Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelaiskoulut välttävät kovia otteita kiusaajien kanssa - erottamista ja koulun vaihtoa pidetään hyödyttöminä

Koulut yrittävät kasvattaa lapset tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Jossain on vedettävä raja siihen, kenen kanssa ei tarvitse enää tulla toimeen. Se on vaikeaa, jos kiusattu on samaan aikaan kiusaaja.

Kouluissa pyritään siihen, että oppilaiden keskinäiset sanalliset ja fyysiset hyökkäykset saadaan mahdollisimman pian poikki. Siinä saatetaan epäonnistua monestakin eri syystä. Kuva: Katja Luoma

Koulukiusaamistapauksista pieni osa etenee vuosia jatkuvaksi ongelmaksi vaikka kouluilla on valikoimissaan melkoinen määrä vastalääkkeitä. Joskus niistä mikään ei tahdo tehota, ja siihen on monta syytä.

Oppilaiden väliset yhteenotot ja kouluväkivallan uhrien oikeusturva nousivat taas julkiseen keskusteluun, kun Lahdessa Nastolan yläkoulussa paljastui pitkään jatkunut kiusaamisongelma. Useamman oppilaan maalitauluksi joutunut 13-vuotias Sara joutuu tilanteen rauhoittamiseksi opiskelemaan lukuvuoden lopun kotona. Kiusaajat jatkavat koulussa.

Varovainen linja

Laki antaisi mahdollisuuden myös siihen, että kiusaaja lähetetään jäähylle. Huonosti käyttäytyvä oppilas voidaan määräajaksi erottaa koulusta, jos mikään muu ei ole sitä ennen auttanut. Ongelmalapsen kanssa on aiemmin jo voitu kokeilla lievempiä kurinpitokeinoja aina kasvatuskeskustelusta lähtien. Oppilaan huoltajat otetaan mukaan hyvissä ajoin ennen kuin heidän lapsensa saa potkut.

- Erottaminen on tietoisesti pidetty viimeisenä keinona, sanoo Lahden kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen.

Hänen mukaansa kiusaajan siirtäminen toiseen kouluun olisi mahdollista, mutta ei välttämättä poistaisi riesaa. Kiusaaminen jatkuisi suurella todennäköisyydellä uudessakin koulussa.

Asiaa mutkistaa sekin, että lakia voidaan tulkita eri tavoin. Opetusalan Ammattijärjestön mielestä laki mahdollistaa kiusaajan siirron koulusta toiseen. Opetushallituksen tulkinnan mukaan kiusaaja voidaan siirtää toiselle luokalle kuin kiusattu, mutta he kuitenkin pysyvät samassa koulussa.

Sitä ei ole tilastoitu, kuinka monessa tapauksessa huoltajat vaihtavat vainotun lapsensa koulua omasta päätöksestään. Vanhemmat eivät välttämättä kerro, että vaihto johtui kiusaamisongelmasta vanhassa koulussa.

Ongelma räjähtää käsiin

Kiusaamiseen voi tulla mukaan uusia henkilöitä, ja ongelma muuttuu rajattomaksi. Se on uhrin kannalta kaikkein painajaismaisin tilanne.

- Siinä meiltä aikuisilta loppuvat konstit, ja se on harvinaista, sanoo Kilponen.

Hän painottaa, että kahnaukset ja vihanpito on kyettävä sopimaan koulussa sen sijaan, että osapuolia siirrettäisiin koulusta toiseen. Tavoite on, että kiusaaja tuntee vastuunsa, korjaa käytöksensä ja pyytää anteeksi. Erottaminen jättäisi ongelman avoimeksi.

- Meidän vastuumme on opettaa oppilaitamme tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa eri tilanteissa.

Kilponen ei muista Lahdesta toista yhtä vaikeaksi päässyttä kiusaamisongelmaa kuin Saran kokema henkinen ja fyysinen väkivalta. Helsingistä vastaavia surullisia tarinoita sen sijaan löytyy.

Lautakunta päättää

Koulusta erottamisia on Lahdessa vuosittain 1-2. Kurinpitokeino on niin järeä, että tapaukset viedään sivistyslautakunnan päätettäviksi. Tällä halutaan taata oppilaan oikeusturva, mutta erottamismenettely on samalla tehty varsin kankeaksi.

Opetushallituksen lakimies Laura Francke myöntää, että kiusaavan ja kiusatun osapuolen oikeusturvan yhteensovittaminen voi olla vaikeaa. Asetelma nuorten yhteisöissä ei aina ole niin yksinkertainen.

- Vaikeimmissa kiusaamistapauksissa roolit usein sekoittuvat niin, että sama henkilö voi olla kiusattu ja kiusaaja. Se ei ole niin yksioikoista, että joku vain erotetaan ja asia ratkeaa sillä.

Opettajien ammattijärjestön lakimies Sanna Haanpää ei tunne Nastolan yläkoulun tapausta, mutta kiusatuksi tulleen Saran siirtäminen kotiin kuulostaa hänestä erittäin ikävältä.

- Tilanne on mennyt äärettömän pitkälle, ja sitä ei ole pystytty avaamaan ja selvittämään erilaisten asiantuntijoiden kanssa.

Some-terrori piilossa

Kiusaamisongelmaa pahentaa, että kaikenlainen vainoaminen on netin ja älypuhelinten aikakaudella siirtynyt koulun aikuisten näkymättömiin. Snapchatissa, WhatsAppissa ja muissa some-sovelluksissa heitellään ahkerasti niin ilkeitä piikkejä, että yhteenotot koulussa ovat vain jäävuoren huippu. Nuorten vihollisuudet nousevat pintaan vasta viiveellä.

Sanallinen some-sota liittyy nimenomaan teinien elämään. Nuorimpien ikäluokkien yhteenotot ovat toisenlaisia, ja ne yleensä paljastuvat luokanopettajien valvovan katseen alla.

- Kun tullaan 13-16-vuotiaiden maailmaan ja aineenopettajajärjestelmään, niin ongelma voi jäädä koulun arjen kiireisiin. Aikuiset eivät ehdi havaita, että täällä on joku oikein paha juttu, kuvailee Lassi Kilponen.

Lahdessa on lisätty oppilashuollon rahkeita sekä koulunuorisotyötä niin, että yläkouluissa on koulunuorisotyöntekijä.

- Opettajat ovat kiireisiä opetustyössä. Muut aikuiset tekevät juuri sitä työtä, jolla vaikutetaan nuorten ymmärrykseen, miten toimimme toistemme kanssa, lisää Kilponen.

Kohti parempaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimukset osoittavat, että peruskoulunuoriso syyllistyy kiusaamiseen entistä harvemmin. Käyrät ovat viime vuosina olleet loivassa laskussa niin tytöillä kuin pojillakin.

Opetushallinnossa annetaan kiitosta KiVa koulu-ohjelmalle, jonka arvioidaan suitsineen kiusaamista.

- Jos ohjelmaan on sitouduttu, niin se myös näkyy, sanoo opetusneuvos Jussi Pihkala opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Parantamisen varaa silti jää. Peruskoulusta noin 90 prosenttia on tehnyt väkivallan, häirinnän ja kiusaamisen vastaisen suunnitelman, mutta niistä noin kolmanneksella suunnitelma on jäänyt puutteelliseksi.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi