Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Kaikki haluavat nyt palan Lindemania" - Arttu Lindemanilla pukkaa kesällä keikkaa

Arttu Lindeman keskittyy edistämään artistin uraansa. Kuva: Katja Luoma
Arttu Lindemanin nimi seisoo aika monen ison festivaalin julisteessa tänä kesänä.

Lahtelaisartisti keikkailee kesällä 35 musiikkitapahtumassa. Keikkalistalla ovat esiintymiset myös kotikaupungin isoissa tapahtumissa: Summer Upissa ja YleXPopissa.

Nuorta miestä ei stressi kuitenkaan paina.

- Kaikki haluavat palan Lindemania, hän toteaa tyynesti kiireistään saapuessaan kuvattavaksi Etelä-Suomen Sanomien kesälehteä varten. Kuvauspäivänäkin Lindeman oli ollut yhtäjaksoisesti liikkeellä jo aamusta puoli seitsemästä lähtien.

Töitä on kesän aikana niin paljon, ettei Lindeman ehdi vetää lonkkaa. Se ei häntä kuitenkaan haittaa.

- En haluaisikaan lomailla kesällä. Nyt mennään musiikki edellä.

Syksyllä tulossa albumi

Arttu Lindeman, 20 vuotta, tuli noin vuosi sitten rytinällä suuren yleisön tietoisuuteen jättimenestykseksi nousseella Läikkyy-hitillään. Ennen kesähittiään hän oli kuitenkin ehtinyt nousta yhdeksi Suomen suosituimmaksi videobloggaajaksi omalla YouTube-kanavallaan.

Tähän mennessä Lindeman on julkaissut viisi singleä, ja syksyllä on tulossa ensimmäinen albumi. Sen ilmestyttyä käynnistyy myös levynjulkistamiskiertue. Ennen kesää häneltä on tulossa vielä yksi uusi laulu.

- Kaikki viisi singleäni ovat nousseet Spotifyn ykkösiksi. Siitä on tullut sellaista palkintoa, joka kertoo, että jokin asia on mennyt kohdilleen.

Lindemanin tavoitteena on tehdä pitkäjänteistä uraa artistina. Hän tietää, että se vaatii myös muuta kuin Spotify-soittoa ja somessa oloa.

- Jos haluaa isoksi ja vakiintuneeksi artistiksi, täytyy jaksaa kiertää. Kun jossakin paikassa käy ensimmäistä kertaa, kuulijoita voi olla 150. Seuraavalla kerralla niitä voi olla jo 700, kun on antanut ensimmäisellä keikalla kaikkensa.

Jos työn tekemisen määrää voi mitata kilometreissä, niin Lindeman on hyvässä vauhdissa. Tänä vuonna hänen auton mittariinsa kertyy ajokilometrejä noin 60 000.

Tubettamista vähemmän

Lindeman on keskittynyt musiikkiuransa edistämiseen, joten tubettaminen on jäänyt vähemmälle. Nuoret kysyvät konkarilta kuitenkin usein vinkkejä videoiden tekoon. Heille hän antaa neuvon, jota itsekin on noudattanut.

- Tee sellaisia videoita, joita voit näyttää äidillesikin.

Lindeman kertoo näyttäneensä uransa alussa kaikki tekemänsä videot vanhemmilleen ennen julkaisua. Sitä hän suosittaa muillekin, sillä muutoin voi tulla paljastaneeksi sellaistakin, mitä ei haluaisi - kuten vaikka kalsarit, jotka lojuvat taustalla sohvalla.

Vanhemmat huomauttelivat nuorelle Artullekin välillä koneella istumisesta. Lindemanien perheessä oli kuitenkin periaatteena, että koneella ollessa piti aina kyetä näyttämään vanhemmille, mitä oli tekemässä. Se tuntuu jälkikäteen ajateltuna hyvältä idealta.

- Vanhempien pitäisi olla paremmin selvillä, mitä nuoret netissä puuhaavat. Ei kannattaisi tuomita, vaan ottaa asioista selvää, Lindeman kannustaa.

Ahkerasti somessa

Moni julkisuudesta elävä suojaa itseään jättämällä somekommentit säännönmukaisesti lukematta. Lindeman ei kuitenkaan toimi niin. Hän kertoo käyttävänsä päivittäin paljon aikaa itseään koskevien kommenttien ja tägien läpikäymiseen. Joskus hän myös vastaa niihin.

Ihailevien viestien joukossa on myös negatiivisia purkauksia. Niistä hän ei pahoita mieltään, vaan kuittaa kommentit kirjoittajien pahan olon ilmaisuiksi. Jos jokin asia jää mieltä painamaan, Lindeman soittaa vanhemmilleen, kavereilleen tai tyttöystävälleen jutellakseen asiasta.

Perusteltua kritiikkiä hän arvostaa, mutta yksi väite nostattaa hänet aina vastarintaan.

- Jotkut kuvittelevat, että olen vain tubettaja, jolla levy-yhtiöt tekevät rahaa. Moni ei ymmärrä, että kirjoitan itse biisini. Siitäkin voitte olla varmoja, että levy-yhtiö ei käytä minua hyväkseen.

Lindeman tietää, että netin ja sosiaalisen median ansiosta nuoret, joita kiusataan, joutuvat paljon kovemmille kuin heitä edeltäneet sukupolvet.

- Aiemmin kiusatuksi joutui vain koulussa, mutta nyt puhelin piippaa koko ajan. Ennen kiusaajista pääsi eroon kotona, mutta nyt ne prässäävät koko ajan.

Vaikka Lindeman tekee kesällä paljon töitä, jää vapaatakin aikaa keikkojen väliin. Lahden kesätapahtumissa on yksi, johon Lindeman aikoo suunnata, jos on vapailla. Se on - ehkä hiukan yllättäen - IskelmäLahti2017-festivaali.

Lindeman kertoo olleensa siellä viime kesänä, kun tapahtuma järjestettiin Lahdessa ensimmäistä kertaa. Silloin Lindemanin houkutti paikalle Finnhitsien kuninkaat eli Danny, Frederik ja Tapani Kansa.

- Olimme katsomassa niitä Himoksella juhannusfestareilla viime vuonna, ja siksi mentiin niiden Lahden keikallekin. Varmasti mennään myös tänä vuonna, jos on vapaata silloin. Tuskin kuitenkaan, kun aika täysiltä näyttävät kesän viikonloput.

Arttu Lindemanin kesäkeikat Lahden seudulla: YleXPopissa Lahdessa 3.6. ja Summer Upissa Lahdessa 15.7.

Kolme valintaa

1. "Koripallo- ja jalkapallopelit kisapuiston kentillä, mut voi bongata sieltä varmasti tänä kesänäkin arki-iltoina."

2. "Lahden satama ja sataman terassit on myös tullut parin viime vuoden aikana aikamoisiksi tukikohdiksi helleaaltojen alla."

3. "Junnuna kesätreenit jääkiekosta."

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X