Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

KymiRing valmistuu ensi vuonna, tietyöt venyvät vuoteen 2019

Elokuussa selvinnee, milloin Iitissä ajetaan MotoGP-kisoja. Ajoharjoitteluradan on määrä valmistua jo vuodenvaihteessa. Valtatie 12:n rakennustöistä tulee aiheutumaan merkittävää haittaa liikenteelle jopa kesään 2019 saakka.

Maansiirtotyöt jatkuvat KymiRingin moottoriradalla lähiviikkoina. Asfaltointeja on tarkoitus aloittaa loppukesästä ja radan on määrä valmistua ensi vuonna. Kuva: Mirja Hussain

Hallituksen perjantaina myöntämä rahoitus KymiRing-moottoriradalle ja vt 12:n parantamiselle voi olla jopa kokoaan merkittävämpi asia. Maakuntajohtaja Jari Parkkonen arvioi, että KymiRingille osoitettu 3,5 miljoonan euron rahoitus ja vt 12:n saama 14 miljoonan euron määräraha voivat tuoda mukanaan uusia investointeja.

- Vt 12 on merkittävä itä-länsi-suuntainen väylä, ja sen parantamisella on laaja yhteiskunnallinen vaikutus. Toisaalta KymiRingin matkailullinen merkitys ulottuu useamman maakunnan alueelle, Parkkonen arvioi.

KymiRingin tärkeimmäksi moottoriurheilutapahtumaksi on suunniteltu moottoripyöräilyn MotoGP-luokkaa. Osakilpailut houkuttelevat paikalle kymmeniätuhansia katsojia.

- On arvioitu, että majoituskapasiteetti Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa ei riittäisi. Toivottavasti KymiRingin eteneminen vauhdittaa hotellihankkeita Lahdessa.

Yksityisen rahoituksen varmistuttava

KymiRing-moottoriradan hankejohtaja Timo Pohjola oli perjantaina luonnollisesti erittäin tyytyväinen hallituksen tekemään päätökseen.

- On hienoa, että hallitus on nähnyt hankkeen mahdollisuudet ja ymmärtänyt sen alueellisen merkityksen.

Hallituksen myöntämien määrärahojen edellytyksenä on, että hankkeen yksityiset rahoittajat esittävät oikeudellisesti pitävät sitoumukset rahoitussitoumuksistaan.

- En kommentoi yksityisen rahoituksen tilannetta. Eduskunnan hyväksyttyä lisätalousarvion pääsemme käytännön tasolle. Hallituksen tekemä päätös mahdollistaa etenemisen alkuperäisten suunnitelmien mukaan, Pohjola sanoo.

Kuva: Juha Peurala

Kokoomuksen orimattilalainen eduskuntaryhmänjohtaja Kalle Jokinen luonnehti perjantaina varmistunutta rahoitusta merkittäväksi päätökseksi. Työtä lisärahoituksen eteen on Jokisen mukaan tehty alueellisesti sen jälkeen, kun KymiRingin määräraha ei mahtunut tämän vuoden varsinaiseen budjettiin.

- Vt 12:n eteneminen kertoo siitä, kuinka tärkeää alueellisessa edunvalvonnassa on se, että suunnitelmat ovat valmiina.

Jokisen mukaan esimerkiksi kouvolalainen työministeri Jari Lindström (ps.) ja lappeenrantalainen kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) tekivät paljon työtä rahoituksen löytymiseksi. Myös muut alueen kansanedustajat iloitsivat perjantaina rahoituksen varmistumisesta.

- Hyvä, jos valtio hoitaa vihdoin oman osaansa, sillä hanke on tärkeä. Olin mukana laittamassa asioita liikkeelle jo viime kaudella, kommentoi lahtelainen kansanedustaja Mika Kari (sd.) sosiaalisessa mediassa.

Innokkaana moottoriurheiluharrastajana tunnettu loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) arvioi KymiRingiä yhdeksi Suomen tärkeimmistä urheilurakentamisen hankkeista. Heinosen mielestä jopa F1-kisojen hakeminen voisi olla mahdollista sen jälkeen, kun KymiRing on valmistunut koko laajuuteensa.

- Tärkeämpää kuitenkin alussa on saada maahamme kansainväliset kriteerit täyttävä rata, missä voidaan järjestää moottoripyörien MotoGP-kilpailuja, rallicrossin MM-osakilpailuja ja muita vastaavia tapahtumia, Heinonen sanoo tiedotteessaan.

Ajoharjoittelurata valmis vuodenvaihteessa

KymiRingin moottoriradan on tarkoitus varmistua ensi vuonna. Ajoharjoittelu- ja testirata on määrä saada valmiiksi jo vuodenvaihteessa.

- Raskaat koneet pääsevät jatkamaan maansiirtotöitä ehkä ensi viikon loppupuolella. Jos kaikki menee suunnitellusti, on ensimmäiset asfalttikerrokset määrä vetää loppukesästä.

Aiemmin julkisuudessa on väläytelty jopa mahdollisuutta ajaa MotoGP-kisoja Iitissä vuonna 2018. Pohjolan mukaan MotoGP-kisoista tiedotetaan elokuussa.

- Muuten lajiliitot päättävät omien kisojensa järjestämisestä. Rata on ensi vuonna valmis, Pohjola lupaa.

Vt 12:n rakennustyöt jatkuvat vuoteen 2019

Timo Pohjola muistuttaa, että moottoriurheilutapahtumat tulevat olemaan vain pieni osa KymiRingin tarjontaa. Alueen saavutettavuutta helpottaa oleellisesti valtatie 12:lle osoitettu 14 miljoonan euron määräraha.

- Sillä tulee olemaan suuri vaikutus elinkeinoelämälle Lahdessa, Kouvolassa ja Kotkassa, Pohjola sanoo.

Mittavaan vt 12:n parannussuunnitelmaan kuuluu muun muassa eritasoliittymän rakentaminen Tillolaan KymiRingin kohdalle. Liikenneviraston projektijohtaja Lars Westermark kertoo, että kaikki suunnitelmat parannustöiden käynnistämiseksi ovat valmiina.

- Valmistelevia töitä alueella on jo tehty, samoin arkeologiset tutkimukset. Paperit ovat valmiina, ja kun rahoituslupa tulee, saamme tarjouslaskennan käyntiin.

Westermarkin arvion mukaan varsinaiset työt voisivat käynnistyä alkusyksystä. Tälle vuodelle rakennustöihin osoitettiin seitsemän miljoonaa euroa.

- Aloituslupaa odoteltiin vähän aiemmin. Voi olla haastavaa saada käytettyä seitsemää miljoonaa tänä vuonna.

Westermark arvioi, että vt 12:n parannustyöt valmistuvat kokonaisuudessaan vasta juhannukseen 2019 mennessä. Tuolloin tehtäneen vielä viimeisiä päällystyksiä.

- Sillat ja muut isot kohteet tehdään tämän ja varsinkin ensi vuoden aikana. Vaativia kohteita halutaan tehdä hyvään rakennusaikaan, joten voi olla että esimerkiksi sillasta aloitetaan.

Westermark ei halua kovin tarkasti arvioida, missä järjestyksessä valtatien parannustöitä tehdään. Hänen mukaansa päätösvalta pyritään jättämään valittavalle urakoitsijalle. Valtatien parannustöistä tulee joka tapauksessa olemaan mittavaa haittaa liikenteelle. Perusnopeus parannettavalla tieosuudella alenee ainakin 60:een kilometriin tunnissa.

- Lupaamme urakoitsijalle bonusrahaa, jos se pystyy järjestämään työt niin, ettei nopeusrajoitusta tarvitse alentaa alle 60:een kilometriin tunnissa

KymiRing

Keskusta puuhattu pitkään

KymiRingin moottoriurheilukeskusta on puuhattu Iittiin vuodesta 2007.

Keskeisenä osana kokonaisuutta ovat olleet moottorirata ja sen yhteyteen tuleva testi- ja kuljettajakoulutusrata.

Hankkeen kokonaiskustannusarvioksi arvioidaan 22-25 miljoonaa euroa.

Hankkeelle on luvattu valtion rahoitusta yhteensä seitsemän miljoonaa euroa. Summasta 3 miljoonaa euroa on maksettu jo aiemmin opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamisen tukina. Ely-keskus on tehnyt päätöksen 0,5 miljoonan euron rahoituksesta.

Hallituksen perjantaisella päätöksellä lisäbudjettiin merkittiin 3,5 miljoonan määräraha KymiRingille ja yhteensä 14 miljoonan määräraha vt 12:n parantamiseen Tillola-Keltti-välillä. Määrärahat ovat sidoksissa siihen, että hankeen yksityiset rahoittajat varmistavat omat sitoumuksensa.

Myös Kouvolan kaupunki on luvannut hankkeelle kahden miljoonan euron pääomalainan, mikäli muu yksityinen rahoitus on kunnossa.

Vuonna 2016 KymiRing solmi sopimuksen MotoGP-osakilpailun järjestämisestä Iitissä. Kisaa on väläytelty jopa vuodelle 2018.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X