Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Asemapäällikön talon kahvila avaa kesäkuun alussa - tulossa sunnuntaibrunssia ja jäätelökioski - katso myös video!

Historiallisen rakennuksen laaja remontti odottaa enää viimeistelyä. Kahvilan sisustuksessa näkyy 1900-luvun alun henki.

Kahvila-konditoria Asemapäällikkö eli Lahden Asemapäällikön talo avaa ovensa 1. kesäkuuta. Rakennuksen sisätiloissa on tehty laaja remontti, joka on viimeistelyä vaille valmis. Historiallisesti arvokas, suojeltu rakennus ei ole juurikaan muuttunut ulkoapäin, mutta rapistunut ulkokuori on saanut uuden maalipinnan.

Remontti on suunniteltu ja toteutettu talon historiaa kunnioittaen. Nykyinen omistaja, lahtelainen rakennusalan yrittäjä Henry Eskelinen on remontoinut talon itse sähkö- ja LVI-asennuksia lukuunottamatta. 1900-luvun alun henkeen sopivan sisustuksen on ideoinut Johanna Antikainen, joka aloittaa tiloissa kahvilayrittäjänä.

Kuva: Jani Keronen

Vuonna 1912 valmistuneen talon sisustuksesta on jäljellä jotakin vanhaa. Ikkunat, osa ovista sekä kahvilatilan katossa oleva vanha hirsi ovat alkuperäisiä, ja hirressä on muistoina paloja vanhasta tapetista. Myymälätilat on suunniteltu vanhojen ovien profiilin mukaan.

Unelmani on, että tästä tulisi paikka, jossa lahtelaiset yrittäjät voisivat tuoda osaamistaan esiin.

- Haastavinta on ollut toteuttaa vanhantyylinen kahvila, joka täyttää modernin työpaikan kriteerit. Esimerkiksi lattiamateriaaliksi valittiin vinyylikorkki, koska se kestää paremmin kulutusta kuin alkuperäiset puulankku ja muovilaatta, Eskelinen ja Antikainen sanovat.

Taloon on asennettu myös lämmön talteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto, koska kahvilatoiminta vaatii hallitun ilmanvaihdon. Vanhassa oli vain koneellinen poisto.

Mukana kaksi yritystä

Eskelinen sanoo, ettei ole laskenut tarkkaa budjettia remontilleen, mutta arvioi, että kahvila-konditoria maksaa itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa.

- Kiinnostuin arvorakennuksen pelastamisesta, koska se vaikutti kahvilatoimintaan sopivalta, ja sijaintikin oli erinomainen. Homma oli selvä, kun Johanna ja hänen puolisonsa suostuivat kahvilayrittäjiksi, Eskelinen kuvailee projektiaan.

Antikaisen pariskunta pyörittää Launeenkadulla toimivaa Jauhopeukalot-yritystä, jossa valmistetaan Asemapäällikössä myytävät leipomotuotteet. Kahvila työllistää Antikaisen lisäksi kaksi ihmistä, ja uuden kahvilan myötä Jauhopeukalot tarvitsee kaksi uutta työntekijää

Lisäksi Asemapäällikkö työllistää nuoren yrittäjän Laura Arolan, jonka yritys Herkku-Helmi vastaa konditoria- ja kylmäsäilytystä vaativista tuotteista ja esimerkiksi gluteenittomista ja vegaaneille sopivista tuotteista. Arolan käsialaa on myös kahvilan erikoisuus, Asemapäällikön leivos, joka sisältää muun muassa suklaata, päärynää, suolakinuskia ja rommia.

Asemapäällikön leivos sisältää muun muassa suklaata, päärynää, suolakinuskia ja rommia. Kahvilan erikoisuus on Laura Arolan käsialaa. Kuva: Janne Laakkonen

Sunnuntaisin tarjolla brunssi

Uudistuneessa kahvilassa on maksimissaan 15 hengelle sopiva kabinettitila, jota voi vuokrata esimerkiksi illanviettoihin tai kokouskäyttöön. Suunnitteilla on myös avata entiseen saunarakennukseen jäätelökioski. Asemapäällikkö on aluksi auki maanantaista perjantaisin kello 7-20 ja viikonloppuisin kello 9-18. Aamuisin on tarjolla aamupalaa, ja sunnuntaisin lisäksi brunssi.

Lahden kaupunki alkaa tehdä rakennuksen lähelle Asemapäällikön puistoa. Johanna Antikainen lupaa, että puiston valmistuttua kahvilan asiakkaat voivat vaikkapa lähteä piknikille ja ottaa eväät koriin.

- Unelmani on, että tästä tulisi paikka, jossa lahtelaiset yrittäjät voisivat tuoda osaamistaan esiin ja tehdä yhteistyötä esimerkiksi samalla tavalla kuin Rautatienkadun vaateliikkeet tekevät. Toivoisin Lahteen enemmän yhdessä tekemistä, hän sanoo.

Asemapäällikön tuoli löytyy talon kabinettitilasta. Kuva: Janne Laakkonen
Historia

Harvinainen puujugendin edustaja

Asemapäällikön asuintalo on rakennettu vuonna 1912 Valtionrautateiden arkkitehdin Albert Leideniuksen piirustusten pohjalta.

Talo on harvinainen puujugendin edustaja Lahdessa. Sitä on remontoitu useasti.

Rautatiehakemiston mukaan vuonna 1947 asemapäälliköllä on ollut käytössään kolmen huoneen ja keittiön asunto, pesutupa ja ulkorakennukset.

Vuoden 1964 korjauksissa purettiin osa savupiipuista, koska tuolloin luovuttiin myös kaakeliuuneista.

Kokonaisuuteen kuuluvat myös maakellari ja 1950-luvulla rakennettu sauna.

Lahden kaupunginmuseo: Selvitys Lahden kulttuurihistoriallisesti arvokkaista kohteista, Rautatiemuseon hakemisto
Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen