Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Radio Voiman kesäsarja tutustuu lahtelaisten entiseen olohuoneeseen, joka on nykyään enemmän turistien suosiossa

Lahden seudun oppaiden Jaakko Petäjä kuvailee Kariniemenpuiston lakea lahtelaisten entiseksi olohuoneeksi.

Aivan Lahden keskustan tuntumassa pääsee suorastaan sademetsän tunnelmiin, kun lähtee kiertämään Kariniemenpuistossa ja siellä sijaitsevassa Lanupuistossa.

- Lahtelaisiin puistossa törmää harvoin. Yleensä turistit ovat tästä enemmän innoissaan, Lahden seudun oppaiden Jaakko Petäjä kertoo Radio Voiman kesäsarjan Rakkaudella Lahesta toisessa osassa.

Lanupuiston tunnelma on aivan erilainen elokuun pimeänä iltana ja aurinkoisena päivänä. Kuva: Sami Kuusivirta

Kariniemenpuistossa on kuvanveistäjä Olavi Lanun (1925-2015) patsaiden lisäksi myös Kariniemen arboretum, jossa on esiteltynä yli 40 puulajia. Puiston pohjoispuoli on kokonaan luonnontilassa, mutta eteläpuolta hoidetaan jonkin verran.

­­- Ennen tämmöiset korkeat paikat ja mäen laet olivat paikkoja, joihin tultiin katsomaan näkymiä, mutta nykyään ei enää samalla tavalla kokoonnuta korkeille paikoille juomaan päiväkahveja.

Lanun patsaita puistossa on 12. Ensimmäiset veistokset tulivat vuonna 1989. Sen jälkeen veistoksia pystytettiin kolme vuodessa, viimeiset vuonna 1992.

- Olavi Lanu tuli tunnetuksi Venetsian biennaalin myötä. Hän osallistui näyttelyyn Pohjoismaisella osastolla vuonna 1978. Lanun ajatuksenahan oli, että lapset saavat kiipeillä veistosten päällä ja veistokset saavat muuttua vuosien aikana niin kuin luonto niitä muokkaa.

Lanupuiston vuonna 2017 asennetut uniikkipenkit on tehty kaupungin metsistä ja puistoista peräisin olevasta puumateriaalista.

Olavi Lanu suunnitteli myös Lanupuiston valaisinten sijoituspaikat. Viime viikon perjantaina Pikku-Vesijärven puistoon pystytettiin kolme veistosta, jotka Lahden kaupunginmuseo on saanut tänä vuonna lahjoituksena.

Jaakko Petäjä kuvailee Kariniemenpuiston lakea lahtelaisten satamaa edeltäneeksi olohuoneeksi, sillä mäen laella toimi kesäkahvila ja esiintymislava aina 1920-luvulta vuoteen 1968 asti.

- Esiintymislavan luona järjestettiin yhteislaulutilaisuuksia ja Kari Havia, jonka moni tunsi Brian nimellä, järjesti huippubändien klubi-iltoja, kunnes vuonna 1968 esiintymislava ja kesäkahvila paloivat, Petäjä kertoo.

Rakkaudella Lahesta -sarjassa tutustutaan Lahden mielenkiintoisiin paikkoihin Lahden seudun oppaiden kanssa. Rakkaudella Lahesta -sarja Radio Voiman taajuudella 98,6 tiistaisin ja torstaisin kello 15.30, uusinnat keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 8.30. Rakkaudella Lahesta -sarja on kuunneltavissa myös Radio Voiman kotisivuilla.

Eeva Ristkari
eeva.ristkari@radiovoima.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen