Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Toinen lempeä, toinen ärhäkkä - toimittaja testasi Lahden kaksi yleistä saunaa

Herrasmannin saunan seinässä on kuparinen torvi, jota pitkin vettä voi kuljettaa kiukaan päälle. Torven tarkoitus on tehdä tasaisemmat löylyt. Kuva: Sami Kuusivirta

Kiuaskivet sihisevät vihaisina, kun löylykuupasta irronnut vesi ennättää niille läiskähtämään. Lahden maauimalan saunassa, naisten puolella, on paljon lämpöä. Niin paljon, että ilman peflettiä saunova voi olla tuskissaan kuumilla lauteilla istuessaan.

Testaan kaksi yleistä, Lahdessa kesäaikaan toimivaa saunaa, joihin pääsee muutamaa euroa vastaan löylyttelemään, ja joista pääsee pulahtamaan veteen ulkosalle. Toisin kuin Herrasmannin sauna, maauimala ei ole perinteisessä mielessä yleinen sauna. Sinne ei sovi saunakalja tai illanvietto, ja kaikkiaan se on pikemmin ulkoilma-uimahalli.

Lahden parhaat?

Ennen ensimmäisen sihisevän löylyn heittoa maauimalan saunan ilma on kuiva. Aamusta asti päällä ollut kiuas on ehtinyt kuumentaa tilan kunnolla.

Tilanne korjaantuu tuossa tuokiossa löylyn heittämisen jälkeen, vaikka seurauksena ovatkin ärhäkkäät löylyt. Seuraavan kuupallisen jälkeen tilanne alkaa olla saunojan kannalta jo mukavan pirtsakka.

Saunan keskellä sijaitsevat kaksi sähkökiuasta pistävät parastaan ja antavat kelvolliset löylyt. Oikeastaan löylyt ovat erittäin kelvolliset, jos niitä vertaa uimahallien saunoihin. Puukiukaaseen sähkösaunaa ei voi mielestäni verrata.

Maauimalan saunassa on hiljaista keskellä päivää. Viitisen minuuttia istuttuani saan saunaseuraksi varttuneemman rouvan, joka kehuu maauimalan löylyjä Lahden parhaiksi. Hän ei kuulemma ole mielipiteineen yksin.

Harmillisempi puoli maauimalan saunassa on, että se sijaitsee kaukana altaasta. Hiljaisena keskipäivänä olisi mukava pulahtaa nopeasti uimaan ja tulla takaisin.

Lempeää ja pehmeää

Herrasmannissa onkin jo perinteisempää tunnelmaa. Puurakennuksessa sijaitseva naisten sauna on maauimalan saunaa pienempi ja saunamaisempi. Se on hieman hämärä ja pimeä.

Aluksi en ole tajuta, että kiuas ei ole puu- vaan öljylämmitteinen. Pian korva kertoo, että puut eivät pala uunissa.

Keskipäivällä naisten saunan oven avatessani lauteilla istuu jo yksi uimari, joten astelen valmiiseen löylyyn. Se on lempeä ja pehmeä, ei liian kuuma tai kuiva.

Kuistilla voi vilvoitella, välissä uida ja sitten taas saunoa.

Autottomalle ja peruslaiskalle lahtelaiselle Herrasmannin saunan suurin miinus on sen sijainti. Pyörällä ei tule niin helposti sotkettua Alasenjärvelle kuin esimerkiksi Möysään polkisi.

Anna Näveri
anna.naveri@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi