Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vesijärven ja Päijänteen risteilykausi alkaa pian - veneilijöille tarjolla aina avoimia virkistysalueita

Matti Jaro on jo aloittanut veneilykauden. Jos omaa venettä ei ole, maakunnan vesistöihin pääsee tutustumaan myös tilausristeilyillä tai reittiliikenteen laivoilla. Kuva: Juha Tanhua

Kun kevään viimeisistä lumisateista on lopultakin selvitty ja kesän ensimmäiset helteet alkaneet, on aika kääntää katse tulevan kesän veneilykauteen. Vesijärvelle ja Päijänteelle pääsee jälleen liikkumaan sekä omalla veneellä että isommilla risteilyaluksilla.

Reittiliikennettä järjestetään tulevana kesänä Lahdesta kolmeen eri paikkaan ja Padasjoelta yhteen. Lahden satamasta Vesijärvellä sijaitsevalle Enonsaarelle ja Messilän Camping -alueelle liikennöi viime kesän tapaan Tiirismaan Laivojen M/S Suvitähti II kesäkuun alusta lähtien.

Enonsaaressa on muun muassa laavu, grillipaikkoja, ravintolatoimintaa sekä majoitustoimintaa. Sinne pääsee myös omalla veneellä.

Lisäksi Tiirismaan Laivat tekee teema- ja tilausristeilyjä toisella laivallaan, M/S Kymppillä.

Jos kuuluu johonkin seuraan, vene on katsastettu ja siinä on seuran perälippu, on tervetullut kaikkien muidenkin seurojen tukikohtiin. Veneilijä Matti Jaro

Kelventeelle pääsee Padasjoen satamasta laivalla

Pidemmän matkan risteilyitä järjestää puolestaan Päijänne-Risteilyt Hilden toukokuun lopusta lähtien. Lahden seudulla seilaa Suomen Neito -alus.

- Ohjelmassa on Lahti-Heinola-reitti melkein joka päivä, sekä lounas- ja iltaristeilyjä. Lahti-Jyväskylä-reitti ajetaan muutamana päivänä kesässä, kuvailee yrittäjä Eija Hilden tulevan kesän aikatauluja.

Hildenin mukaan kesä vaikuttaa hyvältä ja hän enteileekin risteilyalalle nousukautta.

Eteläisen Päijänteen helmenä voidaan pitää Padasjoen, Sysmän ja Asikkalan alueella sijaitsevaa Päijänteen kansallispuistoa. Kelventeen pitkänmallinen harjusaari on erityisen kaunis veneilykohde. Sitä halkoo myös lähes kymmenen kilometrin mittainen retkipolku.

Kelventeelle pääsee tulevana kesänä paitsi omalla veneellä, myös opastetuilla retkillä Asikkalan Päijännetalolta. Lisäksi Kelventeelle liikennöi ensimmäistä kertaa myös reittiliikenteen laiva, kun sysmäläislaivuri Jorma Sainio aloittaa heinäkuussa retket Jenni Maria III -aluksellaan Padasjoen satamasta Kelventeelle.

Sama laiva seilaa myös Kuhmoisiin, sekä liikennöi Sysmässä kirkonkylän ja New Port Sysmän välillä.

Tilausristeilyt ovat jo alkaneet

Laivurit ovat monin paikoin jo aloittaneet tilausristeilykauden. Reittiliikennekin alkaa pyöriä viimeistään kesäkuussa, monella laivalla jo toukokuun puolella. Esimerkiksi Lahden Järvimatkailu, joka järjestää päivä- sekä illallisristeilyjä Vesijärvellä ja kanavaristeilyjä Lahdesta Vääksyyn ja takaisin, aloittaa kanavaristeilykautensa tulevana viikonloppuna.

Tänä kesänä yritys risteilee ravintola- ja laivaliikennevastaavan Jukka Riikosen mukaan kahdella laivalla, Ainolla ja Vellamolla. Höyrylaiva Laitiala toimii Lahden matkustajasataman rannassa ravintolana.

Kannattaa liittyä veneilyseuraan

Vesijärvelle ja Päijänteelle pääsee muuallekin kuin minne risteily- ja reittialukset vievät. Usea yritys järjestää alueella tilausristeilyjä, minkä lisäksi vieras- ja retkivenesatamia on alueella useita.

Veneilijä Matti Jaro on veneillyt Päijänteellä ja Vesijärvellä yli 30 vuoden ajan. Myös Lahden purjehdusseuran veneilytoimikuntaa vetävä Jaro suosittelee ensimmäisenä kaikille veneilijöille johonkin veneilyseuraan liittymistä.

Syitä on kaksi: seura tarjoaa koulutusta, kokemusta ja vertaistukea. Toinen syy liittyy alueen veneilyseurojen tapaan, jota esimerkiksi mereltä tulleet veneilijät ovat ihmetelleet.

- Jos kuuluu johonkin seuraan, vene on katsastettu ja siinä on seuran perälippu, on tervetullut kaikkien muidenkin seurojen tukikohtiin, Jaro kuvailee.

Kyseinen tapa ei ole käytössä esimerkiksi rannikolla.

Maakunnassa monta veneilykohdetta

Jaro vinkkaa tutustumaan myös Päijänteen virkistysalueyhdistykseen. Se pitää yllä kaikille avoimia, ympäri vuoden käytettävissä olevia virkistysalueita, joista moni sijaitsee Eteläisen Päijänteen ja Vesijärven alueella.

Tyypillisesti niissä on laituri tai paikka veneen kiinnitykseen, laavuja, nuotiopaikkoja ja jopa joissakin tapauksissa sauna. Niissä on muun muassa laituri, laavuja, nuotiopaikkoja sekä joissakin tapauksissa sauna.

Kelventeen saaren lisäksi Jaro vinkkaa myös muita paikkoja Päijänteen kansallispuistossa: Paatsalon ja Haukkasalon.

Veneellä pääsee toki muuallekin kuin luonnon helmaan.

- Yleensäkään ei kannata unohtaa asutuskeskuksia ja vierassatamia. Vääksy on erittäin hyvä ja Kuhmoinen on valittu Suomen parhaaksi.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X