Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Autoilijan keskisormi nousee herkemmin, jos pyöräilijän päällä on tiukkaa trikoota

Johanna Ritala on huomannut, että pyöräilytrikoissa polkeva provosoi autoilijoita enemmän kuin "mummovaatteissa" pyöräilevä. Kuva: Katja Luoma

Maantiepyöräilyä harrastava Johanna Ritala kertoo, että tieraivoksi kutsuttu ilmiö on tullut tutuksi myös hänelle. Autoilijat ohittavat vaarallisen läheltä, tuuttailevat torviaan ja näyttävät keskisormea maantiellä pyöräileville.

- Mitään pahempaa ei kuitenkaan ole sattunut.

Ritala vakuuttaa, että pyöräilijät ja autoilijat mahtuvat samalle baanalle, kunhan molemmat osapuolet ottavat toisensa huomioon.

Rinnan ajoon syynsä

Pyöräilijöitä moititaan siitä, että he ajavat tiellä rinnakkain. Ritalan mukaan siihen on selvä syy: se on turvallisempaa, sillä autoilijan ohitusmatka jää lyhyemmäksi, kun pyöräilijät eivät ole pitkässä jonossa.

- Samalla tavalla autoilijat ohittavat mopoja ja rekkoja. Ei pyöräilijöidenkään ohittamisesta kannattaisi tehdä ongelmaa.

Monet autoilijat ihmettelevät, miksi pyöräilijät eivät käytä pyöräteitä vaan ajavat tien reunassa. Tähänkin löytyy Ritalalta turvallisuuteen liittyvä vastaus.

- Kovavauhtisilla lenkeillä on turvallisempaa polkea autojen seassa kuin ajaa pyörätiellä, jossa voi olla vaikka lapsia, jotka liikkuvat arvaamattomasti.

Pyöräilykulttuuri nuorta

Monet ongelmat johtuvat Ritalan mukaan siitä, että pyöräilykulttuuri on Suomessa vielä lasten kengissä. Hän on huomannut, että esimerkiksi sillä, mitä lenkillä on päällä, on vaikutusta autoilijoiden käyttäytymiseen.

- Jos pyöräilen "mummovaatteissa" seuratrikoiden sijaan, todennäköisyys sille, että keskari nousee, on vähäinen, lahtelaisessa Royal Cycling Teamissa pyöräilyä harrastava Ritala sanoo.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi