Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden tuleva kärkipoliitikko nosti työllisyysasteen parantamisen tärkeimmäksi tavoitteeksi: "Prosentti lisää työllisyyttä tarkoittaa 5 miljoonaa euroa"

Tuleva kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu nosti työllisyyden parantamisen tulevan valtuustokauden ykköstavoitteeksi. Kuva: Juha Peurala

Lahden uuden kesäkuussa toimikautensa aloittavan kaupunginvaltuuston kaksipäiväinen seminaari päättyi perjantaina ryhmäpuheenvuoroihin.

Puhetta riitti taloudesta ja työllisyydestä. Valtuustoryhmät korostivat kilvan yhteistyön merkitystä yli puoluerajojen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi nouseva Pekka Komu linjasi demareiden ryhmäpuheenvuorossa työllisyysasteen parantamisen valtuustokauden ykköstavoitteeksi. Komun mukaan tulot ja menot on saatava tasapainoon mahdollisimman pian. Se ei onnistu, jos työttömyyttä ei saada vähennettyä, hän totesi.

- Prosentti lisää työllisyyttä tarkoittaa viittä miljoonaa euroa. Prosentin parantuminen ei kuitenkaan ratkaise taloudellisia haasteita. Työllisyysasteen tulee parantua nopeammin kuin valtakunnassa keskimäärin.

Vaikka näyttää välillä synkältä, pitää uskoa parempaan tulevaisuuteen. Vihreiden valtuutettu Aleksi Mäntylä

Vaikka työttömyysprosentti on Lahdessa yhä korkea verrattuna Suomen muihin suuriin kaupunkeihin, on Komun mukaan tunnelin päässä valoa.

- Työttömyys on laskenut kuluneen vuoden aikana eniten suurista kaupungeista.

Komu korosti kaupungin roolia työllisyys- ja elinkeinopolitiikassa.

- Työllisyysohjelman on oltava mahdollisimman realistinen ja konkreettinen. Työllistämisessä pitää etsiä uusia, luovia keinoja.

Hänen mukaansa uusien yritysalueiden kaavoittaminen kehätien varrelle ja radanvarteen ovat esimerkkejä työllisyyttä edistävistä toimista, joissa kaupungilla on merkittävä rooli. Paukkuja on käytettävä myös keskustan kehittämiseen, Komu linjasi.

- Samalla kun kehitämme yritysalueita, ei urbaanin ja kehittyvän kaupungin keskustan merkitystä voi väheksyä.

"Välillä sattuu, välillä on mukavaa"

Väistyvän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) luetteli pitkän listan päättyvän valtuustokauden aikana tapahtuneita muutoksia ja toteutuneita tavoitteita. Rostedt hehkutti onnistuneita hiihdon MM-kisoja, "ikuisuushanke" toriparkkia ja valtuustokauden aikana valmistunutta matkakeskusta. Rostedtin mukaan myös Lamkin ja LUTin fuusio kuuluu tärkeimpiin onnistumisiin valtuustokauden aikana. Lobbaus onnistui myös maakunnan sote-suuntautumisessa pääkaupunkiseutuun, Rostedt muistutti.

Kehätien rakentamisen varmistuminen vaikutti olevan Rostedtin mielestä valtuustokauden tähtihetki.

- 30 vuotta on Lahteen on väännetty kehätietä. Kukaan ei ole sitä saanut sitä läpi. Me kävimme hoitamassa sen edunvalvonnalla himaan. Siitä aika iso kiitos jokaiselle.

Tekemistä riittää jatkossakin, Rostedt korosti. Hänen mukaansa kokoomukselle on tärkeää, että kaupunkilaisille pystytään tarjoamaan entistä paremmat palvelut. Se edellyttää tiukkaa kulukuria.

- Säästäminen ei ole päivän sana. Hoidetaan asiat niin, etteivät kulut kasva kohtuuttomasti.

Rostedt heitti pallon myös hyvinvointiyhtymään valittaville poliitikoille. Yhtymästä on tiristettävä parinkymmenen miljoonan euron säästöt, jotta Lahti saisi liikkumavaraa talouteensa.

- On tärkeää tehdä töitä yhdessä. Välillä sattuu, välillä on mukavaa, välillä keskustellaan tiukastikin. Muutetaan rakenteita, jotta kaupunkilaisilla on mukava olla.

"Vaikka näyttää välillä synkältä, pitää uskoa parempaan"

Vihreiden ryhmäpuheenvuoron pitänyt Aleksi Mäntylä (vihr.) toivoi, että kuntavaalien jälkeen alkaneiden luottamuspaikkaneuvotteluiden hyvä henki jatkuu koko valtuustokauden.

- Valtuustosopimuksen työstäminenkin sujui yllättävänkin nopeasti. Toivon, että yhteistyö puolueiden välillä jatkuu ja kopioituu koko porukkaan.

Mäntylä sanoi, että synkistä talousluvuista huolimatta valtuutettujen on syytä puhua alkavalla kaudella säästöjen ohella kaupungin ja palveluiden kehittämisestä.

- Vaikka näyttää välillä synkältä, pitää uskoa parempaan tulevaisuuteen.

Mäntylä nosti esiin myös ympäristöasiat. Vaikka kaupunki kasvaa ja kehittyy, on luonnosta pidettävä huolta, hän sanoi.

- Pidetään huolta lähivirkistysalueista ja vesistöistä.

"Talouden korjaaminen edellä on mentävä"

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron piti Martti Mäkelä. Mäkelän mukaan kulukuri on otettava vakavasti jatkossakin. Hän piti tärkeänä, että kaupungin vaikea taloudellinen tilanne esiteltiin seikkaperäisesti uusille valtuutetuille loppuviikon seminaarissa.

- Nyt jokainen tietää, missä mennään.

Mäkelän mukaan vaalienaluspuheita on syytä liudentaa, kun uusi valtuusto aloittaa työskentelyn.

- Vaikka ennen vaaleja on puhuttu sitä sun tätä, on talouden korjaaminen edellä mentävä jatkossakin. Kaupunkilaisten peruspalvelut on kuitenkin turvattava oli taloudellinen tilanne mikä hyvänsä.

Hyvinvointiyhtymän hallituksessa istunut Mäkelä peräänkuulutti seuraavalta hallitukselta säästötoimien jatkamista.

- Paljon on säästöjä saatu aikaiseksi, mutta vielä riittää paljon tekemistä esimerkiksi organisaation perkaamisessa. Meidän pitää olla valmiita vuoden 2019, tapahtui valtakunnan tasolla mitä tahansa, Mäkelä sanoi viitaten edessä olevaan sote- ja maakuntauudistukseen.

"Ei ole kevyt nelivuotinen tulossa"

Keskustan valtuustoryhmän puheenvuoron käyttänyt Markku Karjulan mielestä tulevalla valtuustokaudella on panostettava terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen sekä radanvarren, keskustan ja haja-asutusalueiden kehittämiseen.

Karjula vakuutti, että keskusta on valmis yhteistyössä muiden puolueiden kanssa tekemään vaikeitakin päätöksiä taloustilanteen parantamiseksi.

- Ei ole kevyt nelivuotinen tulossa, ja se oli tietenkin jo etukäteen tiedossa.

Karjulan mukaan kaupungin on löydettävä edessä oleviin investointeihin vaihtoehtoisia tapoja, jottei kaupungin talous rasitu tolkuttomasti.

- Kannustamme rohkeasti miettimään, löytyykö kaupungin omalle rakentamiselle vaihtoehtoja. Esimerkiksi elinkaarimalli on todettu hyväksi kustannusten hallinnan osalta ympäri Suomea.

"Kun ihmiset voivat hyvin, talous voi hyvin"

KD:n puheenvuoron pitänyt Sonja Falkin mukaan Lahti on nähtävä konsernin sijaan ihmisten yhteisönä.

- Talous on tärkeä osa, mutta se on vain väline, jolla hyvinvointia luodaan. Kun ihmiset voivat hyvin, talous voi hyvin. Hyvinvointi on viime kädessä halpaa.

Falkin mukaan Lahden on jatkossakin oltava lapsi- ja perheystävällinen sekä yhteisöllisyyttä rakentava liikunta- ja hyvinvointikaupunki.

Lientola edunvalvonnasta: "Meidän on terästäydyttävä"

Vasemmistoliiton Elisa Lientola sanoi, että vaikka edunvalvonta valtion suuntaan on yksittäisten hankkeiden osalta onnistunut, on siinä vielä roimasti parantamisen varaa. Valtion työpaikkoja ja valtion rahaa on Lahdessa ja Päijät-Hämeessä edelleen liian vähän verrattuna muihin suuriin kaupunkeihin ja maakuntiin, hän sanoi.

- Meidän on terästäydyttävä.

Lientolan mukaan kaupungin on tehtävä kaikkensa, jotta Lahteen syntyisi oikeita ja pysyviä työpaikkoja tempputyöllistämisen sijaan.

- Pitää löytää toimintamuotoja, joilla mahdollistetaan täysin uuden työn syntyminen tällä alueella.

Poliitikkojen on oltava paremmin perillä siitä, millaisia ihmisiä kaupungissa asuu, jotta oikeiden päätösten tekeminen on mahdollista, Lientola sanoi.

- Talouden madonlukujen lisäksi valtuutetuille on tarjottava tietoa korkean työttömyysasteen syistä.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X