Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Yrittäjä Martin Mustonen haluaa yhä terassinsa Lahden torille - "Tästä ei päästy edes keskustelemaan"

Martin Mustonen Kuva: Mirja Hussain

Yrittäjä Martin Mustonen haluaa edelleen toteuttaa suunnitelmansa rakentaa ravintolaterassi Lahden Torikadulle vaikka Lahden tekninen ja ympäristölautakunta on aikaisemmin asettunut vastustamaan hanketta. Uusintayrityksen taustalla on sekaannus luvan hakemisessa.

Mustosen yritys Hello! American Diner jätti terassista suunnitelmat havainnekuvineen kaupungin tekniselle ja ympäristötoimialalle. Mustonen katsoo tuolloin tehneensä lupahakemuksen, mutta ylläpitovalvoja Heikki Nelimarkan mukaan kyseessä oli vasta alustava tiedustelu.

- Materiaalia on toimitettu kattavasti, mutta lupahakemusta ei.

Pop up -tyyppisellä terassilla olisi suunnitelmien mukaan 100 asiakaspaikkaa ja tarjoilutiski. Virkamiesportaassa hanketta päädyttiin pitämään sen verran mittavana, että asiasta haluttiin saada Lahden teknisen ja ympäristölautakunnan mielipide. Se oli terassihanketta kohtaan kielteinen.

Hakemus ei ollut hakemus

Yrittäjä itse on hämmentynyt siitä, ettei lupahakemus ollutkaan lupahakemus. Hän ei ymmärrä, miksi terassiasia ylipäätään eteni lautakuntaan. Lahden kaupunkikuvaryhmälle suunnitelma olisi kelvannut.

Päättäjät eivät halunneet torille enää kiinteitä rakennelmia. Mustosen yrityksen terassi olisi lautakunnan mukaan ollut kiinteä, koska se olisi vaatinut sähkö- ja vesiliittymät.

- Se ei lähtökohtaisesti ole niin. Toki me olemme siinä mielellämme useita vuosia, mutta tästä ei päästy edes keskustelemaan, huomauttaa Mustonen.

Hän laittaa uuden lupahakemuksensa vireille samalla aineistolla, jotka hän on jo aikaisemmin toimittanut tekniselle ja ympäristötoimialalle.

- En tiedä, miten tästä (so. hakemuksesta) voisi enää tehdä sen yksityiskohtaisempaa.

"Peräisin avoimuutta"

Martin Mustosen mielestä koko asian käsittely virkamiesportaassa ja lautakunnassa on ollut epäselvää.

- Peräisin avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Ei se yrittäminen Lahdessa voi näin vaikeaa olla.

Mustonen on aiemmin käynyt terassihankkeesta sosiaalisessa mediassa kiivasta sanasotaa teknisen lautakunnan jäsenen Kalle Aaltosen kanssa (Pro Lahti). Mustosen mielestä Aaltonen on ollut esteellinen osallistumaan asian käsittelyyn. Aaltonen puolestaan on syyttänyt Mustosta "rusinat pullasta"-ajattelusta, koska tämä yrittää päästä paraatipaikalle harjoittamaan liiketoimintaansa.

Lahden kaupungin rakennuslupapäällikkö Markku Sivonen on niin ikään yllättynyt, että Torikadun terassihanke ehti jo poliitikkojen käsiteltäväksi.

- Kuvittelin, että menisimme vasta katsomaan tori-isännän ja maankäytön väen kanssa, mihin kohtaan sen terassin voisi laittaa.

Sivonen arvelee, ettei kenelläkään ollut tarpeeksi tietoa, miten terassi-idea olisi voitu toteuttaa. Ei edes Mustosella.

- Hanke oli aika lailla hakusessa.

Mitä kokouksessa puhuttiin?

Lahden teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Pekka Komu (sd. ) ei perjantaina vastannut ESS:n soittopyyntöön. Varapuheenjohtaja Arja Nikkanen (kok) ei puolestaan osaa kommentoida lautakunnan terassipäätöstä, koska hän ei itse ollut läsnä tiistaisessa kokouksessa.

Nikkanen myöntää, että luvanhakijan pitäisi voida tietää, että lautakunta käsittelee hänen asiaansa alustavana ideana eikä lupahakemuksena.

- Kyllä tietysti henkilön täytyy tietää se. Ovatko virkamiehet sen sanoneet, en osaa sanoa. Useinhan näissä saattaa tulla väärinkäsityksiä.

Nikkasen mukaan virkamiehistö kysyy mielellään lautakunnan kantaa etenkin silloin, kun kysymys on hankalista asioista. Tori on tupannut olemaan varsin hankala asia.

Linja vaihtelee

Teerenpeli Yhtiöt oy:n toimitusjohtajalla Anssi Pyysingillä on kokemusta monien kaupunkien terassilupakäytännöistä. Yhtiöllä on ravintoloita Lahden lisäksi Helsingissä, Turussa, Tampereella, Lappeenrannassa, Imatralla ja Jyväskylässä.

Jokaisella kaupungilla on Pyysingin mukaan oma tapansa hoitaa terassilupa-asiat. Joillakin paikkakunnilla säännellään tiukasti, mikä on sallittua. Jotkut kaupungit taas veloittavat varjopaikoissa sijaitsevista terasseista pienempää vuokraa kuin auringossa paistattelevista ulkopaikoista.

Hänen mukaansa Lahti ei ole yrittäjän kannalta pahin, mutta ei paraskaan yhteistyökumppani.

- Lahdessa on kieltämättä menty parempaan suuntaan.

Pyysing ei ota kantaa Mustosen terassihankkeeseen, mutta hänen mielestään yrittäjien pitäisi saada rakentaa ulkoalueensa ilman viranomaisten normisulkeisia.

- Mitä vähemmän virkamiehet, lautakunnat ja muu porukka sääntelevät yrittäjyyttä, niin sitä virkeämpi on katukuva ja sitä paremmin yrittäjät voivat. Sääntely ei ole koskaan mitään asiaa parantanut.

Bar Novan ravintolapäällikkö Juuso Kohonen on sitä mieltä, että Lahden kaupungin lupalinja on ollut nihkeähkö jo vuosia. Nykyistä isompiakin terasseja olisi katujen varsilla mahtunut olemaan ilman, että jalankulkuliikenne olisi siitä kärsinyt.

Bar Novalla oli Aleksanterinkadun alkupäässä aikaisemmin puurakenteinen terassi, mutta katutöiden takia se piti poistaa. Nyt tilalla on kevyempi ratkaisu. Kiinteään terassiin on Kohosen mukaan entistä vaikeampi saada lupaa.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi