usein äidiltään muistoja Mukkulasta. Kun Anna-Lie von Hausen ehdotti, että hän ottaisi käyttöön suvun vanhan nimen, Björk antoi idealle siunauksensa.

Lars-Henrik Björk, Annika Björk, Giseke Björk (synt. von Hausen) sylissään Johan Björk ja Kira koira. Kuva: Tuntematon

- Isoäitini isä Rolf von Hausen oli viimeinen joka kantoi sukunimeä suvun jatkajan Arndt von Hausenin kuoltua jo ennen isäänsä. Halusimme elvyttää suvun historiaa hakemalla nimen uudelleen käyttöön, Anna-Lie von Hausen kertoo.

Myös hänen aviomiehensä otti hänen sukunimensä ja on nyt Fredrik von Hausen (ent. Bergman).

Björk ja von Hausenin pariskunta katselevat Mukkulan kartanomiljöötä ihastellen.

- Tämä sopii varmasti ihanasti häiden pitämiseen, Anna-Lie von Hausen sanoo.

- Yhdet häät olivat tarpeeksi, Fredrik von Hausen tuumaa vierestä.

Annika Björk (vas.) on käymässä kartanolla, tytär Anna-Lie von Hausen seisoo kuvattavana suvun vaakunan kera, Fredrik von Hausen kuvaa vaimoaan. Kuva: Mirja Hussain

Nimenmuutosprosessi ei ollut yksinkertainen, koska von Hausenin pariskunta asuu Ruotsissa. Taustatyö sukuselvityksineen ja dokumentteineen piti tehdä valmiiksi ja asiakirjat käännättää suomesta ruotsiksi. Oli myös tarkkaa, että nimen hakija on tarpeeksi läheinen sukulainen.

- Koska kyseessä oli isoäitini tyttönimi, sain ottaa sen käyttöön. Isoäidin äiti olisi ollut jo liian kaukaista sukua, Anna-Lie von Hausen kertoo.

Nimenhakuprosessiin kului kaikkiaan vuosi, ja tieto hyväksymisestä tuli tämän vuoden keväällä. Uusi passi uudella nimellä oli jo tilattu ja tulossa.

Nämä silmät ovat nähneet paljon

Mukkulan laiturilla oli aikoinaan tällainen uimahuone. Kuva: Tuntematon

Von Hausenit ehtivät isännöidä Mukkulan kartanoa 164 vuotta. Annika Björk ei haikaile paluuta Mukkulan kartanoon, jos leikitään, että se olisi mahdollista.

Hän asuu nykyään Porvoossa, mutta on viettänyt suurimman osan elämästään Pernajan (nyk. Loviisa) Sarvisalon saaressa "hieman samantyyppisessä rakennuksessa", joskaan neliöitä ei ole aivan yhtä paljon kuin Mukkulan kartanossa. Tarpeeksi kuitenkin.

Mukkulan kartanon myynnistä hän kuitenkin muistaa erään yksityiskohdan.

- Täällä oli iso huutokauppa, jossa myytiin irtaimistoakin suuret määrät. Muistan, että äitini surkutteli, että myivät sen jääkarhuntaljankin, Björk kertoo.

Von Hausenin suvun lapsilla oli lastenhoitaja, joka vei heitä puistoon leikkimään. Kuvassa sisarukset Giseke von Hausen ja Arndt von Hausen. Kuva: Tuntematon

Von Hausenin suvun kaunis vaakuna ja Björkin isoäidin isoäidin tekemä Jeana-Lisa-nukke kulkevat Björkin mukana, kun tulee tilaisuus kertoa suvun vaiheista. 150-vuotias nukke on ihmeen hyvässä kunnossa, sillä sitä pidettiin kirstun pohjalla piilossa melkein 40 vuotta, ennen kuin Annika Björk päätti ottaa sen esiin.

- Äitini ja hänen siskonsa Maryela inhosivat tiukan näköistä Jeana-Lisaa niin paljon, että he hirttivät sen, ja saivat siitä hyvästä selkäänsä - nukke kun oli heidän isoäidilleen ”insinöörskä” Ina Ströbergille hyvin rakas. Se oli ainoa kerta, kun tytöille annettiin selkäsaunaa, Björk kertoo.

Mukkulan kartanon vanhaan omistajasukuun von Hauseneihin kuuluva Annika Björk (vas.) käymässä kartanolla, vierellä tytär Anna-Lie von Hausen ja etualalla kartanon nykyinen emäntä Anu Kärkkäinen. Björkin sylissä Jeana-Lisa-nukke. Kuva: Mirja Hussain

Ylipäätään von Hausenin lapset leikkivät yhdessä muiden perheiden lasten kanssa, eikä kartanon väki "ollut olevinaan".

Annika Björkin vanhemmat ovat jo nukkuneet pois, samoin hänen veljensä Johan. Pientä haikeutta on ilmassa, kun Björk käärii Jeana-Lisan hellästi takaisin kuljetuslaatikkoon.

Mukkulan kartano

Tarkka rakennusvuosi mysteeri

Kartanon kukoistuskausi alkoi, kun kapteeni Arndt Johann von Hausen osti tilan vuonna 1795. Hän rakennutti uuden päärakennuksen, joka tehtiin 1700-1800-lukujen taitteessa, mutta tarkkaa rakennusvuotta ei tiedetä.

1880-luvun lopulla rannan laiturin päässä oli uimahuone ja lisäksi rannassa oli kaksikerroksinen saunarakennus.

Arndt Johann von Hausenin kuoltua hänen vaimonsa Maria Edelheim huolehti kartanosta vuoteen 1886. Vuonna 1895 Karl von Hausen asettui kartanoon vaimonsa Anna Ignatiuksen kanssa.

Insinöörskän taloksi kutsuttu asuinrakennus tehtiin vuoden 1843 kieppeillä. Tiilimestarin talo eli palvelijoiden asuinrakennus valmistui 1800-luvun lopulla.

Vuonna 1921 kartanon isännäksi vaihtui Rolf von Hausen vaimonsa Margit von Willebrandin kanssa. Yksi heidän kolmesta lapsestaan, Ina Strömberg, oli "insinöörskä", mistä juontuu pienemmän asuinrakennuksen nimi.

Kartanossa on toiminut 1900-luvulla muun muassa retkeilymaja ja Lahden hotelli- ja ravintolakoulu. Takavuosina alueella pidettiin myös Mukkulan kirjailijakokouksia.

Päärakennus oli tyhjillään vuodesta 2009, kunnes Vanajanlinna Group vuokrasi tilat Lahden kaupungilta vuoden 2015 alussa. Nyt kartanossa on hotelli-, juhla- ja kokoustoimintaa.

Korjattu 7.7.2017 kello 6:20: Faktalaatikossa luki, että Vanajanlinna Group osti Mukkulan kartanon. Tosiasiassa Vanajanlinna Group vuokrasi tilat Lahden kaupungilta.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Päijät-Häme

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen