Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lastensuojelupäätöksissä kestää liian kauan - työntekijöiden asiakasmäärät räjähtäneet käsiin

Sosiaalityön asiakkaat tarvitsisivat apua nopeasti. Kuva: Armi Salonen

Pula sosiaalityöntekijöistä on pahentunut Päijät-Hämeessä kevään aikana. Viroista on ollut vakituisesti täytettynä vain noin 60 prosenttia ja määräaikaisesti 30 prosenttia. Työt kasautuvat jäljellä oleville työntekijöille, eivätkä asiakkaat ole saaneet palveluita lain edellyttämässä määräajassa.

Päijät-Hämeessä on parhaillaan auki 18 sosiaalityöntekijän virkaa.

- Akuutti pula on ollut Päijät-Hämeessä vielä huolestuttavampi kuin muualla Suomessa. Virkoihin on hakijoita vähän tai ei ollenkaan, ja toisesta päästä työntekijöitä lähtee eläkkeelle tai muihin töihin, sosiaali- ja perhepalveluiden toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo.

Lisää palkkaa

Hyvinvointiyhtymän hallitukselle esitetään, että sosiaalityöntekijöiden palkkoja nostetaan Päijät-Hämeessä elokuun alusta. Parempi palkka saattaa olla yksi keino houkutella työntekijöitä.

Esitys on, että lapsiperhepalveluissa sosiaalityöntekijän palkka on 3 500 euroa kuussa ja vammaispalveluissa ja työikäisten palveluissa 3 300 euroa kuussa. Esitys lisää toimialan palkkakustannuksia noin puolella miljoonalla eurolla vuodessa.

- Toimialan kokonaiskustannukset ovat 190 miljoonaa euroa. Puoli miljoonaa euroa ei ole sekään vähäpätöinen summa, mutta toisaalta se vastaa vain viittä laitossijoitusta, jos ajaudutaan raskaampien palveluiden pariin, Forsberg sanoo.

Palkkakuluissa on sitä paitsi tullut myös näennäistä säästöä, kun työntekijöitä ei ole. Pitkällä tähtäimellä työntekijäpula kuitenkin näkyy korjaavan työn kustannusten kasvuna, kun ennaltaehkäisy ei toimi.

Lisäksi Päijät-Hämeelle saattaa langeta aluehallintoviranomaisen langettama uhkasakko, jos toimintaa ei saada korjattua lailliseksi.

Iso vastuu, paljon työtä

Sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät ovat olleet Päijät-Hämeessä reippaasti suuremmat kuin suositukset ohjaavat. Enimmillään asiakkaita on ollut työntekijöillä kaksi kertaa enemmän kuin ammattiliitto Talentia suosittelee.

- Asiakasmäärä on hirvittävän suuri ja työntekijöillä on ihan hirvittävä vastuu. On huoli siitä, että oikea-aikaiset palvelut jäävät saamatta, koska ilman sosiaalityöntekijän päätöstä palveluihin ei pääse, Forsberg sanoo.

Kun asiakasmäärät kasvavat, kasvaa myös riski inhimillisten kärsimysten lisääntymisestä.

Eniten virkoja on täyttämättä lapsiperhepalveluissa eli lastensuojelussa, mutta äkillisin pula on nyt vammais- ja työikäisten sosiaalityöntekijöistä.

Kyseessä noidankehä

Hyvinvointiyhtymässä on mietitty kovasti, miksi Päijät-Häme ei kiinnosta työntekijöitä. Osittain kyseessä on noidankehä, koska työvoimapulan takia työ muuttuu niin raskaaksi, ettei siihen enää haluta. Jos kaikki virat saataisiin täytettyä, työtahti olisi taas inhimillinen.

- Lisäksi pitää olla täydennyskoulutusta, hyvä työnohjaus, työturvallisuus ja kunnolliset työtilat. Mutta sosiaalityöntekijän työn sisältö on kyllä samanlaista kaikissa kunnissa, Forsberg sanoo.

Sosiaalityöntekijät ovat pääosin naisia. Monen muuttokynnystä kasvattaa se, ettei puolisolle välttämättä löydy Päijät-Hämeestä koulutusta vastaavaa työtä.

- Yliopistokaupungit imaiset työntekijät, Forsberg sanoo.

Hyvinvointikuntayhtymän hallitus päättää palkkojen nostamisesta ja mahdollisista muista toimenpiteistä tiistaina.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi