Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tällaisia näyttelyitä on kesän aikana Lahdessa ja lähialueilla

Villa Roosassa avautuu viimeinen kesänäyttely. Viime vuonna siellä oli esillä muun muassa Kirsti Tuokon Medeia-sarjaa. Kuva: Sami Kuusivirta

Näkyvä ääni

Paikka: Kirkonkylän kylätalo

Esilläoloaika: 16.5.-18.6. su-pe klo 10-20, la klo 10-17. 23.6. klo 10-17.

Osoite: Kymentaantie 1, Iitti

Taiteilijat: Suvi Forssén, Mine Gungör, Niklas Ingelius, Veera Inkeri, Maaria Jokimies, Heidi Katajamäki, Katri Korjus, Minna Louhelainen, Elisa Marin, Jenni Niskala, Kaisa Porkka ja Anssi Uusnäkki.

Mitä on esillä: Nuorten kuvataiteilijoiden näyttely, jonka kaikki taiteilijat ovat Lahden Taideinstituutin viimeisen vuosikurssin oppilaita. Taideopetuksen lopettamispäätös tehtiin vuonna 2011, ja viimeiset kuvataiteilijat valmistuivat laitoksesta viime vuonna. Näyttely kuuluu Iitin musiikkijuhlien ohjelmaan, ja se on syntynyt yhteistyössä lahtelaisen Taidekeskus Taarastin kanssa. Samalla se on Taarastissa 16.6. avautuvan kansainvälisen kesänäyttelyn satelliittinäyttely.

Maalla, melkein kaupungissa

Paikka: Huovilan puisto, näyttelytila Lato

Esilläoloaika: 28.5.-20.8. Huovilan kahvila, museo ja näyttelyt ovat avoinna 28.5.-30.6. ti-su klo 11-17, ja 1.7.-20.8. ti-su klo 11-18.

Osoite: Museontie 27, Kärkölä.

Mitä on esillä: Matti Happosen maalauksia ja valokuvaaja Mikko Kerttulan valokuvia.

Happonen on kärköläläinen kuvanveistäjä ja taidemaalari. Hänen taiteensa lähtökohtana on jo pitkään ollut ihmisen ja luonnon vuorovaikutus. Teosten syntyyn on vaikuttanut jokin havainto tai tunne, jonka hän on kokenut luonnossa kulkiessaan.

Mikko Kerttula on Kärkölästä lähtöisin oleva vapaa valokuvaaja. Huovilassa on esillä vaihtuva kokoelma valokuvia Kärkölän kunnan asukkaista, paikoista ja tunnelmista. Niiden lähtökohtana on ollut valokuvaajan halu tutkia ja tallentaa synnyinkuntansa arkea ja siihen kohdistuvaa murrosta. Kerttula on kuvannut Kärkölän alueella vuodesta 2008 lähtien. Paikalliselle yleisölle kuvia esitellään nyt ensimmäisen kerran.

Sininen ja valkoinen

Paikka: Taidevintti

Esilläoloaika: 1.6.-31.7. ti-pe klo 11-16, la-su klo 10-16

Osoite: Kanavatie 17, Vääksy

Mitä on esillä: Asikkalan Taiteilijaseuran taiteilijoiden yhteisnäyttely, joka kuuluu Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoon. Näyttelyn teemana ovat Suomen lipun värit sininen ja valkoinen, jotka näkyvät niin teoksissa kuin näyttelytilan somistuksessa. Taidevintille vievät portaat on koristeltu muun muassa sinisellä kankaalla ja sinivalkoisilla kangaskukilla. Näyttelytilan katosta roikkuu valkoisia lokkeja ja pilviä. Myös taiteilijoilta on pyydetty tuomaan näyttelyyn teoksia, joissa teemavärit näkyvät.

Maila Talvio -salonki

Paikka: Maila Talvio -salonki

Esilläoloaika: 8.6.-3.9. ti-pe klo 11-18, la-su klo 11-16

Osoite: Koskipääntie 4, Hartola

Taiteilijat: Reetta Gröhn-Soininen, Aino Kajaniemi, Virpi Kanto, Marjatta Kekki, Sanna Koivisto, Elisa Marin, Raija Marttinen, Juha Menna, Jan Neva, Matti Pellinen, Laura Pohjonen, Tiitus Petäjäniemi, Susanna Pälviä, Kim Somervuori ja Lasse Ursin.

Mitä on esillä: Nykytaidetta 15 taiteilijalta, muun muassa taidegrafiikkaa, veistoksia ja maalauksia. Myös orimattilalaisten taiteilijoiden Tapani Kokon ja Virpi Kanto-Kokon Taidevankkurit vierailevat salongilla kesän aikana.

Lahden kansainvälinen julistetriennale 2017

Paikka: Lahden taidemuseo

Esilläoloaika: 9.6.-24.9. (ei 23.-24.6.) ti, ke, to, pe klo 9-17, la-su klo 11-16

Osoite: Vesijärvenkatu 11 A, Lahti

Mitä on esillä: Uusimmat julistetaiteen huiput Suomesta ja maailmalta. Triennalen oheisnäyttelyitä on kesän aikana Lahden historiallisessa museossa ja Lahden kauppatorilla.

Näyttelyyn ehdotettiin 2100 julistetta noin 700 suunnittelijalta 60 maasta. Kilpailutoimikunta valitsi näyttelyyn mukaan 345 julistetta 33 maasta. Erityisesti Kiina, Japani, Puola, Saksa ja Iran ovat vahvasti edustettuina.

Pienet piimäsuut. Lapsen 100 vuotta Suomessa

Paikka: Heinolan kaupunginmuseo

Esilläoloaika: 10.6.-20.11. ti, to-su klo 11-16, ke klo 11-18

Osoite: Kauppakatu 14, Heinola

Mitä on esillä: Näyttelyssä kerrotaan kattavasti lapsuudesta sadan vuoden ajalta, 1900-luvun alusta 2000-luvun alkuun asti. Esillä on erityisesti paljon vauva-aikaan ja koulunkäyntiin liittyvää aineistoa, kuten vaunuja, äitiyspakkauksia, vaatteita, koulutarvikkeita ja opetusvälineitä. Suureen vitriiniin rakennetaan 1970-luvun lastenhuone, ja lisäksi esillä on muun muassa suuri määrä leluja eri vuosikymmeniltä sekä keräilyesineitä kuten kiiltokuvia, paperinukkeja ja keräilykortteja.

Maailma on toinen

Paikka: Villa Roosa

Esilläoloaika: 17.6.-13.8. (juhannuksena suljettu) ti-su klo 11-17.

Osoite: Käkelänraitti 4, Orimattila

Taiteilijat: Olli Jalonen, Henna Jula, Jouko Korkeasaari, Metaria-ryhmä, Hanneriina Moisseinen, Hanna Oinonen, Paula Ollikainen, Tuukka Peltonen, Eeva Peura, Peppi Reenkola, Heli Ryhänen, Ville Räty, Jukka Silokunnas, Santeri Tuori ja Salla Vapaavuori.

Mitä on esillä: Näyttelyn teemana on muutos. Se sopii hyvin näyttelyn tulevaisuutta ajatellen, sillä Villa Roosassa avautuu viimeinen kesänäyttely. Kiinteistö on myyty uudelle omistajalle, joka ei jatka näyttelytoimintaa.Eerika Malkin kuratoima näyttely esittelee monipuolisesti eri taidemuotoja. Mukana on ensimmäistä kertaa myös kirjallisuuden edustaja, Finlandia-palkittu kirjailija Olli Jalonen, joka on tehnyt näyttelyyn tekstiteoksen.

Kasvotusten

Paikka: Pinxinmäki

Esilläoloaika: 17.6.-13.8. klo 12-18.

Osoite: Suopellontie 644, Sysmä

Taiteilijat: Kuutti Lavonen, Ville Löppönen, Heikki Marila, Ari Pelkonen ja Sirpa Särkijärvi.

Mitä on esillä: Kuvataiteilija Anu Halmesmaan kuratoiman näyttelyn taiteilijoiden teoksissa on läsnä ihmisyys monimuotoisena ja mielenkiintoisena tulkintana.

Näyttely pidetään Pinxinmäen taidehallissa, jossa järjestettiin aiemmin perinteikkäitä ja varsinkin 1970-80-luvuilla erittäin suosittuja Suvi-Pinx-näyttelyitä.

Karhun kainalossa

Paikka: Riihigalleria

Esilläoloaika: 22.6.-13.8. ti-su klo 12-17

Osoite: Riihigalleriantie 82, Kuhmoinen

Taiteilijat: Juuso-karhu, Antti Leinonen, Valtteri Mulkahainen ja Eino Viikilä.

Mitä on esillä: Kuusamon suurpetokeskuksessa asuvan Juuso-karhun maalauksia, pitkän linjan palkitun luontovalokuvaajan Antti Leinosen valokuvia, "tanssivia" karhunpentuja kuvanneen Valtteri Mulkahaisen valokuvia sekä Kuhmoisissa asuvan kuvanveistäjä Eino Viikilän veistoksia.

Juuso-karhun maalaamat teokset ovat herättäneet paljon ristiriitaistakin huomiota, ja ne ovat saaneet ihmiset pohtimaan, missä kulkevat taiteen rajat. Juuso-karhu ei ole ollut tietoinen aiheuttamastaan kohusta, vaan on kieriskellyt maalausalustojen päällä ja tehnyt uusia teoksia. Niitä on jo tähän mennessä myyty tuhansien eurojen edestä, ja tuottoja on käytetty suurpetokeskuksen kunnostamiseen.

Paluu pinnalle - taidetta, designia sekä kookosbaari

Paikka: Ars Auttoinen

Esilläoloaika: 24.6.-6.8. to-su klo 11-16

Osoite: Keinuhongantie 17, Padasjoki

Taiteilijat: Komugi Ando ja Teemu SalonenMitä on esillä: Ars Auttoisen pyörittäjät Komugi Ando ja Teemu Salonen pitävät taukoa kuratoitujen kesänäyttelyiden järjestämisessä ja keskittyvät toistaiseksi omaan taiteelliseen työskentelyyn ja näyttelyihin. Auttoisissa pääsee tutustumaan kesällä kuvataiteilija Andon ja muotoilija Salosen valmiisiin teoksiin sekä seuraamaan heidän työprosessiaan.

Kaarisilta Biennale 2017

Paikka: Erstan Kartanossa Villähteellä

Esilläoloaika: 27.6.-6.8.

Osoite: Villähteentie 458, Lahti

Mitä on esillä: Erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden teoksia Suomesta ja ulkomailta, muun muasta Japanista, Hollannista ja Saksasta. Kaarisilta Biennale toteutetaan kolmatta kertaa, ja se on jurytetty näyttely. Näyttelyyn haki 241 taiteentekijää 789 taideteoksella. Jury valitsi näyttelyyn 193 taiteentekijältä 323 teosta.

Maalausten ja piirustusten lisäksi esillä on grafiikkaa, videoteoksia, keramiikkaa, veistoksia ja installaatioita.

Pyhäniemi 2017

Paikka: Pyhäniemen kartano

Esilläoloaika: 1.7.-11.8. klo 11-18, suljettu maanantaisin. Avoinna vain kartanon konserttivieraille 3.8. klo 15-18.

Osoite: Rantatie 708, Hollola

Taiteilijat: Akseli Gallen-Kallela, Marita Liulia, Pauliina Pöllänen, Teija-Tuulia Ahola, Annika Dahlsten, Miisa Hatakka, Miina Laine, Ville Heimala, Christina Holmlund, Kati Immonen, Markku Laakso, Aleksi Martikainen, Tiia Matikainen, Aki Turunen, Ilkka Virtanen, Tuija Teiska, Viggo Wallenskjöld, Melek Mazici ja Katri Haahti.

Mitä on esillä: Kuvataidenäyttelyn klassikkotaiteilija on Akseli Gallen-Kallela. Lisäksi näyttelyssä on teoksia 18 suomalaiselta nykytaiteilijalta.

Gallen-Kallelan teokset ovat lainassa Tarvaspään museosta. Taiteilijan suunnittelema ateljeekoti toimii hänen nimikkomuseonaan. Kuraattori Riikka Latva-Somppi on valinnut mukaan muun muassa Afrikka, Kalevala, ihmisen kuva ja kuoleman -teemoja. Esillä on maalauksia, grafiikkaa, piirustuksia, reliefejä ja veistoksia 1880-luvulta 1920-luvulle.

Nykytaiteilijoiden valinnoissa näkyvät kansallisromanttinen maisema ja taideteollisuus, jotka yhdistävät heitä Gallen-Kallelaan.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi