Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaupunkiluonnosta metsän huminaan – kurkkaa vinkit Lahden seudun lähiretkeilykohteisiin

Kuva: Juha Peurala

Päijät-Hämeessä riittää hienoja retkeilykohteita. Jo Lahdessa voi kulkea luontopoluilla, joita on niin luonnonsuojelualuilla kuin aivan keskustan tuntumassakin.

Tänä kesänä Lahden kaupunki ja luontoyhdistykset järjestävät sata luontoretkeä lähialueilla. Pitkin vuotta järjestetään esimerkiksi linturetkiä, pikkulapsiperheille soveltuvia retkiä lähiluontokohteisiin sekä luonnonhoitorektiä tulokaslajien torjumiseksi.

Keräsimme viisi vinkkiä omatoimisiin retkiin lähialueiden luontoon.

1. Lapakisto

Yksi Lahden parhaita retkeilypaikkoja on Lapakiston luonnonsuojelualue järvineen ja metsineen.

Se levittäytyy Nastolassa 230 hehtaarin alueelle. Viidellä merkityllä reitillä pääsee samoilemaan yhteensä 23 kilometrin matkan. Nälän iskiessä voi ruokailla alueen laavuilla ja nuotiopaikoilla. Alueelle pääsee esteettömästi.

Alue on suosittu, joten täydellistä yksinäisyyttä etsivän kannattaa miettiä vaihtoehtoisia paikkoja.

Kuva: Mirja Hussain

2. Linnaistensuo

 Jos sielusi kaipaa suomaisemaan, sellaista löytyy muun muassa Linnaistensuolta Renkomäen takaa.

Parinsadan hehtaarin kokoisella luonnonsuojelualueella on kilometrin mittainen pitkospuista tehty luontopolku.

Suo on vaikeakulkuinen. Varsinkin keväällä ja kesällä pitkospuilla pysyttelyä suositellaan myös pesivien eläinten takia. Luontopolulle lähtiessä kannattaa silti vetää saappaat jalkaan.

Jos harhailee pitkospuiden ulkopuolelle, on hyvä muistaa olevansa suolla: alueella on vajottavia vetisiä rimpiä ja syviäkin umpeenkasvavia ojia.

Linnaistensuo kuuluu Natura 2000 -ohjelmaan. Lemmikkien pitäminen irti ja kuntourheilu on suolla kielletty.

3. Lehmusreitti

Etkö kaipaa korpien kuiskintaa? Silloin retkelle pääsee aivan Lahden keskustan lähistöllä. Lahden kahdesta kaupunkiluontopolusta pitempi on Kauppatorista noin kahden kilometrin etäisyydellä kulkeva Lehmusreitti. Yli 12 kilometrin mittaisen luontopolun varrelle jäävät esimerkiksi Vesijärvi ja Radiomäki.

Ääripäinä ovat Lotilanharju kaakossa, hyppyrimäet lännessä ja Niemenkalliot pohjoisessa. Reitin varrella voi bongata lintuja Kariniemessä ja tutustua Lanu-puiston patsaisiin. Metelinmäellä voi kuunnella, vieläkö hiidet mekastavat öisin kuten entisaikaan.

Osan reitistä voi kulkea myös pyörällä, mutta reitin varrella on myös jyrkkiä mäkiä ja kapeita, vinoja kohtia. Reitti on merkitty vihreillä lehmuksenlehtimerkeillä.

4. Koivukuja ja Pesäkallio

Lahden toinen kaupunkiluontopolku on kolmen kilometrin mittainen Koivukuja. Se kulkee Mukkulan Kartanonpuistosta Merrasjärvelle. Jos matka tuntuu liian lyhyeltä, Merrasjärven eteläpäästä matkaa voi jatkaa Pesäkallion 200 hehtaarin kokoiselle luonnonsuojelualueelle, joka kuuluu myös Natura 2000 -verkostoon.

Pesäkallion metsässä on valaistu ulkoilureitti, jolta pääsee Merrasjärven ympäri kiertävälle luontopolulle ja luonnonsuojelualueen luontopolulle. Koiria ei saa luonnonsuojelualueella pitää irti.

5. Hollola, Tiirismaan alue

Vaihteeksi voi lähteä retkelle vaikka Hollolaan. Tiirismaan alueella on latuverkostoa, jolla voi myös maastopyöräillä. Luonnonsuojelualueella on viisi luontopolkua. Tiilijärvien ympäri kulkee yli 8 kilometrin mittainen luontopolku pitkin metsäteitä ja pitkospuita. Polku päättyy Vähä-Tiilijärven uimarannalle, joten mukaan voi napata myös uikkarit.

Lähistöllä on Soisalmensuon luonnonsuojelualue. Suon poikki pääsee pitkospuita pitkin.

Lähistöllä on Hollolan Pirunpesä, suuri rotko, jota ihmettelemään voi tuoda perheen pienimmätkin.

Tiirismaalla on myös Puolustusvoimien toimintaa, joten älä eksy armeijan alueelle.

Kuva: Leena Silenius

Bonus: Evo

Pitempiä reittevä etsivä voi suunnata Padasjoen ja Hämeenlinnan suuntaan Evolle. Ilves-vaellus-reitistössä on luontopolkuja ja merkittyjä reittejä jopa 70 kilometrin verran. Niille lähtijän kannattaa ottaa kartta mukaan. Korkeusvaihtelua on jopa 80 metriä.

Alueella on myös viisi lyhyempää luontopolkua ja järviä, joissa voi kalastaa.

Vääksystä Evoon voi vaeltaa 31 kilometriä pitkällä Aurinko-Ilves-reitillä. Matkalla on polkuja, pururatoja ja vanhoja metsäautoteitä.

Lähteet: lahdenseudunluonto.fi, retkipaikka.fi, outdoorsfinland.fi, luontoon.fi, hollola.4h.fi, Tiirismaan Ladun puheenjohtaja Hannu Backman.

Tarkempia ohjeita retkeilyreiteistä ja hienoja videoita luonnonsuojelualueista löytyy lahdenseudunluonto.fi-palvelusta.

Kartta puhelimeen ja menoksi

Tiirismaan Ladun puheenjohtaja Hannu Backman neuvoo hyödyntämään lähiretkellä älypuhelimen karttasovellusta. Sovelluksen kanssa on helpompi välttää eksymistä.

Kesällä kannattaa muistaa hyvä päähine ja välttää ylirasittumista lämmössä. Nousujen ja laskujen takia maastot voivat olla haastavia.

Lisäksi mukaan kannattaa napata riittävät eväät ja rakkolaastareita.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi