Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pints & Politics: Punavihreät haluavat pitää vaalivoitostaan kiinni myös kaupunginhallituksessa

Pints & Politics -keskustelutilaisuudessa vaalien jälkeistä tilannetta ja punavihreää politiikkaa pohtivat SDP:n Maria Rytkönen (keskellä) ja vihreiden Riina Puusaari. Keskustelua johti Etelä-Suomen Sanomien toimituspäällikkö Juha Honkonen. Kuva: Katja Luoma

SDP:ssä ja vihreissä on vain vähän haluja luovuttaa vaaleissa saavutettua voittoa kaupunginhallitusneuvotteluissa. Tämä kävi selväksi Etelä-Suomen Sanomien järjestämässä Pints & Politics -keskustelussa torstaina.

Vaalien jälkeisestä politiikasta ja vaalilupausten lunastamisesta olivat tilaisuudessa keskustelemassa kaupunginvaltuustoon valitut Riina Puusaari (vihr.) ja Maria Rytkönen (sd.). Molemmat ilmaisivat toiveensa siitä, että kaupunginhallituksen kokoonpano noudattelisi valtuuston voimasuhteita.

- Näemme ryhmässä, että kaupunginhallituksen paikkojen pitäisi mennä valtuuston mukaan. Tällöin paikkoja ei jaettaisi välttämättä D´Hondtin mukaan. Kaikki on mahdollista, koska nyt ei ole ennakkoon tehty mitään valtuustosopimusta, Puusaari sanoi.

Mikäli kaupunginhallituksen paikkajaossa noudatettaisiin yleisesti käytössä ole D´Hondtin järjestelmää, menisi kaupunginhallituksen paikkaenemmistö porvaripuolueille.

Maria Rytkönen kertoo olevansa huolissaan siitä, että tällaisessa tapauksessa kaupunginhallituksesta tulisi toimielin, jonka esitykset aina kumottaisiin valtuustossa.

- Tämän vuoksi toivoisin punavihreää yhteistyötä. Haluaisin, että politiikka Lahdessa muuttuu sellaiseksi kuin itse toivon ja mitä äänestäjät toivoivat.

Rytkönen tosi huomautti, että vaikka esimerkiksi SDP:llä ja vihreillä on paljon yhteistä, ei yhteistyö valtakunnanpolitiikassakaan ole läheskään aina onnistunut.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus esiin pian

Torstain keskustelun, uusien valtuutettujen vaalikonevastausten ja vaaliohjelmien perusteella näyttää selvältä, että subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen nostetaan esiin pian.

- Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisella on suljettu palvelujen piiristä ryhmä, joka muutenkin on haavoittuvassa asemassa. Asian korjaaminen on varmaan yksi ryhmiämme yhdistävä isompi juttu, Rytkönen sanoi.

Sekä SDP:n Rytkönen että vihreiden Puusaari totesivat maksuttoman päivähoidon olevan pidemmän aikavälin tavoitteena. Sen sijaan Lahti-lisään molemmat suhtautuvat epäillen.

- En näe, miksi se olisi perusteltua. Se voisi lisätä sosioekonomista eriytymistä, mikä on iso ongelma. Varhaiskasvatuksen maksuttomuus olisi pitkässä juoksussa parempi tavoite, Puusaari sanoi.

Peruskoulujen puolella Rytkösen ja Puusaaren näkemys esimerkiksi ryhmäkokojen pienentämisestä ei ollut yksioikoinen. Keskustelutilaisuudessa molemmat olivat sitä mieltä, että ryhmäkokoja ei tarvitse pienentää, mikäli muut resurssit ovat kunnossa.

- Tutkimusten mukaan muut resurssit vaikuttavat enemmän kuin ryhmien koot. Mutta jos ne muut resurssit ovat minimissä, vaikuttaa myös ryhmien koko, Rytkönen sanoi.

Kiinteistöveron korotukseen löytyy valmiutta

Suuria eroja keskustelijoiden välille ei torstaina syntynyt. Keskustelua vetänyt ESS:n toimituspäällikkö Juha Honkonen nosti esiin kiinteistöveron, jonka korottamisesta SDP:n ja vihreiden riveissä on ollut jonkin verran erilaisia näkemyksiä. Rytkönen ja Puusaari olivat omasta puolestaan valmiita korottamaan kiinteistöveroa maltillisesti, mikäli sillä säästyttäisiin tärkeämpien maksujen korotuksilta tai palvelujen leikkauksilta.

- Harvoin asiat ovat vain niin, että korotetaan veroja tai leikataan palveluja. Tärkeää olisi, että päätöksiä tehtäessä vaikutukset arvioitaisiin perusteellisesti, jotta päätökset perustuisivat faktoihin. Puusaari sanoi.

Lievä mielipide-ero keskustelijoiden välille syntyi Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Rytkönen oli selvästi Puusaarta epäileväisempi siitä, kuinka paljon Lahti tulee hyötymään liittymisestä osaksi LUT-konsernia.

Lisää katuvihreää ja kaupunkitiloja

Ympäristöteema oli vahvasti esillä niin SDP:n kuin vihreidenkin kuntavaaliohjelmissa. Sekä Rytkönen että Puusaari pitivät tärkeänä joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen kehittämistä sekä maltillisia lippuhintoja.

- Joukkoliikenteessä on kehitettävää, ja uusia kokeiluja pitää tehdä. Kaikkien bussien ei esimerkiksi välttämättä tarvitsisi pysähtyä torilla, vaan keskustassa voisi olla kehäliikennettäkin, Puusaari sanoi.

Hän toivoi kaupunkiin erityisesti lisää katuvihreää. Puusaari olisi valmis rakentamaan Launeen keskuspuistoa maltillisesti, mikäli rakentaminen palvelisi kaikkia kaupunkilaisia esimerkiksi uimahallin muodossa. Rytkönen puolestaan kaipaa Lahteen lisää kaupunkilaistiloja lahtelaisten käyttöön. Hänen mielestään Lahdessa pitäisi satsata viihtyisyyteen

- Lahdessa pitäisi laajemmin investoida tulevaisuuden talousaloihin. Tähän tarvitaan mukaan yrittäjiä ja koulutusosaamista. Lahdessa on potentiaalia ainutlaatuiseen osaamiseen ja etenkin nuorten keskuudessa on hyvä yrittäjäpöhinä, Rytkönen pohti

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X