Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ravintolabuumi elävöittää Lahden keskustaa - 12 uutta ravintolaa vuoden aikana

Vaikka kehitys on ollut positiivista, Lahdessa on yhä tyhjiä liikehuoneita enemmän kuin suurissa kaupungeissa. Parhaat liikehuoneistojen käyttöasteet löytyvät Tampereelta ja Turusta. Niiden kaupunkien keskustat kukoistavat, joissa on tarpeeksi urbaaniin elämäntyyliin sopivia yrityksiä.

Heidi Puusan ja Karim Refaeyn Horus Café & Eatery edustaa Lahden uutta ravintolapalvelutarjontaa. Kuva: Leevi Vähälä

Lahden ydinkeskustan elinvoima on kehittynyt myönteisesti kuluneen vuoden aikana. Tyhjiä liikehuoneistoja ovat täyttäneet esimerkiksi ravintolat, joita Lahteen avattiin vuoden aikana kaksitoista uutta. Kasvu on nopeampaa kuin Suomen kaupungeissa keskimäärin. Myös keskustan liikehuoneistojen käyttöaste on kohentunut Lahdessa keskimääräistä vauhdikkaammin.

Viime keväänä Lahden ydinkeskustan liikehuoneistoista oli tyhjillään noin 14 prosenttia. Keväällä 2017 määrä on laskenut 12,2 prosenttiin. Keskimäärin käyttöaste on parantunut Suomen kaupunkikeskustoissa yhden prosenttiyksikön verran.

Tiedot perustuvat Elävät kaupunkikeskustat ry:n perjantaina julkaisemaan vuosittaiseen seurantatutkimukseen. Elinvoimalukua varten on selvitetty lauantaisin palvelevien ravintoloiden ja liikkeiden, eli niin sanottujen kuumien yritysten, ja tyhjien liiketilojen välinen erotus. Sen jälkeen luku on suhteutettu kaupungin asukaslukuun. Lahden elinvoimaluku on 2,418. Tutkimuksessa on mukana yhteensä 25 kaupunkia, joiden elinvoimaluvun keskiarvoksi saatiin 2,99.

Yksi uusista ravintolapalveluyrittäjistä on Rautatienkadulle tammikuussa avattu Horus Café & Eatery. Yrittäjät Heidi Puusa ja Karim Refaey kertovat, että halusivat luoda matalan kynnyksen paikan, johon olisi helppo tulla. Yrityksessä on panostettu laadukkaaseen kahviin ja teehen, ja tarjolla on myös yksinkertaisia lounaita.

Yrittäjänä en usko yksin nyhjäämiseen. Yrittäjä Heidi Puusa

- Ihmiset ovat nykyään aika valikoivia, he tietävät tarkasti mitä hakevat. Halusimme luoda kaupunkilaisille olohuoneen jatkeen, jonne saa tulla rennosti sellaisena kuin on, Puusa kertoo.

Puusan mukaan Rautatienkadun pienyrittäjien keskuudessa luotetaan yhteistyöhön.

- Olemme järjestäneet yhteisiä tapahtumia, kuten Petit Backyard Sale -kirpputoreja. Samalla kadulla sijaitsevan kukkakauppiaan viherkasveja on ollut myös meillä myynnissä. Itse en yrittäjänä usko yksin nyhjäämiseen, Puusa kertoo.

Karim Refaey valmistaa Horus Café & Eateryssa erikoiskahveja. Kuva: Leevi Vähälä

Liikehuoneistoja yhä tyhjillään

Vaikka kehitys on ollut positiivista, Lahdessa on yhä tyhjiä liikehuoneita enemmän kuin suurissa kaupungeissa. Parhaat liikehuoneistojen käyttöasteet löytyvät Tampereelta ja Turusta. Tampereen keskustassa tyhjänä on 6,3 prosenttia huoneistosta. Turussa lukema on reilut kahdeksan prosenttia.

- Lahtea pitää verrata suurin piirtein samankokoiseen Jyväskylään. Jyväskylässäkin tyhjänä on enää vain noin kymmenen prosenttia keskustan liikehuoneistoista, kertoo Lahti City ry:n toiminnanjohtaja Janne Viitamies.

Lauantaisin auki olevien yritysten osuus on Lahdessa kaikista liiketiloista vain 48,1 prosenttia. Tämä on alle kriittisen rajan, joka Elävät Kaupunkikeskustat ry:n mukaan on 50 prosenttia. Lahdessa lukua pudottaa juuri tyhjien liiketilojen melko suuri määrä.

Kuva: Anssi Hietamaa

Elämäntyylipalvelut elävöittävät keskustoja

Viitamiehen mukaan kaupunkikeskustojen liiketoiminnan kasvu vaatii nykyään niin sanottuja kaupunkimaisia elämäntyylipalveluita. Niiden kaupunkien keskustat kukoistavat, joissa on tarpeeksi urbaaniin elämäntyyliin sopivia yrityksiä. Tällaisia ovat esimerkiksi muotikaupat, erikoisliikkeet, omaperäiset kahvilat ja ravintolat, taidegalleriat sekä muut kulttuuripalvelut.

- Käynnissä on kaupunkikeskustojen hiljainen vallankumous. Lahdessakin ydinkeskusta on supistunut aika pieneksi alueeksi. Ilmiö on tuttu muuallakin, palvelut kasaantuvat keskustoihin pienelle alueelle, Viitamies sanoo.

Viitamiehen mukaan tällaiset palvelut menestyvät suurissa kaupungeissa, joissa väestöstä suuri osa on koulutettua. Hän uskoo, että yksilöllisille erikoispalveluille riittää kysyntää myös Lahdessa.

- Esimerkiksi Rautatienkatu on houkutellut paljon pienyrittäjiä. Uusia erikoisliikkeitäkin on tulossa. Tälläkin hetkellä meillä on neuvotteluja käynnissä yritysten kanssa, jotka ovat ilmaisseet halukkuutensa tulla Lahteen. Niille etsitään nyt sopivaa paikkaa, Viitamies kertoo.

Keskustan markkinoiden potentiaalin ovat huomanneet myös Puusa ja Rafaey. He aikovat laajentaa yritystään avaamalla kesäkuussa Aleksanterinkadulle toisen ravintolan.

- Emme olisi uskaltaneet laajentaa näin nopeasti, ellei ihmisiltä saatu palaute olisi ollut rohkaisevaa. Kaupunki on juuri nyt mielenkiintoisessa kehitysvaiheessa. Paljon positiivista kuplintaa on nähtävissä, ja nuoria yrittäjiä tulee markkinoille tuoreilla liikeideoilla, Puusa kertoo.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X