Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Uutta yleistä saunaa on toivottu Lahteen - millainen tunnelma oli Herrasmannin ja maauimalan lauteilla?

Herrasmannin saunan vakiokasvo Taisto Inervo näyttää, miten löylyä heitetään. Kuva: Sami Kuusivirta

Kun soivat kiukaan mustat urut, unohtuvat arjen surut, tietää tuttu värssy monen saunan löylytaulussa. Kiuas sihisee, paukkuu ja päästelee höyryjä kilpaa ihmisten kanssa. Vieraalle on vaivatonta jutella.

Yleisillä saunoilla on oma fanikuntansa. Vuosi sitten näyttelijä Jasper Pääkkönen avasi Helsingin Hernesaareen yleisen saunan Löylyn. Pitkin viime kesää Etelä-Suomen Sanomien mielipidepalstalle putkahteli puheenvuoroja, joissa toivottiin saunan rakentamista Lahteen. Paikaksi ehdotettiin Möysää, Mytäjärveä tai Niemen satamaan rakennettavaa tekosaarta. Pontta antoi kaupunginvaltuutettu Onerva Vartiaisen aloite saunan rakentamisesta Möysän rantaan. Valtuusto pani aloitteen jäihin. Kaupungin kirstusta ei yleiselle saunalle annettu lantteja.

Yksi yleinen

Tänä kesänä Lahdessa on yksi perinteinen yleinen sauna, joka sijaitsee Herrasmannin ulkoilualueella Alasenjärven rannassa.

Muutamalla eurolla pääsee saunomaan myös mäkimontun maauimalaan, josta voi tassutella uimaan mäkimontun altaaseen.

Herrasmannissa on miehille ja naisille omat saunansa. Naisten saunaan mahtuu kahdeksan takamusta, miesten saunaan 15.

Miesten puolella puhutaan päivän polttavista aiheista.

- Aiheet vaihtelevat urheilusta päivän politiikkaan. Välillä rekkakuskit ajavat niin perkeleesti, että sauna on soraa täynnä, vitsailee Herrasmannin leirintäalueen saunan vakiokasvo Jari Tiihonen.

Jari Tiihonen ja Reijo Tietäväinen vilvoittelivat Herrasmannin miesten saunan kuistilla. Kuva: Sami Kuusivirta

Vakioporukkaa Herrasmannin saunassa tyypillisesti käykin, ahtialalaisia ja karavaanareita. Toinen vakiokasvo Tiihosen lisäksi on ahtialalainen Taisto Inervo, joka on saunonut Herrasmannissa 10 vuoden ajan vaimonsa Pipsa Inervon kanssa. Pariskunta on myös kynäillyt ahkeraan mielipidekirjoituksia uuden yleisen saunan puolesta. Mielipiteitä ja ideoita löytyy.

- Tänne pitäisi saada aasialaisia turisteja nauttimaan hiljaisuudesta ja luonnosta, Pipsa Inervo tuumaa.

Herrasmannin saunalta aukeaa tosiaankin rauhoittava näky, muutaman askeleen päässä odottaa tyyni Alasenjärvi. Tuuli heiluttaa kaislikkoa ja puita. Oikeastaan vain kuikan huuto puuttuu.

Saunaseuraa saa Herrasmannissa heti iltapäivällä, kun yleinen saunavuoro alkaa.

- Yleensä vasta viiden maissa lauteet täyttyvät, kun ihmiset pääsevät töistä, kertoo Herrasmannin karavaanarien Reijo Tietäväinen.

Yleisiä saunapäiviä on kokeiltu järjestää useammin kuin kahdesti viikossa, mutta Tietäväisen mukaan kokeilu ei ottanut tulta alleen.

Vesi ei ole kylmää, jos uimaan menee lauteiden kautta. Elina Savolainen polski Alasenjärvessä saunan jälkeen. Kuva: Sami Kuusivirta

Maauimalassa saunaan?

Maauimalan sauna sopii niille, jotka haluavat pysytellä keskustassa.

Miehille ja naisille on omat saunansa. Kummankin saunan U-kirjaimen muotoisille lauteille mahtuu 30 saunojaa, ja keskellä on kaksi kiuasta. Maauimalan saunat eivät sijaitse mäkimontussa altaan vieressä, vaan pukuhuoneiden ja suihkujen kanssa lippukassan luona, hiihtomuseon rakennuksessa.

Maauimalan pukuhuoneiden edustalla Sirkka Rantalainen antaa säännöt hyvään yhteissaunomiseen.

- Löylyä heitetään niiden ehdoilla, jotka pitävät miedoimmasta. Harva tosin on kieltänyt lisäämästä löylyä, kun olen kysynyt.

Leo Andelin kävi maauimalan saunassa ensimmäistä kertaa. 9-vuotias arvioi löylyt hyviksi. Kuva: Sami Kuusivirta

Rantalainen käy maauimalassa ja sen saunassa keskipäivällä, koska haluaa välttää ruuhkia. Juttuseuraa kaipaavan kannattaa suunnata maauimalan saunaan aamusta.

- Aamulla on paljon uimareita, heti seitsemän aikaan. Puolenpäivän jälkeen on enemmän tilaa ennen kuin iltapäivästä tulee uusi ruuhka.

Leo ja Tinka Andelin ovat isoäiti Kerttu Riskin mukaan niin kovia löylyttelijöitä, että kaksikkoa ei meinaa saada saunasta ulos. Lahden maauimalassa kaksikolle saunaa tärkeämpää oli uiminen. Kuva: Sami Kuusivirta
Yleiset saunat

Kolme erilaista

Maauimala (urheilukeskus, Salpausselänkatu 8, Lahti) on avoinna 30.5.-18.8. ma-to klo 6.30-20, pe klo 10-20, la-su klo 10-17.

Maauimalan pääsymaksu oikeuttaa myös sisäänpääsyyn mäkikatsomon kuntosalille.

Herrasmannin saunan (Herrasmanninkatu 20, Lahti) yleiset saunavuorot ovat keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin 10.5.-24.9. Touko- ja syyskuussa keskiviikkoisin klo 16-18.45, la-su klo 14-16.45, kesä-, heinä- ja elokuussa ke klo 14-18.45, la-su klo 13-15.45.

Sekasaunaan? Uusi savusauna ravintola Hollolan Hirvessä (Aikkalantie 37, Hollola). Yleiset, molemmille sukupuolille suunnatut sekasaunat lämpiävät kesän aikana 31. toukokuuta, 14. kesäkuuta ja 12. heinäkuuta.

Päijät-Hämeen kylät ry järjestää Avoimet kylät -tapahtuman 10.6. Tapahtuman aikana kylissä lämpiävät myös saunat, joihin yleisöllä on vapaa pääsy.

Saunoja on auki ainakin Urajärvellä ja Padasjoen kirkonkylässä.

Urajärven Kartanoalueella (Kartanontie) löylyrauhan julistus ja entinen savusauna (muutettu kertalämmitteiseksi) lämpimänä klo 11-18. Lisäksi kartanolla erilaista ohjelmaa koko päivän. Tapahtuman järjestää Urajärven Kartanon ystävät sekä kahvila.

Kaunismäen rantasaunassa (Päijänteentie 3, Padasjoki) saunavuoro Päijänteen rannassa, naiset klo 18-20 ja miehet klo 20-21. Järjestäjä Padasjoen kirkonkylän kyläyhdistys.

Avoimet kylät -tapahtuman kanssa samaan aikaan vietetään myös Suomalaisen saunan päivää 10.6.

Anna Näveri
anna.naveri@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi