Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Salpaus menestyi ammattitaidon SM-kilpailuissa - CAD-tehtävässä mallinnettiin löylykiulu

Otto Mäkinen, 19, keskittyy suoritukseensa. Se kannatti, sillä mies voitti CAD-suunnittelun SM-kultaa Taitaja2017-kisoissa. Kuva: Skills Finland / Emilia Tiilikainen

Toukokuun 15.-18. päivä pidetyt ammattitaidon SM-kilpailut sujuivat koulutuskeskus Salpauksen osalta hienosti. Opiskelijoilla oli tuomisinaan Helsingin Messukeskuksesta viisi Taitaja2017-mitalia.

Opiskelijat ottivat kultaa CAD-suunnittelussa ja eläintenhoidossa. Hopeaa tuli taloushallinnosta sekä tietokoneet ja verkot -lajista. Pronssia saatiin koneenasennus ja kunnossapito -lajissa.

CAD-suunnittelussa kultaa otti hämeenkoskelainen Otto Mäkinen, 19. Kilpailussa toteutettiin neljä eri tehtävää kolmen päivän aikana. Vaativat tehtävät tuli suorittaa annetussa ajassa.

- Meillä oli teemana Suomi 100 ja saunominen. Maanantaina mallinnettiin löylykiulu. Se piti piirtää papereiden perusteella. Iltapäivällä saatiin käteen mitattavat kappaleet, löylykauhat. Ne piti mallintaa. Tehtävät olivat melko haastavia, Mäkinen sanoo.

Myös saunan lämpömittari liittyi tulevien teknisten suunnittelijoiden kilpailutehtäviin. Ensimmäistä - ja nyt valmistuvana oppilaana viimeistä - kertaa kilpailuun osallistunut Mäkinen on kiitollinen kokemuksesta.

- Tampereella oli semifinaalit ja sieltä pääsin finaaliin Helsinkiin. Oli aivan mahtava kokemus.

Sunnitteluassistentiksi valmistuva Mäkinen toivoo saavansa jatkaa harjoittamiaan taitoja mahdollisimman pian.

- Kesällä menen armeijaan. Olen ilmoittanut suuntautumistoiveekseni 3D-mallinnuksen, jota on Parolassa. Se liittyy ilmeisesti simulaatiokoneiden mallinnukseen, Mäkinen kertoo.

Salpauksen kilpailumenestys kasvussa

Taitaja2017-kisassa oli Koulutuskeskus Salpauksesta kaikkiaan 15 kilpailijaa yhteensä kahdeksassa eri lajissa. Kilpailuosallistumista koordinoinut Pekka Merikanto Salpauksesta kertoo, että tämänvuotinen mitalisaldo oli viime vuotta parempi. Taitaja-kisoihin panostetaan Salpauksessa entistä enemmän niin opettajien kuin oppilaidenkin puolelta.

- Ammattitaidon kisat otetaan opetuksessa huomioon. Ne ovat tärkeitä näyttöjä opiskelijoille työllistymistä ajatellen. Yritykset seuraavat eri lajien menestyjiä hyvinkin tarkkaan, Merikanto tietää.

Opinahjolle mitalit ovat näyttö laadukkaasta opetuksesta.

- Oppilaitokset seuraavat toistensa menestystä. Niiden kautta nähdään, miten toimitaan ja millaista materiaalia opiskelijoissa ja henkilöstössä on.

Seuraavaksi panostetaan vuoden 2018 kisoihin.

- Tampereella on seuraavat taistot. Sinne pyritään parantelemaan mitalisaldoa.

Salpauksen Taitaja2017-mitalistit

1. sija Otto Mäkinen, cad-suunnittelu

1. sija Emilia Raudanpää, eläintenhoito

2. sija Santeri Soikkeli, tietokoneet ja verkot

2. sija Anniina Mourujärvi ja Eetu Räsänen, taloushallinto

3. sija Jere Kuisma, koneenasennus ja kunnossapito

Taitaja2017-mitalisteista Jere Kuisma lähtee ammattitaidon MM-kisoihin WorldSkills Abu Dhabiin syyskuussa.

Minna Krupka
minna.krupka@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X