Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Rikkooko kokoomus "lasikaton" valtuuston puheenjohtajan valinnassa?

Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtajat ovat olleet tähän mennessä miehiä. Alkavalla kaudella tilanne voi muuttua. Kuva: Juha Peurala

Lahden uuteen kaupunginvaltuustoon valittiin kevään kuntavaaleissa naisenemmistö (30/59). Myös valtuuston puheenjohtaja voi hyvinkin olla ensimmäistä kertaa nainen.

Valtuuston puheenjohtajuus kuuluu kokoomukselle, joka ESS:n saaman tiedon mukaan on "rikkomassa lasikaton" puheenjohtajan valinnassa.

Kokoomuksen valtuustoryhmä kokoontuu perjantaina päättämään henkilövalinnoista luottamuspaikoille. Kokoomuksen naisvaltuutetut myöntävät kiinnostuksensa puheenjohtajan tehtävään, mutta eivät halua arvioida omia mahdollisuuksiaan.

- Tässä vaiheessa ei vielä pysty sanomaan yhtään mitään. Hahmottelemme asiaa, ja ryhmä sen päättää. Meillä on hyviä ihmisiä kummastakin sukupuolesta. Pääasia on, että valittava henkilö edustaa kokoomusta fiksusti, tarkastuslautakunnan puheenjohtajana toimiva Merja Vahter toteaa.

Kun katsoo valtuustosalin seinällä olevia maalauksia, ei siellä ole (valtuuston puheenjohtajien) joukossa yhtään naista. Helena Salakka (kok.)

Oletko tehtävästi kiinnostunut?

- En sano mitään.

"Kuka tahansa olisi otettu tehtävästä"

Teknisen ja ympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Arja Nikkanen (kok.) arvelee, että valtuuston puheenjohtajuus kiinnostaa kaikkia.

- Miksei minullakin olisi kiinnostusta, jos esitettäisiin.

Sivistyslautakunnan jäsen Helena Salakka (kok.) sanoo, että valtuuston puheenjohtajuus on kunniatehtävä.

- Luulen, että kuka tahansa meistä olisi varmaan hyvin otettu siitä tehtävästä. Kun katsoo valtuustosalin seinällä olevia maalauksia, ei siellä ole (valtuuston puheenjohtajien) joukossa yhtään naista.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen Milla Bruneau ei kommentoi luottamuspaikkavalintoja.

– Huomenna (perjantaina) toivottavasti viiden aikaan tiedetään enemmän, hän toteaa.

Kokoomuksen naisvaltuutettuja ovat myös Sari Niinistö, joka alkavalla kaudella palaa kokoomuksen valtuustoryhmään sekä uutena valtuustoon nouseva Kristiina Joensuu. Yli 700 ääntä kevään vaaleissa saanut Niinistö sanoo olevansa kiinnostunut valtuuston puheenjohtajuudesta.

Torstaina alkaneessa valtuustoseminaarissa puhetta johtaa kautensa päättävän valtuuston 1. varapuheenjohtaja Hannu Rahkonen (kok.). Hänen mukaansa valittavan henkilön nimi selviää vasta perjantain kokouksessa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi