Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Janin elämä katkesi, kun hän hävisi taistelunsa huumeille

Hartolalainen poika kokeili kannabista ensimmäisen kerran jo yläkoulussa. Kahdesti kuiville päässeelle Janille puhkesi kannabiksesta skitsofrenia. Huumeiden takia hänelle kertyi myös isot velat.

Kuva: Colourbox

Kaksi vuotta sitten hartolalainen Sari ja hänen miehensä saivat pahimman mahdollisen puhelun. Heidän 25-vuotias poikansa Jani oli löydetty kuolleena asunnostaan toisella paikkakunnalla.

Vanhemmat olivat ehtineet pelätä poikansa puolesta, sillä Jani oli käyttänyt erilaisia huumeita jo vuosia.

Käydessään viimeisen kerran kotona Jani oli ollut masentunut ja sanonut, ettei hänen luokseen tarvitse enää tulla.

- Huumeet laukaisivat psykoosin, ja Janille puhkesi niiden takia paranoia-skitsofrenia. Oikealla lääkityksellä hän pärjäsi välillä hyvin, mutta lopetettuaan lääkkeet omatoimisesti Jani kuuli pään sisäisiä ääniä ja luuli monien vainoavan häntä, Sari kertoo.

Lapsena Jani oli äitinsä mukaan sosiaalinen ja menevä poika, jolla oli erittäin laaja kaveripiiri Hartolassa.

- Hän tykkäsi pyöriä kylillä jo ihan pikkupojasta lähtien ja usein soittelin läpi monta kaverin kotia ennen kuin hän lähti kotiin.

Jani pärjäsi koulussa hyvin ja oli mukana monessa harrastuksessa. Yläkouluikäisenä perhe tajusi pojan polttavan tupakkaa ja joskus kaljoittelevan, mutta muuten he eivät huomanneet mitään muutoksia hänen käytöksessään, kaveripiirissään tai rahankäytössä. Myöhemmin heille kuitenkin selvisi, että Jani oli jo tuolloin kokeillut ja käyttänyt huumeita.

- Kaveripiiri ei missään vaiheessa muuttunut. Emme antaneet hänelle erikoisemmin rahaa eikä hän sitä kinunnutkaan. Emme huomanneet päälle päin mitään erikoista, Sari muistelee.

Lukiossa Janilla alkoi ilmetä ongelmia, ja hän jätti koulun kesken ensimmäisen vuoden jälkeen.

Puoli vuotta osastolla

Jani ehti asua hetken omassa asunnossa tyttöystävän kanssa ennen kuin muutti Heinolaan saatuaan opiskelupaikan ammattikoulussa. Heinolassa käydessään vanhemmat huomasivat Janissa muutoksen. Hän oli selvästi ainakin juonut paljon, ja kämppä oli sotkuinen.

Kun Jani täytti 19 vuotta, äiti lähetti hänelle onnittelutekstiviestin, johon poika ei vastannut. Kun hän ei vastannut isänkään puheluihin, perhe huolestui ja soitteli Janin kavereille. Yksi näistä kertoi, että talon pihassa oli käynyt ambulanssi ja Jani oli viety Lahteen.

- Jani oli itse soittanut hätäkeskukseen, koska hän kuvitteli olevansa hengenvaarassa. Hän oli kannabiksen takia psykoosissa ja joutui jäämään puoleksi vuodeksi psykiatriselle osastolle. Vasta silloin meille paljastui hänen käyttämiensä huumeiden määrät ja laadut. Kannabiksen lisäksi hän oli käyttänyt amfetamiinia ja sieniä, luultavasti mitä vain oli saatavilla. Ja kai Hartolastakin huumeita aika helposti sai, kun hän pystyi niitä hankkimaan.

Sairaalajakson jälkeen Jani lähti satojen kilometrien päähän kuntoutukseen, josta hän palasi Hartolaan kuusi kuukautta myöhemmin. Vaikka hän olisi voinut asua kotona, Janilla oli kova hinku omaan asuntoon.

- Täysi-ikäistä poikaa oli vaikea estellä, äiti myöntää.

Pian vanhemmat kuulivat kyliltä juttuja, joiden mukaan Janilla ei taas mennyt hyvin. Hän oli ilmeisesti palannut vanhoihin piireihin ja huumeiden käyttö alkoi uudestaan. Vanhemmat olivat ehtineet jo ennen ensimmäistä kuntoutuskeikkaa maksamaan pois Janille kertyneet pikavippilainat, jotta hän sai luottotietonsa takaisin. Hän saikin taas uusia lainoja, joista hän lainasi rahaa kavereilleenkin. Pikavippien saaminen oli helppoa, koska firmoja oli monta.

Kuva: Colourbox

Lupaava kuntoutus

Jani palasi taas kotiin asumaan ja lähti sieltä uudestaan tuttuun paikkaan kuntoutukseen. Varsinkin toisella kerralla hän oli Sarin mukaan erittäin motivoitunut pääsemään huumeista eroon. Hän osallistui ja jopa veti nimettömien narkomaanien NA-ryhmiä ja kävi Hartolassakin kertomassa kokemuksistaan koululaisten päihdeputki-tilaisuudessa.

- Pääsiäisenä 2015 Jani tuli käymään kotona ja hän oli hyvin masentunut. Hän sanoi pilanneensa elämästään kuusi vuotta, ja minäkin olin aivan epätoivoinen hänen puheistaan. Hän oli itse vaihtanut skitsofrenia-lääkitystään, joka teki hänet aina väsyneeksi. Uuden lääkkeen jälkeen hän alkoi taas kuulla ääniä ja pelätä. Ne äänet käskivät häntä tappamaan itsensä, Sari huokaa.

Hän sanoi pilanneensa elämästään kuusi vuotta ja minäkin olin aivan epätoivoinen hänen puheistaan. Huumeisiin kuolleen miehen äiti Sari

Perhe on selvinnyt Janin kuolemasta yhdessä ja yhtä köyttä vetämällä. Sari ei pidä asioiden jauhamisesta puhumalla, mutta mies on purkanut pahaa oloaan keskustelemalla. Janin sisaruksetkaan eivät ole asiasta hirveästi puhuneet, vaikka se vaikutti heihin paljon.

- Toivon, että ihmiset oppisivat Janin tapauksesta sen, ettei huumeiden kanssa kannata leikkiä. Moni suhtautuu kannabikseen hyvin rennosti, mutta se laukaisee todella monella psykoosin ja toiset jäävät siihen heti koukkuun. Vanhempien on vaikeaa puuttua tilanteeseen, sitten kun lapsi on jo täysi-ikäinen. Alaikäisen menoja voi kytätä, ja tietysti asioista olisi hyvä puhua jotenkin, Sari sanoo.

Sarin perhe ei salaillut Janin huumeongelmaa Hartolassa missään vaiheessa, ja Sari tietää, etteivät he ole olleet ongelman kanssa yksin. Pienellä paikkakunnalla on jo pitkään puhuttu huumeista. Viimeksi aihe nousi esiin kuntavaaliehdokkaiden vaalipaneelissa.

- Minulla ei ole tietoa, miten paljon Hartolassa tällä hetkellä käytetään huumeita, mutta kyllähän kannabisviljelmistä uutisoidaan aika usein ja ilmeisesti nelostie vaikuttaa huumekauppaan.

Sarille ei koskaan selvinnyt, miten Jani aloitti huumeiden käytön ja mikä häntä niissä kiehtoi. Hän sanoo pojan olleen aina hieman levoton sielu, joka ei halunnut pysyä paikoillaan.

Janin kannettavalta tietokoneelta löytyi kuoleman jälkeen hänen tekemä pitkä kirjoitus siitä, miksi ihmiset yleensä jäävät koukkuun huumeisiin. Asunnosta löytyi myös iso pino perintätoimistojen ulosottokirjeitä. Velkaa oli kertynyt yhden omakotitalon verran.

- Nuoret eivät varmasti usein ajattele, että huumeita käyttäessään he rahoittavat jonkun toisen leveää elämää. Lisäksi huumekokeilut voivat olla esteenä myöhemmin opiskelu- ja työpaikkojen saamiselle, Sari muistuttaa.

Jani menehtyi keväällä 2015. Janin ja Sarin nimet on muutettu.

Chiméne Bavard

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X