Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden valtuusto aplodien saattelemana Milla Bruneaun komentoon - tällaisen puheen ensimmäinen naispuheenjohtaja piti

Milla Bruneau (kok.) otti puheenjohtajan nuijan vastaan valtuuston vanhimmalta Erkki Niemiseltä (sd.). Kuva: Katja Luoma

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei vähän jännitä, sanoi Milla Bruneau (kok.) saavuttuaan vartti ennen kokouksen alkua vielä tyhjillään olevaan valtuustosaliin.

Vajaa puoli tuntia myöhemmin Bruneau vastaanotti valtuuston puheenjohtajan tehtävän Erkki Niemiseltä (sd.), 81.

Kuntalain mukaan valtuuston kokouksen avaa valtuuston vanhin jäsen.

– Garmisch-Partenkirchenin ja Berliinin olympiavuonna sattuneen perhetapahtuman seurauksena istun tässä puheenjohtajan tuolilla johtamassa kaupunginvaltuuston kokousta, Nieminen hauskuutti valtuustoa.

"Kaupunkihierarkian korkein status"

Bruneausta tuli ensimmäinen nainen Lahden valtuuston puheenjohtajana. Ennen häntä tehtävässä on toiminut 18 miestä. Nuijan luovutus oli suorastaan seremoniallinen.

– Puheenjohtajan nuijan luovuttamisen aikana valokuvaus on sallittua, jopa toivottavaa. Kysymyksessä on Lahden kaupungin historian tärkein ja merkittävin tapahtuma sitten kaupunkioikeuksien saamisen. Arvoisa Milla Bruneau, pyydän teitä kunnioittavasti ottamaan vastaan Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtajuuden ja samalla kaupunkihierarkian korkeimman statuksen, Nieminen lausui.

Bruneaun otettua nuijan vastaan valtuusto antoi raikuvat aplodit.

– Haluan itseni ja koko puheenjohtajiston puolesta kiittää luottamuksesta. Suhtaudumme tehtävään nöyrästi ja kaikkia lahtelaisia tasapuolisesti palvellen, Bruneau totesi.

Valinnat odotetusti

Valtuuston 1. varapuheenjohtajaksi valittiin Mika Kari (sd.), 2. varapuheenjohtajaksi Antti Holopainen (vas.) ja 3. varapuheenjohtajaksi Jarkko Nissinen (sd.).

Kaikki valinnat tehtiin ennalta sovitun mukaisesti ilman äänestyksiä. Kaupunginhallituksen johtoon valittiin kahdeksi vuodeksi Pekka Komu (sd.).

– Haluan kiittää hallituksen puolesta. Otamme tehtävän nöyrästi vastaan, totesi Komu, jonka johdolla uusi hallitus piti maanantaina järjestäytymiskokouksensa.

"Rima korkealle"

Varsinaisessa puheessaan Bruneau haastoi päättäjät ja kaupunkilaiset asettamaan riman kunnianhimoisesti korkealle ja hyppäämään myös epämukavuusalueelle, jotta lahtelaisten hyvinvoinnin edistämiseksi löydettäisiin uusia keinoja. Hän totesi odottavansa kaikilta valtuustoryhmiltä hyvää yhteistyötä kaikissa päätöksentekoon liittyvissä tehtävissä.

Kokouksen jälkeen Bruneau sanoi jännittäneensä, vaikka sitä ei ulospäin huomannut. Kokoustekniikka oli uudella puheenjohtajalla hyvin hallussa. Lautakuntien jäsenten ja varajäsenten nimilistat Bruneau kahlasi takeltelematta läpi.

Uuden valtuuston tärkeimpänä tehtävänä Bruneau pitää kaupungin talouden tasapainottamista.

– Se ei tapahdu vuodessa, vaan tasapainotusta tehdään pitkäjänteisesti vuosiksi eteenpäin. Kaupunginhallitukselle on varattu aikaa talousasioiden suunnan muuttamiseksi jo ennen kesälomaa. Syksyllä tietysti jatketaan normaalisti talousarviokäsittelyssä. Yhtä aikaa kun mietitään kulukuureja, on katsottava, ettei säästetä nilelle. Lahden on pysyttävä keskuskaupunkina, joka houkuttelee tänne yrityksiä ja ihmisiä.

Lahden uuden kaupunginvaltuuston istumajärjestyksen näet täältä.

Bruneaun puhe kokonaisuudessaan:

"Arvoisat valtuutetut, viranhaltijat, median edustajat ja muut kokouksen läsnäolijat

Haluan onnitella teitä kaikkia kaupunginvaltuuston jäseniä teille osoitetusta luottamuksesta tänään tehtyjen paikkavalintojen suhteen sekä teille kaikille osoitetusta luottamuksesta huhtikuussa käydyissä kuntavaaleissa. Meidät kaikki sekä muut vaaleissa mukana olleet ehdokkaat omissa luottamustehtävissään, on valittu yhdessä hoitamaan Lahden asioita tulevalla valtuustokaudella.

Kannustan meitä kaikkia hoitamaan tehtäviämme seuraavan neljän vuoden ajan hyvin ja tehtäviimme vastuullisesti sitoutuen. Kannustan meitä kaikkia suhtautumaan meille annettuihin luottamustehtäviin erilaisissa toimielimissä ja täällä valtuustossa omaa ja toistemme työtä sekä mielipiteitä arvostaen ja kunnioittaen.

Odotan kaikilta valtuustoryhmiltä hyvää ja rakentavaa yhteistyötä kaikissa niissä monipuolisissa päätöksentekoon liittyvissä tehtävissä, joita valtuustokautemme matkalle sen eri vaiheissa tulevan neljän vuoden aikana ilmaantuu.

Arvoisat viranhaltijat - teitä kannustan haastamaan niin toinen toisianne kuin meitä valtuutettujakin entistä enemmän uusien ja innovatiivisten toteutusratkaisujen löytämiseksi yhteisten asioidemme hoitamiseksi taloudellisesti ja vastuullisesti kestävin keinoin.

Kaupungin eri sidosryhmiltä niin täällä Lahdessa kuin ympäristökunnissa toivon aktiivista ja siltoja rakentavaa yhteistyötä niin meidän valtuutettujen kuin kaupungin viranhaltijoiden kanssa. Toisiamme kuunnellen ja ymmärtäen pääsemme asioissa varmasti yhteistuumin eteenpäin.

Median edustajilta eri tiedotusvälineissä toivon niin ikään aktiivista, tasapuolista ja tosiasioihin perustuvaa sekä kansalaisten tietoisuutta lisäävää uutisointia päätöksenteon eri vaiheista. Luotan sataprosenttisesti, että tämä on meidän kaikkien yhteinen tahto myös tulevaisuudessa niin kuin tähänkin asti.

Kaupunkilaisia kannustan olemaan meihin kaikkiin valtuutettuihin yhteydessä mikäli jokin asia päätöksenteossa askarruttaa, mutta eritoten mikäli teillä on ehdottaa uusia keinoja asioiden ratkaisemiseksi. Osallistukaa kaikin keinoin yhteisen Lahtemme kehittämiseen ja kaupunkilaisten elinolojen kohentamiseen erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, joita kaupungin toiminnan yhteydessä järjestetään. Olkaa siis osa päätöksentekoa niin vaaleissa kuin vaalien välilläkin. Työtä meille kaikille varmasti riittää.

Arvoisat valtuutetut, valtuustoryhmät, viranhaltijat, kaupungin eri sidosryhmät, median edustajat sekä kaikki lahtelaiset kaupunkilaiset:

haastan meitä kaikkia tulevalla valtuustokaudella ennakkoluulottomasti ja kunnianhimoisesti kaikessa työskentelyssämme asettamaan riman korkealle ja enenevissä määrin hyppäämään epämukavuusalueelle löytääksemme uusia ja innovatiivisia keinoja kaikkien meidän lahtelaisten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Tehdään yhdessä hyvin."

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi