Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kesämökki kerrostalosta? Heillä on tavanomaisesta poikkeavat vapaa-ajan asunnot Asikkalassa

Hilla Tarjanne ja Antti Veltheim ihastuivat heti kerrostaloasuntonsa ikkunasta Vesijärvelle avautuvaan näkymään. Kuva: Katja Luoma

Kesäasunto on monelle omistajalleen maanpäällinen paratiisi. Helsinkiläisillä Hilla Tarjanteella ja Antti Veltheimilla niitä on Asikkalassa peräti kaksi. Kesäparatiisi sijaitsee Pulkkilanharjulla ja talviparatiisi Vääksyssä. Lisäksi heillä on vakituinen asunto Helsingissä Meilahdessa.

Tarjanteen suvulla on ollut kesäpaikka Pulkkilanharjulla vuodesta 1911 lähtien. Hilla Tarjanteen ja Antti Veltheimin mökki on harjulla Päijänteen rannassa lähellä suvun alkuperäistä kesäasuntoa.

Pariskunta viettää kesäisin Päijänteen maisemissa mahdollisimman paljon aikaa. Viidentoista kilometrin matka Pulkkilanharjulta Vääksyyn kauppaan, kirjastoon ja Vääksyn myllyn puotiin taittuu nopeasti sähköpyörillä.

He käväisevät Vääksyssä kesällä myös pesemässä pyykkiä. Mökillä ei ole pesukonetta, mutta Vääksyn vapaa-ajan asunnossa se on.

Upea maisema

Paratiisiksi Anianharjun kerrostaloyksiön tekee sen ikkunoista avautuva maisema Vesijärvelle. Harjulta ei näy kuin puita ja järvi, sillä Pirppulan ja Rantakulman asutus kätkeytyy puuston suojiin.

- En yleensä sorru hätiköityihin päätöksiin, mutta tämän asunnon olin valmis ostamaan heti maiseman nähtyäni, Hilla Tarjanne kertoo.

Ostopäätöstä ei ole perheessä kaduttu.

- Valo saa maiseman näyttämään erilaiselta jopa saman päivän aikana, Tarjanne ja Veltheim kiittelevät.

- Asikkalassa ilmakin on paljon puhtaampaa kuin Helsingissä, he huomauttavat.

Julkisilla mökille asti

Pariskunnan loma-ajat kuluvat tiiviisti Asikkalassa, missä he pyöräilevät ja tekevät pitkiä kävelylenkkejä.

Asikkalaan Hilla Tarjanne ja Antti Veltheim tulevat Helsingistä useimmiten linja-autolla. Toinen vaihtoehto on tulla junalla Lahteen ja sieltä linja-autolla Vääksyyn.

- Helsingissä teemme 4-päiväistä työviikkoa ja yksi etäpäivä onnistuu Asikkalasta mainiosti, Hilla Tarjanne toteaa.

- Autoa meillä ei ole lainkaan. Sitä ei tarvitse Helsingissä, missä voi käyttää julkisia kulkuneuvoja, ja täällä pärjää hyvin pyörällä.

Antti Veltheimin ja Hilla Tarjanteen matka suuntautuu usein Vääksyn myllyn puotiin, jonka tuotteet on hyviksi todettu. Kuva: Katja Luoma

Asikkala on riittävän maalla

Teräväisten vapaa-ajan asunnon ikkunoista ei aukea järvimaisemaa, mutta Vääksynjoki ja Vääksyn kanava kerrostalosta näkyvät.

Jaana ja Esa Teräväinen olivat heti myytyjä, kun kiinteistönvälittäjä ohjasi heidät uuden vapaa-ajan asunnon parvekkeelle. Kuva: Hanna Leppänen

Helsinkiläisille Jaana ja Esa Teräväiselle kerrostaloasunto kanavan reunalla on riittävästi maalla verrattuna vakituiseen kotiin Helsingissä.

- Asumme siellä kantakaupungissa Arkadiankadulla eli niin keskustassa kuin vain voi, he kertovat.

Perheellä on myös kesämökki Kuhmoisissa, joten Vääksyn asunto ei ole heille varsinainen "mökki" vaan toinen vapaa-ajan asunto.

- Ensin asuimme Backmaninkujalla Vääksyssä, mutta sitten muutimme tähän uuteen taloon kanavalle, koska tästä löytyi vähän isompi asunto.

Teräväisten mukaan muutto oli kiinteistönvälittäjä Tuomo Riihilahden syytä tai pikemminkin ansiota, sillä juuri hän houkutteli pariskunnan katsomaan nykyistä asuntoa.

- Täällä hän toi meidät aivan ensimmäiseksi parvekkeelle. Tuomo tuntee meidät ja tiesi, että olisimme myytyjä nähtyämme maiseman kanavalle ja Vääksynjoelle.

Nyt Jaana ja Esa Teräväisellä on koskinäkymä ja kuohujen äänikin parvekkeellaan. Kun parvekkeen ovi suljetaan, ei asuntoon kuitenkaan kuulu mitään.

Vääksynjoki virtaa Teräväisten parvekkeen alla. Kuva: Hanna Leppänen

Ei pysyvää asuntoa Vääksyyn

Vääksyyn Teräväiset toi halu olla lähellä iäkkäitä vanhempia ja asua kuitenkin omassa asunnossa. Nyt elossa ovat vielä Jaanan isä ja Esan äiti.

Pari tutustui aikanaan Vääksyn lukiossa ja on pitänyt siitä pitäen yhtä.

- Sain tytön, jonka halusinkin, nauraa Esa Teräväinen.

Kummallakin puolisolla on myös runsaasti vanhoja kouluaikaisia ystäviä Vääksyssä. Vieraita käy Vääksynjoen varrella muutenkin paljon, lapset viivähtävät perheineen ja ulkomaisille vieraillekin on mukava näyttää Vääksyä.

Vaikka Teräväiset ovat asuneet myös ulkomailla, muun muassa pitkään Moskovassa, ei Vääksyn pienuus heitä haittaa.

- Emme kuitenkaan ole muuttamassa Vääksyyn. Helsingissä pitää vielä niin moni asia.

Hanna Leppänen
hanna.leppanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi