Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaupunginvaltuuston uusi puheenjohtaja: "Uppiniskainen hölmöläisyys pitäisi keskustan kehittämisessä Lahdessa lopettaa"

Lahden kaupunginvaltuuston uusi puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) ja kaupunginhallituksen uusi puheenjohtaja Pekka Komu (sd). kaipasivat uusia keinoja investointeijin Pints & Politics -keskustelussa. Kuva: Mirja Hussain
Pekka Komu (sd.) ja Milla Bruneau (kok.) eivät näe sukupuoltaan keskeisenä kysymyksenä uusissa luottamustehtävissään. Kaupunginvaltuuston ensimmäisenä naispuheenjohtajana aloittava Bruneau kertoi Etelä-Suomen Sanomien järjestämässä Pints & Politics -keskustelussa, että asia on noussut esiin yllättävän paljon.

- Täytyy sanoa, että asia alkaa vähän jo ärsyttää. Toki olen ylpeä kaikkien naisten puolesta, eikä haittaa, jos minut muistetaan lasikaton puhkaisijana, mutta omassa elämässä sukupuoli ei ole ollut määrittävä tekijä.

Keskustelua vetäneen Etelä-Suomen Sanomien toimittajan Erno Laisin mukaan osa poliitikoista on epäillyt, että Komu sai hallituksen puheenjohtajuuden kahdeksi vuodeksi siksi, että on mies.

- Vähän samoja ajatuksia kuin Millalla. En kauheasti voi sille mitään, että olen mies.

Asukkaita houkuttelevat investoinnit tärkeitä

Keskustelussa Komu ja Bruneau vaikuttivat olevan varsin samaa monista keskeisistä asioista. Molemmat esimerkiksi painottivat tasapainoisen talouden merkitystä. Bruneau painotti enemmän kulukuria, Komun mukaan myös veronkorotuksista on voitava keskustella.

- Eikä tuottavia investointeja pidä pelätä. Syömävelka on pahasta, Komu totesi.

Esiin keskustelussa nousivat uudet tavat rahoittaa investointeja. Komu nimesi Lahden elinvoiman ja houkuttelevuuden kannalta keskeisiksi hankkeiksi uimahallin, taidemuseon ja Kisapuiston.

- Yksikään näistä ei ole välttämätön investointi, mutta kuka haluaa muuttaa kuntaan, missä on parhaat sote-palvelut tai terveimmät koulut? Ne ovat tärkeitä asioita, mutta eivät ne houkuttele uusia asukkaita.

Bruneaun ja Komun mielestä kaupungin investoinneissa olisi rohkeasti selvitettävä uudenlaisia rahoitusmalleja esimerkiksi juuri ei-pakollisissa elinvoimainvestoinneissa. Eroa tulevien puheenjohtajien välille syntyi kysyttäessä, kumpi pitäisi toteuttaa ensin, 50 metrin uima-allas vai Kisapuiston jalkapallostadion. Bruneau valitsi uimahallin ja Komu jalkapallostadionin.

Hölmöläisyys lopetettava keskustan kehittämisessä

Jonkinlaisia näkemyseroja kaksikon välillä oli havaittavissa myös keskustan kehittämisen ja joukkoliikenteen suhteen. Menneistä päätöksistä puhuminen toi hieman raaputtamalla esiin vanhoja näkemyseroja esimerkiksi toriparkista ja Aleksanterinkadusta.

Komun mielestä esimerkiksi puhe toria kiertävistä tyhjistä busseista on panettelua.

- Tähän on jo puututtu, ja joukkoliikennettä pitää kehittää paremmaksi.

Bruneaun mielestä Lahden joukkoliikenne on "ei surkea, muttei hyväkään". Hänen mukaansa yhteisen tavoitteen pitää olla joukkoliikenteen kehittäminen järkeväksi.

- Monia asioita on dramatisoitu, vaikkapa joukkoliikennettä ja toriparkkia. Lahtelaisuutta tuntuu olevan, että kun joku asia ottaa kunnolla päähän, ei sille anneta edes mahdollisuutta. Tällainen uppiniskainen hölmöläisyys keskustan kehittämisessä pitäisi Lahdessa lopettaa, Bruneau sanoi.

Komu kaipasi keskustan kehittämiseen uusia ideoita ja enemmän yrityksiä mukaan. Hänen mielestään voisi pohtia esimerkiksi joidenkin osuuksien kattamista käyttöajan pidentämiseksi. Myös taidemuseon Komu näki yhtenä keskustan elinvoimaa kohentavana hankkeena.

Kokoomuksen piti nöyrtyä

Toukokuun loppuun päättyneellä valtuustokaudella kokoomuksen ja SDP:n välit rakoilivat. Bruneau ja Komu myönsivät, ettei yhteistyö toiminut niin hyvin kuin se olisi voinut. Kuntavaaleissa SDP saavutti suuren voiton ja kokoomus kärsi jättitappion, jonka edessä puolueen piti Bruneaun sanojen mukaan nöyrtyä. Luottamuspaikkaneuvotteluissa perinteiset asevelipuolueet kuitenkin löysivät hyvin toisensa.

- Kokoomukselle oli selvää, että halusimme säilyttää selkeänä toiseksi suurimman puoleen aseman. Saavutamme enemmän yhteistyöllä kuin olemalla eri mieltä.

Tulevasta maakuntauudistuksesta kaksikolla oli varsin samanlaiset näkemykset. Paluu vanhojen läänien tapaiseen maakuntahallintoon ei miellytä. Myös Lahden kaltaisten keskuskaupunkien heikkeneminen huoletti.

- Olen vähän pessimisti ja huolissani sotesta. Julkinen monopoli on huono, mutta yksityinen monopoli on huonoin, Komu sanoi.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi