Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Moni rahalahja valmistuvalle pyörii 50-100 eurossa - tapakouluttaja: "Rahalahja auttaa nuoria etenemään"

Lahjakortti, koru vai silkkaa rahaa? Rippijuhlissa ja lukiosta ja ammattikoulusta valmistuvien juhlissa näkyvät selkeät suosikit.

Robert Bärlund ja Emma Tuominen käyvät Lahden lyseon urheilulukiota. Syksyllä Tuominen muuttaa Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Kuva: Jani Keronen

Toukokuussa moni alkaa pähkäillä, mitä antaa lahjaksi lukiosta tai ammattikoulusta valmistuvalle. Kesällä edessä ovat lisäksi rippijuhlat, joihin myös moni miettii sopivia lahjoja.

Kysyimme Etelä-Suomen Sanomien lukijoilta, millaisia summia ja millaisia lahjoja he antaisivat lukiosta tai ammattikoulusta valmistuville tai rippilahjaksi.

Valtaosa oli sitä mieltä, että sopiva rippilahja on 50 euroa. Hieman yli viidennes tyytyisi antamaan 20 euron lahjan.

Lukiolaisille ja ammattikoululaisille oltiin valmiita lahjoittamaan enemmänkin. Selkeästi suosituimmat vastaukset olivat 50 ja 100 euroa. Reilusti yli puolet antaisi valmistuville mieluiten rahalahjan.

"Summat kasvaneet vuosien mittaan"

Päijät-Hämeen pankeissa ollaan jokseenkin samoilla linjoilla summien suhteen.

- Eniten menee 50 ja 100 euron seteleitä, toteaa pankinjohtaja Raija Laine-Paajanen Päijät-Hämeen Osuuspankista.

- Summat tuntuvat kasvaneen vuosien mittaan. Keskimäärin lahjat alkavat olla sadan euron tietämillä, sanoo puolestaan kauppakeskus Trion Nordea-pankin konttorijohtaja Kati Kapanen.

Lahjan suuruuteen vaikuttaa se, kuinka läheisiä lahjan antaja ja saaja ovat. Lisäksi ylioppilaille summat ovat Kapasen mukaan hieman suurempia kuin nuoremmille.

- 50 on tyypillisin ripari-ikäisillekin.

Lahjaraha saatetaan eri pankeissa siirtää suoraan tilille tai antaa setelinä. Nordealla on käytössä myös elektroninen lahjakortti.

Myös lahjashekkejä saa edelleen osasta pankkeja, mutta shekkien sijaan esimerkiksi Osuuspankilla suositellaan enemmän seteliä tai tilisiirtoa. Nordeassa lahjashekeistä on luovuttu kokonaan kysynnän vähenemisen takia.

Lahjaideoita udellaan myös vanhemmilta

Lahden lyseossa opiskelevilla Emma Tuomisella ja Robert Bärlundilla on pian edessään sen pohdinta, mitä he haluavat ylioppilaslahjoiksi.

- Raha tulee aina tarpeeseen. Olen kerännyt astioita sarjaan vuosien varrella. Ehkä pyyhkeitä ja lakanoita, Tuominen pohdiskelee tulevia valmistujaislahjoja.

- Yksi lahjatoive on sykemittari. Sen sukulaiset voivat ostaa yhdessä, Tuominen kertoo.

Tuomiselle tärkeää on, etteivät lahjat olisi turhia. Astioiden kerääminen alkoi aikanaan rippijuhlista. Hän kertoo, että kummit ovat udelleet sopivia lahjoja. Lisäksi lahjaideoita udellaan vanhemmilta.

Tänä keväänä Tuominen on saamassa vanhemmiltaan lahjaksi rahoituksen kavereiden kanssa tehtävään Balin-matkaan.

Bärlund valmistuu puolen vuoden kuluttua, joten vielä valmistujaislahjat eivät ole kovin tarkkaan mielessä. Joululahjoiksi on kuitenkin jo tullut leivänpaahdin ja astiastoa, eli tavaroita, joita omille muuttaessa tarvitsee.

- Elämyslahja on hyvä varsinkin lahjan antajan kanssa. Esimerkiksi yhteinen ruokailukin on mukava, Bärlund ja Tuominen miettivät.

Myös omalaatuiset lahjat saavat peukutuksen. Bärlund kertoo saaneensa 18-vuotislahjaksi rahapuun, jonka oksiin oli sidottu seteleitä.

"Vuoden aikana voi koppailla vinkkejä"

Tapakouluttaja ja tietokirjailija Helena Valonen toteaa, ettei rahalahjan koolle ole olemassa nyrkkisääntöä. Valonen toteaa valmistujaislahjojen olevan esimerkiksi ylioppilaille, ammattikoulusta valmistujille ja nuorille valmistujille valmistujaisriitti. Opiskelemaan lähtevä tarvitsee usein tavaraa omille muuttaessaan.

- Rahalahja auttaa nuoria etenemään. Vanhemmilta voi kysyä, onko nuorella jotain, mitä hän tarvitsee, Valonen kuvailee.

Se voi olla opiskelemaan siirtyvälle kodin tavara tai rahalahja. Valonen painottaa kuitenkin, ettei ole mikään häpeä, jos lahja ei ole iso ja kallis. Lahjan antajan elämäntilanne on otettava huomioon.

- Työssä olevalle se ei ole niin kova pinnistys, mutta nuoremmalle pienikin rahasumma on arvokas. Se on lahja, sitä ei koskaan arvostella.

Kun nuori muuttaa toiselle paikkakunnalle, sinne hankitaan tärkeitä tavaroita mukaan. Marjaana Kautto, myyntipäällikkö, Sokos

Valosen mukaan jotkut vanhemmat ottavat jopa lainaa lahjaa varten.

Lahja voi kuitenkin olla myös esimerkiksi kukka tai jokin itse kehitelty lahja. Oleellisinta Valosen mukaan valmistujaisissa onkin onnittelu, yhdessäolo sekä tukiverkkona oleminen nuorelle.

Esimerkiksi rippikoululaiselle tuttavat ja lähisukulaiset voivat hankkia lahjan myös kimpassa.

- Mitä lähempää on seurannut persoonaa, sitä enemmän saa puhujalta lahjavihjeitä. Se menee ihan samalla tavalla kuin joululahjojen kohdalla. Vuoden aikana voi koppailla vinkkejä, Valonen vinkkaa.

Vanhat suosikit pitävät pintansa

Kysyimme lukijoilta myös, millaisia tavaralahjoja he ovat antaneet lukiosta tai ammattikoulusta valmistuvalle tai rippijuhliaan viettävälle. Vanhat suosikit tuntuvat pitävän pintansa, sillä moni antaa edelleen rippijuhliaan viettävälle rippiristin.

Lisäksi suosittuja lahjoja ylipäätään ovat korut, lahjakortit, astiat ja liinavaatteet. Valmistuville annetaan vastausten mukaan myös muuta tarvittavaa, kuten keittiötavaroita.

Vastauksissa oli myös yksittäisiä kalliimpia annettuja lahjoja, kuten mopoauto tai skootteri.

Sokos Hämeenmaan kodinosaston myyntipäällikkö Marjaana Kautto listaa hyvin samantapaisia tavaroita: perinteisiä ovat esimerkiksi astiat ja maljakot. Myös vuodevaatteita myydään.

- Kun nuori muuttaa toiselle paikkakunnalle, sinne hankitaan tärkeitä tavaroita mukaan.

Myös lahjakortit ovat Kauton mukaan suosittuja. Lisäksi lahjapöytiin toivotaan ja niissä näkee hänen mukaansa usein matkalaukkuja.

Lisäksi Kautto mainitsee korut, valaisimet ja jopa kodinkoneet valmistuville. Jo rippikouluikäisille aletaan hänen mukaansa kerätä astioita. Klassikkolahjoja ovat myös kirjat.

- Se vähän vaihtelee, minkä tyyppisiä kirjoja hankitaan. Joskus se voi liittyä harrastuksiin. Runokirjoja ei ole enää viime aikoina mennyt hirveästi.

Myös Kautto arvioi tyypillisen lahjan olevan noin 50-100 euron arvoinen.

- Sata alkaa olla jonkinlainen raja. Aina on asiakkaita, jotka voivat ostaa paljonkin kalliimman lahjan, mutta ne ovat yksittäisempiä tapauksia.

ESS.fin lukijoilta kysyttiin, antavatko he valmistujaislahjaksi mieluiten rahaa. Vastaajista 63 prosenttia vastasi myöntävästi. Vastauksia tuli 717.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi