Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaupunginhallituksen ja lautakuntien kokoonpano selvillä Lahdessa - katso onko oma suosikkipäättäjäsi mukana

Nimet päätöksenteon avainpaikoille ovat selvillä Lahdessa. Vihreät ilmoitti viimeisenä omista valinnoistaan. Paikkapalapeli on selvillä lukuun ottamatta ylikunnallisia luottamustehtäviä, joista käytävät neuvottelut etenevät nihkeästi.

SDP:n Maria Rytkönen (keskellä) nimetään sivistyslautakuntaan. Riina Puusaari (vihr.) on mukana Lahti Energian uudessa hallituksessa. Kuva: Katja Luoma

Lahden luottamuspaikkapalapeli on tärkeimmiltä osiltaan kasassa. Lautakuntien kokoonpano täydentyi tiistaina, kun vihreiden ryhmä päätti omista henkilövalinnoistaan.

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajan tehtävä, josta maksetaan 30 000 euron vuosipalkkio, menee odotetusti Aleksi Mäntylälle.

Sivistyslautakuntaan vihreät nimeää Sami Metsärannan, joka ei yltänyt vaaleissa edes varasijalle, mutta toimii kunnallisjärjestön varapuheenjohtajana.

Teknisessä ja ympäristölautakunnassa vihreitä edustaa uusi valtuutettu Nelli Nevala.

Vihreiden ääniharava oli kunnallisjärjestön puheenjohtaja Riina Puusaari, joka nimetään Lahti Energian hallitukseen.

"Pieniä ongelmakohtia aina tulee"

Vihreiden pääneuvottelijana toimineen Mäntylän mielestä neuvottelut ja valinnat menivät pääosin hyvässä "yhteisymmärryksessä ja yhteistyöhalussa".

- Tietenkin pieniä ongelmakohtia aina tulee. Yksittäisten henkilöiden kohdalla joudutaan vähän miettimään ja joskus vähän hammastakin kiristämään, mutta pääsääntöisesti on mennyt todella hyvin.

Kuntavaalien jälkeen oli puhetta mahdollisesta punavihreästä koalitiosta, sillä punavihreillä on uudessa valtuustossa enemmistö. Luottamuspaikat jaettiin kuitenkin perinteisellä kaavalla, jossa SDP ja kokoomus sopivat puheenjohtajuuksista keskenään.

Se on kiinni yhdestä pienestä asiasta. Heikki Moilanen (sd.)

Jos paikkoja olisi jaettu puhtaasti vertauslukujen perusteella, SDP olisi ottanut kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden lisäksi myös 2. varapuheenjohtajan paikan. Mäntylä myöntää, että varapuheenjohtajuuden saaminen oli vihreille tärkeä asia.

- Ennenkin on Lahdessa ollut, että paikka on mennyt kolmanneksi suurimmalle puolueelle. Olisimme ilmeisesti tehneet jotain tosi paljon väärin, jos emme olisi tehtävää saaneet.

Kuva: Anssi Hietamaa

Maakunnalliset neuvottelut junnaavat

Maakunnalliset luottamuspaikat eivät vielä ole selvillä. Ylikunnallisissa neuvotteluissa sovitaan muun muassa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja maakuntahallinnon luottamustehtävien jakamisesta.

Tiistaina jatkuneet neuvottelut kestivät ryhmäkokouksineen yli kuusi tuntia, mutta kerrottavaa oli niukasti.

- Periaatteessa maakunnallinen paketti on kunnossa. Se on kiinni yhdestä pienestä asiasta, joka voi myös koko paketin kumota, neuvotteluita vetävä Heikki Moilanen (sd.) toteaa.

Moilasen mukaan päänvaivaa aiheuttaa Kärkölän edustus hyvinvointiyhtymän valtuustossa. Sitoutumaton Kärkölä-ryhmä sai enemmistön kunnanvaltuustoon, muttei ole vähäisen maakunnallisen äänimääränsä takia edustettuna ylikunnallisissa neuvotteluissa.

- Kärkölässä todennäköisesti on tilanne, että valtuusto äänestää toisella tavoin kuin neuvottelijat. Hyvinvointiyhtymän valtuuston paikat päätetään kuntien valtuustoissa.

Poliittisista ryhmistä perussuomalaiset haluaa vielä käydä läpi paikkajaon yksityiskohtia. Moilasen mukaan keskustelua jatketaan ryhmien välillä sähköpostitse.

- Vielä ei allekirjoitustilaisuutta sovittu, mutta ennen tämän kuun loppua pitäisi saada nimet paperiin. Luulen, että se menee ensi viikon puolelle.

Yhtiöt

Talojen ja Aquan puheenjohtajat vaihtuvat

Lahdessa on nimetty henkilöt kaupungin keskeisten yhtiöiden hallitusten johtopaikoille.

Lahti Energian hallituksen puheenjohtajana jatkaa Jorma Ratia (kok.). Varapuheenjohtajan tehtävään nimetään Jouni Nurminen (sd.).

Lahden Talojen hallituksen uusi puheenjohtaja on Pasi Karjalainen (sd.), joka seuraa tehtävässä Riitta Erviää (sd.). Yhtiön hallituksen varapuheenjohtajana toimii Toni Putula (kok.).

Lahti Aquan hallitusta johtaa jatkossa Kari Lempinen (sd.). Tehtävästä väistyy Alettin Basboga (sd.), joka nimetään kaupunginhallitukseen. Aquan hallituksen varapuheenjohtaja on Milla Bruneau (kok.).

KOKO Lahden (Messut ja Sibeliustalo) hallituksen puheenjohtajana jatkaa Jari Salonen (kok.).

Kehittämisyhtiö Ladecin hallitusta johtaa Juha Rostedt (kok.).

Lahden Pysäköinnin hallituksen puheenjohtaja on Risto Paulamäki (sd.).

Toimitilayhtiö Spatiumin hallituksessa puhetta johtaa Marko Varjonen (kok.).

Uuden Laitospalvelut-yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi nimetään Francis McCarron (kok.).

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi