Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaupunkiviljelijän kesä on yllätyksiä täynnä - "Basilika kasvoi viime kesänä varmaan metrin korkuiseksi"

Emma Komppa odottaa kesää, sillä hän saa silloin noukittua salaattitarpeet suoraan keittiön ikkunan alta. Naapuri Hanna Kaitila on kaupunkiviljelyn konkari. Kuva: Katja Luoma

Onnelantiellä Lahden keskustan kupeessa asuva Emma Komppa laittoi viime kesänä ensimmäisen kerran oman yrttimaan. Se sijaitsee kätevästi asunnon keittiönikkunan alla.

- Yrtit, ruohosipulit ja muut salaattitarpeet sai käytännössä poimittua suoraan maasta lautaselle, sanoo Komppa.

Oman ruoan kasvattaminen jatkuu tulevana kesänä.

- Saa nähdä, mitä mullasta tänä vuonna nousee. Minulla on erityisen suuret odotukset basilikalle, se kasvoi viime kesänä varmaan metrin korkuiseksi, Komppa kertoo.

Etanoita kannatta alkaa torjua jo nyt. Yksi etana voi poikia kesän aikana tuhat poikasta. Kaupunkiviljelijä Hanna Kaitila

Uutta perunaa voi kasvattaa vaikka ämpärissä

Kompan kanssa samassa talossa asuva Hanna Kaitila kertoo kasvattaneensa syötävää omaan pöytään jo lapsesta asti.

- Isoäitini on superviherpeukalo. Saan edelleen häneltä valmiiksi kasvatettuja tomaatintaimia, hän naurahtaa.

Kaitila kasvattaa tomaatin lisäksi muun muassa yrttejä, sipulikasveja ja kurpitsaa. Hän kokeilee tänä kesänä ensimmäistä kertaa perunan kasvattamista ämpärissä.

- Jos kokeilu onnistuu, uutta perunaa pitäisi olla ruokapöydässä juhannuksena. Olen tosin käyttänyt uuniperunalajiketta, joten on täysi arvoitus, miltä uudet perunat näyttävät.

Naapurukset Emma Komppa (vas.) ja Hanna Kaitila kasvattavat Onnelantiellä sijaitsevan pienkerrostalon pihalla monenlaista syötävää. Kaitila aikoo kokeilla perunan kasvattamista ämpärissä. "Käytän tätä uuniperunalajiketta, joten on täysi arvoitus, miltä uudet perunat näyttävät", hän kertoo. Kuva: Katja Luoma

Haaveena kasvihuone

Kaitila on viherpeukalo henkeen ja vereen. Onnelantielle pienkerrostaloon muuttaminen oli hänelle onnenpotku myös siinä mielessä, että kasvien parvekeviljely vaihtui ulkona tapahtuvaan kaupunkiviljelyyn.

- Tällainen piha tarjoaa lähes rajattomasti mahdollisuuksia. Salainen haaveeni olisi saada pihalle vielä joskus pieni kasvihuone. Sen voisi rakentaa vaikka vanhoista ikkunalaseista, Kaitila suunnittelee.

Hän suosittelee urbaanin viljelyn kokeilemista kaikille kaupunkilaisille, joita aihepiiri kiinnostaa.

- Parvekeviljely on tosi mukavaa, ja se palkitsee nopeasti. Erityisesti yrttien viljeleminen parvekkeella on helppoa. Jos parveke on vielä lasitettu, sen paremmat olosuhteet viljelylle on.

Etanatorjunta kannattaa jo aloittaa

Naapuruksia harmittaa oikeastaan vain yksi asia: etanat. Ne söivät viime kesänä Kaitilan kasvattaman salaattisadon lähes kokonaan.

Etanoita on jo tänäkin keväänä ilmestynyt pihalle, vaikka sää on ollut poikkeuksellisen kylmä.

- Toistaiseksi niitä on näkynyt vain murto-osa siitä, mitä viime vuonna samaan aikaan. Toivottavasti kylmyys on verottanut vieraslajikantaa, Kaitila sanoo.

Hän on torjunut etanoita muun muassa kahvinporoilla ja hienonnetuilla kananmunankuorilla. Poroja ja kuorirouhetta levitetään kasvatuslaatikoiden reunojen ulkopuolelle, jotta etanat eivät kiipeä kasvien joukkoon.

Kaitila laski viime vuonna, että muutaman neliömetrin kokoisella viljelyalueella oli tuhansia kotiloita.

- Olisi hienoa, jos esimerkiksi kaupungin ympäristötoimi jakaisi tietoa siitä, miten etanoita kannattaa torjua. Sen verran osaan neuvoa muita, että etanoita kannatta alkaa torjua jo nyt. Yksi etana voi poikia kesän aikana tuhat poikasta, Kaitila kertoo.

Piia Kujala
piia.kujala@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi