Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Muut puolueet yllättyivät demareiden ratkaisusta jakaa kaupunginhallituksen puheenjohtajuus: Toisten päätöksiin ei haluta puuttua, mutta...

Tuliko Sirkku Hildén jyrätyksi sukupuolensa takia? Kuva: Mirja Hussain

Lahden kaupunginvaltuuston valtuustoryhmien edustajat sanovat, että on demareiden oma päätös, jos he haluavat nimittää kaupunginhallituksen puheenjohtajiksi sekä Pekka Komun että Sirkku Hildénin. Ajatuksena on, että Komu hoitaa tehtävää ensimmäiset kaksi vuotta, minkä jälkeen puikkoihin astuu Hildén.

Hallituksen väistyvä puheenjohtaja Juha Rostedt (kok) sanoo, että päätös oli hienoinen yllätys, mutta politiikassa kaikki ratkaisut ovat mahdollisia. Myös Rostedt tuli kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi kesken valtuustokauden, kun Lahden ja Nastolan valtuustot yhdistyivät kuntaliitoksen myötä.

- Omasta puolestani voin sanoa, että kyllähän liikkuvan junan kyytiin hyppääminen on aina haasteellista, vaikka itse vedin jo ennen sitä yhdistymishallitusta. Hildénillä ja Komulla on kuitenkin molemmilla kokemusta hallitustyöskentelystä, ja molemmat ovat erittäin päteviä poliitikkoja, Rostedt arvioi.

Rostedt sanoo, että kokoomus kunnioittaa demarien päätöstä.

- Aina kun tulee uusi puheenjohtaja, nähdään miten toimintakulttuuri siitä muuttuu.

"Nainen jyrättiin"

Perussuomalaisten nykyisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Martti Mäkelä (ps) sanoo, että demareiden päätöksen kanssa pystytään elämään, vaikkei se mikään etukaan ole.

- Parempi olisi ollut yksi puheenjohtaja, jolla on hyvä käsitys työstä ja joka olisi päässyt työhön hyvin sisälle, Mäkelä sanoo.

Mäkelä arvelee, että demarit välttivät päätöksellään sisäisen kiistan ja rauhoittivat näin tilannetta.

- Päätös on aikamoinen kompromissi, mutta niin he saivat keskenään riidattoman ratkaisun.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Elisa Lientola sanoo, että toisten ryhmien päätöksiä ei ole tapana kommentoida.

- Henkilökohtaisesti ajattelen kuitenkin, että vaalituloksen pitää painaa paikkajaossa. Naisena tuntuu pahalta, että nainen jyrättiin, Lientola sanoo.

Hildén sai kuntavaaleissa 870 ääntä ja Komu 293 ääntä.

Lientola arvelee, että käytännössä Hildénin hyppääminen puheenjohtajaksi kesken kauden onnistuu varmasti, jos hän on sitä ennenkin hallituksessa mukana.

- Ajatus varmaan on, että puheenjohtaja vaihtuu kun muutenkin uutena aloittaa maakuntahallitus, Lientola sanoo.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Aleksi Mäntylä sanoo, että päätös oli ensin yllätys, mutta tarkemmalla pohtimisella se näyttäytyy loogisena ratkaisuna.

- Jos se tuo heille rauhan, niin päätös oli järkevä. Käytännössä näemme vasta myöhemmin, miten vaihdos sujuu. Etukäteen ei voi sanoa, miten molemmat tehtävässä pärjäävät. Kumpikaan ei ole ennen ollut hallituksen puheenjohtajana, Mäntylä sanoo.

Keskustan ryhmän puheenjohtaja Jenna Koskelo sanoo, ettei näe asiassa ongelmaa. Kristillisten puheenjohtaja Sonja Falk toteaa, että päätös on demareiden sisäinen asia, eikä sitä voida kommentoida.

- Selvää on, että molemmat olivat kiinnostuneita tehtävästä, Falk sanoo.

"Vaalitulokselle näytetty persettä"

Pro Lahti -ryhmän Kalle Aaltonen puolestaan sanoo, että koko päätös oli täysi vitsi.

- Hildén ei saa paikka siksi, että hän on nainen. Minulle on demareiden sisältä sanottu, että kyse on sukupuolesta ja jo puoli vuotta sitten oli päätetty, että paikka on Komun, Aaltonen väittää.

Aaltonen kritisoi sitä, että niin puheenjohtajuuden jakaminen kuin luottamuspaikkojen antaminen demareilta kokoomukselle vastoin vaalitulosta haittaavat demokratian uskottavuutta.

- Demarit näyttävät persettä vaalitulokselle. Hildén sai paljon ääniä vaaleissa ja Komu taas on epäsuosittu äänestäjien keskuudessa.

Aaltonen uskoo, että demareiden toiveissa on, että Hildén menee läpi seuraavissa eduskuntavaaleissa, eikä sen takia ota hallituksen puheenjohtajan paikkaa lopulta vastaan ollenkaan, ja Komu saa hoitaa tehtävää täydet neljä vuotta.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi